Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wtryski
Junior 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2016-02-10, 00:33   Wtryski

Tak sobie myślę nad wtryskami. Kiedyś miałem CRX i ludzie wkladali wtryski z innych aut. Za jakiś czas będę wkladał do suzy 1,3 GTi a w szufladzie leżą mi dwa komplety wtrysków z CRX ;-) ktoś z was wie jak to jest, czy trzeba potem stroić kompa pod nowe większe wtryski lub co i ile to daje? ;-) takie luźne przemyślenia...

kostuch 
Expert

Wysłany: 2016-02-10, 16:11   Re: Wtryski

Junior napisał/a:
Tak sobie myślę nad wtryskami. Kiedyś miałem CRX i ludzie wkladali wtryski z innych aut. Za jakiś czas będę wkladał do suzy 1,3 GTi a w szufladzie leżą mi dwa komplety wtrysków z CRX ;-) ktoś z was wie jak to jest, czy trzeba potem stroić kompa pod nowe większe wtryski lub co i ile to daje? ;-) takie luźne przemyślenia...

Nic to nie daje.
No, może 10pkt do lansu... :mrgreen:

Po prostu jak dasz "większy" wtryskiwacz, to komputer zmniejszy mu czas otwarcia i efekt będzie żaden.
A jak "przestroisz" komputer, to zaczniesz po prostu zalewać silnik - efekt ujemny.

Junior 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2016-02-10, 23:26   

Aha ;-)

gerok 
świeżak

Wysłany: 2016-02-23, 14:38   

apropo wtrysków, to jak czyścicie układ paliwowy? Chodzi mi o to czy używacie specyfików do czyszczenia czy raczej u mechanika? Kupowałem ostatnio taki środek http://regeneratory.pl/do...esel-250ml.html ale jeszcze go nie używałem, macie jakieś zdanie na ten temat? Podobno całkiem ładnie łapie wszystko.

dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2016-02-23, 14:54   

ale samuraia masz na gnojówe? zdania na tematach takich środków zawsze są podzielone i subiektywne.. Moje jest takie że zaszkodzić nie powinny, ale też nie ma co oczekiwać cudów. Próbowałem też kiedyś we wcześniejszych autach, ale namacalnych efektów nie zauważyłem

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-02-23, 15:01   

to co wkleiłeś to do diesla jest... masz diesla czy benzynę?

dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2016-02-23, 15:11   

o to samo spytałem Samie u góry :-D

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-02-23, 21:18   

dożek4x4 napisał/a:
o to samo spytałem Samie u góry :-D

całe życie człowiek się uczy :) koromysło z kowadłem na gnojówkę... wszystko jasne :D

acze 
rozgadany

Wysłany: 2016-02-25, 13:55   

Nie wiem na ile seryjny komputer w Samuraiu jest podatny na modyfikacje.
Myślałem sobie ostatnio nieśmiało o przeróbce gaźnikowego Samuraia na wtrysk wielopunktowy z jakimś dedykowanym komputerem typu ECU Master.
Ekonomicznie nie ma to żadnego uzasadnienia (bo taniej zrobić swap silnika na mocniejszy), ale frajda byłaby niesamowita :).

Na pewno dałoby się bez ECU Mastera fajnie popracować nad mapą zapłonu, na jakimś prostym mikrokontrolerze.

No ale znając mój zapał i dostępność czasu, pewnie nigdy to nie nastąpi ;).

kostuch 
Expert

Wysłany: 2016-02-25, 17:15   

acze napisał/a:
Nie wiem na ile seryjny komputer w Samuraiu jest podatny na modyfikacje.
Myślałem sobie ostatnio nieśmiało o przeróbce gaźnikowego Samuraia na wtrysk wielopunktowy z jakimś dedykowanym komputerem typu ECU Master.
Ekonomicznie nie ma to żadnego uzasadnienia (bo taniej zrobić swap silnika na mocniejszy), ale frajda byłaby niesamowita :).

Na pewno dałoby się bez ECU Mastera fajnie popracować nad mapą zapłonu, na jakimś prostym mikrokontrolerze.

No ale znając mój zapał i dostępność czasu, pewnie nigdy to nie nastąpi ;).

Fabryczny ecu nie jest podatny zupełnie na modyfikacje.

Na średnio-długie wiosenne wieczory mam projekt przeróbki zapłonu na bezrozdzielaczowy. Można sobie wtedy zapłon (w funkcji obrotów) ustawiać dowolnie. Do map wielu zmiennych (i wtrysku) trzeba by zaprojektować coś bardziej wypasionego.

acze 
rozgadany

Wysłany: 2016-02-26, 13:33   

kostuch napisał/a:
Można sobie wtedy zapłon (w funkcji obrotów) ustawiać dowolnie. Do map wielu zmiennych (i wtrysku) trzeba by zaprojektować coś bardziej wypasionego.

Fabryczny jest chyba przede wszystkim w funkcji podciśnienia w kolektorze dolotowym. Ma on tam jakiś dodatkowo odśrodkowy regulator? Bo jeszcze nie patrzyłem.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2016-02-26, 14:47   

Odśrodkowy jest tylko przy gaźniku, przy wtrysku wyprzedzeniem w funkcji obrotów steruje komputer.

DUŻY 
stały bywalec
:)

Wysłany: 2016-02-26, 22:58   

kostuch napisał/a:

Na średnio-długie wiosenne wieczory mam projekt przeróbki zapłonu na bezrozdzielaczowy. Można sobie wtedy zapłon (w funkcji obrotów) ustawiać dowolnie. Do map wielu zmiennych (i wtrysku) trzeba by zaprojektować coś bardziej wypasionego.

Szykujesz konkurencje dla ecumastera? :mrgreen:

kostuch 
Expert

Wysłany: 2016-02-27, 00:36   

DUŻY napisał/a:
kostuch napisał/a:

Szykujesz konkurencje dla ecumastera? :mrgreen:

Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem 8-)

Odpowiedz do tematu