Wysłany: 2016-01-28, 14:21 mosty samuraj a jimny ,różnice
Czy ktoś bardziej ogarnięty w temacie wie na czym polegają różnice w mostach z jimny i samurai najbardziej mi chodzi czy pochwa jest kompatybilna np po jakichś przeróbkach . to że przedni od jimny jest słabszy to wiem ale na czym polega ta słabość ?
_________________ Its obvious why men lift there trucks... Fat chicks cant jump.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2016-01-29, 08:32
Podobno w jimny były dwa rodzaje przednich mostów, główna różnica jest w główce, ja nic ciekawego nie wniosę, ale @KSikorski ma nieźle rozpoznany temat, jak tu zbłądzi, to może napisze coś więcej.
Kule są chyba identyczne, ale zakładanie zwrotnic samuraia na most jimny nie ma sensu - jimny ma drążek poprzeczny z tyłu (inna geometria trapezu).
Chyba że zmieni się też dyfer na samuraiowy low-pinion.
Tylko po co taka rzeźba?
Nie wiem jaka część z jimniego jest solidniejsza niż w samuraiu. Może klamki...
- Zwrotnice różne bo jimny ma drążek za mostem. W związku z tym przedni dyfer ma wysoko wałek atakujący, drążek kierowniczy przechodzi pod nim.
- Mocowanie główki mostu takie same z przodu i z tyłu.
- Przednia główka mostu delikatniejsza - mniejsze łożyska dyferencjału. Przełożenie 3.909 ma minimalnie mniejsze tryby. Przełożenie 4.3 ma gabaryty identyczne z samurai/tylny jimny. W związku z tym pochwa od 4.3 ma dłuższy rowek montażowy, ale w przypadku jego braku można to szybko nadrobić szlifierką. Główka od 3.909 ma też dodatkową śrubę z boku - nie rozkmniniałem po co ona jest.
- Koła koronowe i satelity są identyczne we wszystkich mostach samurai/jimny.
- Mosty od jimny są szersze o około 6cm od samurai.
- Przednie piasty samurai/jimny są zupełnie inne.
_________________ Jimny M16A
Samurai 1,6 TD odszedł
Jest kilka osób które handluje używanymi piecami i nowymi akcesoriami do tego. W +/- 1000PLN powinieneś się zamknąć. Niestety nie mogę polecić żadnego sprzedawcy.
Przednia piasta różni się łożyskowaniem (jedno łożysko kulkowe dwurzędowe), tyle samo miejsca na kulę przegubu, ale krótszy czop, kąty nie wiem-nie badałem.
Na pewno odpada konieczność kasowania luzów.
_________________ Jimny M16A
Samurai 1,6 TD odszedł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum