Wysłany: 2016-01-14, 18:11 Jakie są objawy uszkodzenia pompy wody???silnik g13a???
Witam koledzy, mam mały problem, mianowicie nie moge dogrzac silnika. auto słabo grzeje, dół chłodnicy zimny i dolny wąz tez. Ciekawe jest to że jak się otworzy korek na chłodnicy to tak wyglada jakby woda stala w miejscu. Uszczelka głowicy odpada bo zostala własnie wymieniona. Nie wiem jakie są objawy uszkodzonej pompy???Z góry dzięki za pomoc.
Na wolnych obrotach w chłodnicy nie widać żeby woda krążyła ale po przegazowaniu widać wyraźnie, ale tylko przy otwartym termostacie. Jeśli Ci wywaliło płyn to się zagotował. Mówisz że robiłeś uszczelkę na pewno wszystko dobrze poskładane? W Samuraiu o ile dobrze pamiętam można odwrotnie założyć termostat (choć mogły mi się pomylić samochody nie jestem na 100% pewny). Ale jeśli chłodnica się nie nagrzewa to znaczy że termostat się nie otwiera, a mały obieg działa w porządku??
Bo jeśli pompa się kręci to i działa chyba że by były połamane łopatki na wirniku co jest mało prawdopodobne. A uszkodzona pompa to cieknący z niej płyn.
spoko spoko, termostat otwiera duży obieg, woda w chłodnicy jest ciepla-na górze dól chłodny. Uszczelka jest dobrze zamontowana silnik ładnie chodzi. termostat nie byl demontowany. Dziwny objaw jest taki ze jak otworzy sie duzy obieg i doda gazu to woda w chłodnicy stoi....a dolny wąż jest zimny...
Jeśli termostat jest ok to bardzo dziwne. A z jakiego powodu była wymieniana uszczelka?? może masz zasyfiony układ chłodzenia mazią z oleju?? Wyjęcie termostatu to dobry pomysł, bo ja nie mogę sobie wyobrazić popsucia pompy tak po prostu.
A pędzona jest paskiem klinowym razem z alternatorem i wiatrakiem.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2016-01-14, 20:58
Przy niesprawnej pompie silnik szybciej byłby przegrzany, niż niedogrzany.
To, że chłodnica jest cieplejsza na górze, a chłodniejsza na dole, to absolutnie normalne, właśnie tak działa sprawna chłodnica.
Jeśli pompa nie była dawno wymieniana, to jest bardzo podobne, że korozja do spółki z kawitacją zeżarły łopatki wirnika, kiedyś taki przypadek był opisywany na forum vitary.
Przy niesprawnej pompie silnik szybciej byłby przegrzany, niż niedogrzany.
To, że chłodnica jest cieplejsza na górze, a chłodniejsza na dole, to absolutnie normalne, właśnie tak działa sprawna chłodnica.
Jeśli pompa nie była dawno wymieniana, to jest bardzo podobne, że korozja do spółki z kawitacją zeżarły łopatki wirnika, kiedyś taki przypadek był opisywany na forum vitary.
Tylko przez brak obiegu cieczy do czujnika nie koniecznie dojdzie ta informacja
hmmm z tymi zerzartymi łapatkami pompy cos moze być na rzeczy...głowicę jak planowałem to są wrzery...skoro głowice zaczęlo brac to może łopatki też???
[ Dodano: 2016-01-16, 09:27 ]
ps.pompa jest oryginalna z 88r.....
Powiedz mi jeszcze a to że plyn mi wywalilo przez zbiorniczek to moze byc tez wina pompy??? Dajesz sobie reke uciąc że to pompa;)
Mnie się wydaje, że to mógłby być objaw pompy, bo sobie tak dedukuję:
- jeśli pompa nie działa, więc płyn stoi -> do termostatu ciepła woda dochodzi z opóźnieniem, więc się nie otwiera.
- mimo niedziałania pompy - woda jest lokalnie podgrzewana i rośnie ciśnienie w układzie -> wywala zimny płyn przez zbiorniczek
No to nie pozostaje nic innego jak wyjąć pompę i zobaczyć naocznie co tam jest, na szczęście w Samuraiu to nie dużo roboty. Wszystkie pompy które ja widziałem miały łopatki w całośći i nie przyszło by mi do głowy że korozja je może zjeść szybciej niż dostaną luzów na wałku.
Ale jeśli korozja je zjadła to problem musiał się nasilać stopniowo, chyba że jedna odpadła i zmieliło resztę itd.
Przy okazji jeśli masz oryginalną pompę to może i rozrząd, jeśli tak to przy jednej robocie możesz wymienić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum