Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Dywagacje na temat kolizji drogowej
dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2016-02-13, 21:30   

dokładnie... dowolna wypożyczalnia, informacje o kolizji i dostajesz auto tej samej klasy na koszt sprawcy... formalności załatwią oni z ubezpieczycielem

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-02-13, 22:10   

piszecie głupoty -wszystko zależy od tego gdzie ma sprawca OC jeśli jest to zakład marny to są potem problemy. Wcale nie można sobie brać auta jakiego się chce tylko oni dają w wycenie kwotę do jakiej można sobie auto wziąść- w moim przypadku żona sobie firmówkę wypożyczyła jako zastępcze i firma wystawiła fakturę do ubezpieczyciela. Po drugie nie można sobie jeździć ile się chce bo jak np w wycenie jest że naprawa trwa 2tyg to tyle masz płacone za zastępcze.
Po trzecie szkoda całkowita jest wtedy gdy naprawa przekracza koszt rynkowy samochodu brany przeważnie z eurotaksu- guzik prawda jest z poduszkami.
Raz naprawiałem opisany samochód bezgotówkowo i wyszedłem na tym jak zabłodzki na mydle bo wstawili mi stary zderzak i pomalowali a co jeszcze nakombinowali to nie wiem. Fakt nic cię nie interesuje
Potem 3 razy robiłem gotówkowo- bo miałem kontrole nad tym co robią. Sam szukałem części i dostarczałem mechanikowi. A nie że dostanę zreanimowanego pomalowanego grata i warsztat na tym zarobi bo mi dziadostwo nawciskali.
Pacmano jeśli masz nowe to auto to daj do ASO i weź naprawę bezgotówkową ale jak dajesz do zwykłego mechanika i nie dobrego znajomego to bierz gotówkowo.
Jeszcze jedno -wyceny ubezpieczycieli nie są robione na oryginalnych częściach, jeśli weźmiesz gotówkowo i dostaniesz wyceną np na 11000 to idziesz do mechanika z tym on robi swoją wycenę wiekszą np o 6000 wysyłasz im to i w 90% dostajesz drugą wycenę np na 13000. Oni chcą jak najwięcej urwać.
Pacmano - to i tak musisz zgłosić szkodę mailowo albo na info

Myszon 
niby że szefo

Wysłany: 2016-02-14, 08:02   

Ja swoje 407sw oddałem do salonu Peugeot i wszystko robione było na serwisowych częściach - miód malina. Natomiast auto zastępcze miałem do dnia w którym autko zostało naprawione a trwało to miesiąc. Uzasadnienie proste - naprawa serwisowa trwała długo a ja musiałem jeździć do pracy. Liczone były tylko dni robocze. Autko zastępcze najlepiej niższej klasy brać dla świętego spokoju ja miałem yaris. Co do tego że to zależy od ubezpieczyciela to wydaje mi się że nie bo to jest zapis ustawowy a nie widzimisie ubezpieczyciela. Wiem że te przepisy są różnie interpretowane w sytuacji czy auto zastępcze jest używane do prowadzenia działalności gospodarczej a inaczej jako po prostu środek lokomocji dla zwykłego zjadacza chleba - dla tego ważne jest mocne uzasadnienie. Ekspertem nie jestem więc nie będę sugerował że mam rację czy coś w tym stylu, chciałem tylko naprowadzić podpowiedzieć jakie są opcje. Najlepiej porozmawiać na ten temat z jakimś konkretnym agentem ubezpieczeniowym.

B4 and after

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2016-02-14, 09:29   

Myszon ile naprawa kosztowała tych zarysowań w peugeocie ??

Myszon 
niby że szefo

Wysłany: 2016-02-14, 09:40   

yenko napisał/a:
Myszon ile naprawa kosztowała tych zarysowań w peugeocie ??

Ok. 25tys :-)
Sama tapicerka na drzwiach kierowcy kosztuje 1300zł w serwisie.

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-02-14, 18:26   

agent -to jest jedna osoba a likwidator inna. Właśnie bardzo dużo zależy od firmy -bo oni działają w granicach prawa ale na nie korzyść poszkodowanego i możesz im nagwizdać a czas leci. Przykład - na samym początku czekamy na wizytę likwidatora vel rzeczoznawcy czy to w domu czy już u mechanika np w PZU jest do 3 dni z Gothara po 12 dniach bo do 14 ma termin. Ja te przykłady mogę mnożyć lub potęgować. Moim zdaniem najlepszym zakładem jest PZU

Myszon 
niby że szefo

Wysłany: 2016-02-14, 18:52   

Starscream napisał/a:
agent -to jest jedna osoba a likwidator inna. Właśnie bardzo dużo zależy od firmy -bo oni działają w granicach prawa ale na nie korzyść poszkodowanego i możesz im nagwizdać a czas leci. Przykład - na samym początku czekamy na wizytę likwidatora vel rzeczoznawcy czy to w domu czy już u mechanika np w PZU jest do 3 dni z Gothara po 12 dniach bo do 14 ma termin. Ja te przykłady mogę mnożyć lub potęgować. Moim zdaniem najlepszym zakładem jest PZU

Nigdy nie wiesz jakiego ubezpieczyciela wybrał sprawca :-) Mnie walnęła pani z OC Generali - 0 kontaktu z nimi, nie odbierali telefonów nawet nie odbierali telefonów salonu Peugeot a mają z nimi partnerstwo hehe. Na rzeczoznawcę czekałem tydzień czasu albo lepiej w tym czasie już sobie śmigałem zastępczym. Kolega miał niedawno podobną sytuację tzn. ktoś tam zarysował mu samochód i chciał zgłosić szkodę telefonicznie - nie było opcji żeby ktoś odebrał. Jedyna opcja to był kontakt mailowy.

Odpowiedz do tematu