Wysłany: 2015-11-18, 19:09 Swap BMW 1.8 is pytania
Witam.
W dniu dzisiejszym nabyłem ISa i mam zamiar wcisnąć go do mojego Samiego
W związku z tym mam kilka pytań
1. Jak zamocowaliscie do ramy na oryginalnych poduszkach czy inne i jakie mocowanie wycięte z bemki ?
2 jak rozwiazaliscie mocowanie skrzyni BMW
Jak by można było jakieś fotki to byłoby super
Witam, jestem szczesliwym posiadaczem samuraja, kupilem go pare miesiecy temu, jakies 2 miesiace temu zrobilem swapa na 1.8is m44b19 (ten nowszy), tyle, ze u mnie bylo latwiej, poniewaz mialem wczesniej silnik z forda 2.3 v6 zlaczony ze skrzynia od bmw, takze mocowanie skrzyni mialem gotowe, lapy dorabialismy sami na poduszkach z bmw, najwiecej problemow bylo z elektryka ale jakos poszlo... jutro jak bedzie w miare ladnie porobie zdjecia mocowan i wkleje do tematu. Gdybys mial jakies pytania pisz
Witam, jestem szczesliwym posiadaczem samuraja, kupilem go pare miesiecy temu, jakies 2 miesiace temu zrobilem swapa na 1.8is m44b19 (ten nowszy), tyle, ze u mnie bylo latwiej, poniewaz mialem wczesniej silnik z forda 2.3 v6 zlaczony ze skrzynia od bmw, takze mocowanie skrzyni mialem gotowe, lapy dorabialismy sami na poduszkach z bmw, najwiecej problemow bylo z elektryka ale jakos poszlo... jutro jak bedzie w miare ladnie porobie zdjecia mocowan i wkleje do tematu. Gdybys mial jakies pytania pisz
Pozdrawiam
podepne się..:) właśnie przymierzam się do takiego swapu wiec każda pomoc się przyda jak byś mógł podesłać jakieś zdjecia czy fotorelacje byłbym bardzo wdzięczny
czarny8@poczta.onet.pl
Olaboga, nie wkładajcie do samiego silnika z bmw, bo będziesz jeździł jak szaleniec z filmików:D
P.S.
fajną ma lawetę. Chciałem taką wypożyczyć do przewiezienia mojego samuraja 500km, ale finalnie wybrałem się nim:) W Toruniu nie było żadnej lawety, która miała by do 1000kg ładowności.
Wysłany: 2016-02-16, 07:28
Temat mocowania silnika i skrzyni już ogarnięty teraz rozważamy zmianę mostów na mocniejsze jakie polecacie do 2000 zł za komplet ?
Jak dokończę swoje dzieło to pochwale sie w odp dziale
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2016-02-16, 08:47
Jak mają być mocniejsze i do 2k, to tylko patrol się łapie, najlepiej k/w160, bo są wyraźnie lżejsze od gr i mają obie główki po prawej stronie, ale i tak ważą ze 2x tyle co od samca.
hej.
W skrócie
Miałem 1.8 is m44, mam teraz m42-mniej elektryki, m44 się zatarł przez błoto:/
Skrzynia powinna mieć takie mocowanie aby można było ją wyjąć, początkowo miałem tak , że trzeba było odsunąć silnik żeby wyjąć skrzynie.
Tunel środkowy był lekko podniesiony, podniesiona też buda na dystansach, chyba 4 cm?i w tedy się zmieściło :D
Polecam też bandażem termicznym owinąć kolektory przed montażem-jak był m44 bez bandaży to na podłodze mogły się stopić buty:D
teraz m42 plus bandaże i jest lepiej.
początkowo był wydech od 1.9 ale podczas szybkiego przejazdu przez wodę się wypiął i zmielił po autem, więc kolejny wydech:D został już przystosowany do silnika 1.8 oraz lepiej poprowadzony-choć teraz zrobiłbym to jeszcze lepiej, troszkę dalej od budy:D
Dolot oczywiście też nie może zostać taki sam jak 1.9.
Tylny wał od ciężarówki.
Łapa z ramy wyrwała się od reduktora.
trochę ciężko było upchnąć chłodnicę od bmw z jej oryginalnym zbiorniczkiem na płyn-początkowo była chłodnica od bmw ze zdjętym zbiorniczkiem-w to miejsce zaślepka taka sama jak jest po drugiej stronie chłodnicy-i wykorzystany oryginalny zbiiorniczek samuraia-ale wiązał to się z skomplikowanie ukłądu chłodzenia, więc wjechała oryginalna chłodnica bmw z zbiorniczkiem.
Ja miałem mosty od 1.9 td(takie były jak kupiłem samca)
Jeździłem na 31 simex-tylna półoś się wygięła, przedni most się wygiął od uderzenia o odbojnik..
Teraz mam "dziewice" z majorki od samca 1.3--pomalowane, obspawane ceeownikim po długości, i zaa mocowaniem piór, kule pomalowane.
Zmieniłem koła do użytku codziennego na 31 at, lekkie felgi, i auto jeździ wzorcowo.
120 jedzie bez problemu:D v max jeszcze nie testowałem. na 4hl idzie pisk z opon.
Ogólnie silnik pociągnął totalną przebudowę całego auta. Niebawem pochwalę się efektami.
Ogólnie temat rzeka..
Jak coś pisz na priv
Pozdro
_________________ Silnik 1.8 IS BMW,przełożony wieszak zaa przednią oś, OME,+dłuższe wieszaki,
Wzmocnione pochwy.
Hampel jimmy
Wały wzmocnione
Blokada tył ARB,Lekkie felgi, opona AT 31
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum