witam, jak w temacie. żarówki sprawdzone więc pewnie trzeba szukać czujnika który włącza te światła. i właśnie gdzie go szukać? domyślam się że gdzieś w skrzyni ale się nie orientuję. proszę o pomoc. pozdrawiam
Jak otworzysz maskę i popatrzysz za silnik w dziurę to zobaczysz wkręcony w skrzynie biegów czujnik wstecznego. z niego wystaje kabel i biegnie do wtyczki na górze odchodzącej od głównej wiązki. Wymiana jest trudna bo mało miejsca dla ręki ale można bez rozbierania wiem bo niedawno wymieniałem.
Znowu Slavok był szybszy :) :) :)
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
patrząc od strony silnika nic nie widać co mogłoby by wydostawać się ze skrzyni z przewodem, wkładałem rękę głębiej gdzie wzrok nie sięgał też nic nie wymacałem, fakt że skrzynia trochę mokra i słabo widać ale szukanie palcami też nic nie pomogło
czy ten czujnik się jakoś wykręca?, znalazłem go ale nie odchodzi od niego żaden przewód, i chyba jest jakaś wolna wtyczka w miejscu gdzie wskazał kolega Moziembl, więc trzeba by to jakoś połączyć?
Tego tworzywa można trochę wydłubać i do przewodów w nim zatopionych przylutować nowe, ale to niepewna droga jest Nie ma pewności że od drgań się nie urwą.
Pocieszającą informacją jest to że można takie czujniki dopasować z innych aut, konkretnych modeli niestety nie pamiętam.
w nowych czujnikach w necie które znalazłem to w tej części które wchodzi do skrzyni jest taki mały bolec a w tym dziura i te same tworzywo tylko głębiej. jak by ktoś wiedział z jakich aut pasuje to fajnie się dowiedzieć bo szrot 100 metrów od domu to poszukam
chciałem wrzucić fotkę ale nie mogę na szybko znaleźć instrukcji jak to się robi
P.S. Oj pojeździł bym samcen koło Ostródy po lasach wokół Drwęckiego, koło Piławek, Faltjanek, Zielonej śluzy, Miłomłyna. Kiedyś miesiąc wakacji spędzałem w tamtych okolicach.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
O ile dobrze pamiętam to ten sam czujnik jest w reduktorze. Żeby dobrać zamiennik najważniejszy jest gwint i odległość na jaką czujnik wchodzi w skrzynię, poza tym wszystkie działają na identycznej zasadzie.
A u mnie w skrzyni są dwa czyjniki (oba z urwanymi kablami) jeden ten co na zdjęciu a drugi trochę wyżej i stoi pionowo na skrzyni kilka cm w stronę przodu auta.
Cześć
wiem że odpalam stary temat, ale nie chce robic syfu nowym
mam problem taakiego typu, że kupilem z nie podłączonym czujnikiem, w ogole bez intsalacji pod wteczne - czujni sprawdzałem miernikiem - powinien byc ok, ale jak jest poprowadzona instalacja? czy przez czyjnik ma isć +, gdzie on przepuszcza go dalej do zarowki i przy zarówce masa? czy czujnik steruje masą? jak tu jest?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum