Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Poliftowe rozterki (wieszaki +2cale)
alientm 
stały bywalec

Wysłany: 2015-12-12, 21:42   Poliftowe rozterki (wieszaki +2cale)

Samurai seria, dostał wieszaki +2 cale.

1. Czy nie będzie teraz problemu z hamulcem ręcznym? linka hamulca jest przekręcona do mostu tylnego, buda wraz z hakiem poszła w górę względem mostu (a nad hakiem, jego częścią - rurą mocowaną do dołu paki idzie linka), czy most pracując nie będzie zaciągał mi ręcznego ?

2. Cybanty przy przednim moście - czy można je przekręcić za mocno ? mam wrażenie że wystawało mniej gwintu a teraz jak rozkładałem przy okazji resory (czyszczenie, smarowanie) to zdaje się że dociągnąłem mocniej śruby cybantów - pytanie na ile mocny jest most i czy można go uszkodzić za bardzo dociągając te śruby ?

3. Doszedł stalowy zderzak (+22kg), ale dojdzie i winda. Czy wystarczy dołożyć 1 pióro na przód i gdzie takiego szukać, na allegro/olx widzę albo główne albo zestawy.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2015-12-12, 22:02   

O ręczny się nie martw.Most można uszkodzić skręcając jarzma za mocno,jeżeli jest skorodowany.Jak jest zdrowy szybciej przekręcisz gwinty.Można pióro dostać w każdym punkcie regenerującym resory.

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-12-12, 22:22   

tyle że jak założysz stalowy + wciągare To raczej licz się z wyminą resorów zaraz albo w niedługim czasie. Seryjne nie są stworzone do takiej jazdy.

alientm 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-21, 11:04   

Panowie, zmieniłem resory tył na Lovells +2 cale. Wieszaki zmienione oryginalne.
Linka ręcznego teraz trze o rurę haku co strasznie skrzypi/wydaje taki skrzypiący dźwięk, buda z ramą poszła w górę więc i hak a linka mocowana do mostu została w dole, robić coś z tym ? Ręczny działa ale linka na każdym wyboju trze i skrzypi :)

dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-21, 16:49   

a z przodu też masz lovells?

alientm 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-21, 20:36   

Tak - jest komplet, tyle że najpierw kupiłem na przód a z tyłu zostawiłem oryg. resory + 2 cale wieszaki, linka była już bardzo blisko haku lecz nie dotykała go, teraz zmieniłem tył na lovellsa, wieszaki wróciły seryjne lecz jak widać tył jest ciut wyżej niż oryg + wieszak 2 cale i teraz trze.

A to denerwuje jak coś skrzypi w aucie na każdym wyboju.

lukawa 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-21, 22:57   

alientm napisał/a:
Linka ręcznego teraz trze o rurę haku co strasznie skrzypi/wydaje taki skrzypiący dźwięk, buda z ramą poszła w górę więc i hak a linka mocowana do mostu została w dole, robić coś z tym ?

Jakoś ciężko mi pojąć o czym piszesz - o jaką "rurę haku" trze ta linka. linka jest po jednej stronie baku...
Ach teraz pisząc doszlo do mnie, że to chyba rura osłony baku, a nie haku tak? :mrgreen:
Spróbuj uzupełnić uchwyty linki, lub jeśli są, to po prostu odpowiednio je wyprofilować.

alientm 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-29, 13:25   

https://goo.gl/photos/PjiyJ2YnooGxk1RC9

tu foto jak to wygląda, widać że na rurze idącej od haku leży metalowa część łącząca linki prawego i lewego koła. Teraz to jest nad hakiem ale jak puszcze dołem nie wiele to zmienia bo będzie tarło na dole, od taki problem sobie wymyśliłem.

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-03-29, 16:48   

bo tu jest jakaś partyzantka odjeb.... to ma iść pod hakiem i żadnej rury tam nie ma tylko takie jarzmo
tak wygląda oryginalna Linka

lukawa 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-30, 09:42   

Ta, wywal te rury z pod baku i tę, przez którą linka przechodzi - w ogóle nie powinno ich tam być. Hak zamontuj do ramy, z tyłu nad bakiem 8-) (jeśli Ci on w ogóle potrzebny)

alientm 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-30, 10:13   

Starscream napisał/a:
bo tu jest jakaś partyzantka odjeb.... to ma iść pod hakiem i żadnej rury tam nie ma tylko takie jarzmo
tak wygląda oryginalna Linka

Tak wygląda mój hak:
http://www.kupplung.de/an...87-01241-2.html

zamontowany oryginalnie w Niemczech z wpisem w brief więc nie jest to partyzantka raczej :)

Ale teraz jak patrze na zdjęcia sprzedawanych haków to nie maja tej rury dodatkowej a widać jest ona najprawdopodobniej odkręcana, skoro nie jest konieczna to chyba po prostu ja odkręcę, najprostsze rozwiązania są najlepsze, tylko skoro ją producent zamontował to jakiś ukryty sens musi mieć :)

Aksag 
rozgadany

Wysłany: 2016-03-30, 11:00   

Ta rura jest potrzebna, bynajmniej powinna być. Ja osobiście jej nie mam i ciągnę grubo załadowaną przyczepę. Nie zauważyłem negatywnego skutku przez jej brak.

lukawa 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-30, 11:51   

Sam widzisz, że rura przeszkadza :-D , więc ją wywal. Tym bardziej, że bez niej chyba większość haków jest montowanych i radzą sobie dobrze z przyczepą. U mnie nie ma rury, a za hak zdarzało mi się nawet Terrano longa wyszarpywać z mumy, albo załadowanego ducato z zaspy - i nie widziałem żadnych negatywnych skutków dla haka.

Z resztą stabilizator też fabryka zamontowała, a jak się okazuje większość Samców jeździ bez :mrgreen: można :-P :?:

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2016-03-30, 14:44   

lukawa napisał/a:
Sam widzisz, że rura przeszkadza :-D , więc ją wywal. Tym bardziej, że bez niej chyba większość haków jest montowanych i radzą sobie dobrze z przyczepą. U mnie nie ma rury, a za hak zdarzało mi się nawet Terrano longa wyszarpywać z mumy, albo załadowanego ducato z zaspy - i nie widziałem żadnych negatywnych skutków dla haka.

u mnie tez hak jest dodatkowo montowany do podłogi w bagażniku. Biorąc pod uwagę grubość blachy zastanawiam sie ile % wytrzymalosci to dodaje...

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-03-30, 15:08   

szymszym napisał/a:

u mnie tez hak jest dodatkowo montowany do podłogi w bagażniku. Biorąc pod uwagę grubość blachy zastanawiam sie ile % wytrzymalosci to dodaje...

Bo może to w drugą stronę działa - nie podłoga daje wytrzymałość hakowi, ale hak podtrzymuje podłogę ;)

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2016-03-30, 15:13   

SamNaSamZSam napisał/a:
szymszym napisał/a:

Bo może to w drugą stronę działa - nie podłoga daje wytrzymałość hakowi, ale hak podtrzymuje podłogę ;)

Ty wiesz, że to brzmi dość rozsądnie! :)

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-03-30, 16:17   

ja mam ten sam hak - rura jest bo chroni mi butlę LPG. linka idzie po moście pod tą rurą. Nie mam tej osłonki( rurki) na tej lince. Wszystko działa jak należy nic się nie haczy.

lukawa 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-30, 16:56   

Cytat:
https://goo.gl/photos/PjiyJ2YnooGxk1RC9

Może pokombinuj z tymi uchwycikami do linki, tak żeby zmienić przebieg linki wzdłuż mostu. Tak czy siak, na oko, to linka nie powinna być przełożona nad tą rurą od haka.
Jeśli Ci ta rurka nie zaciąga hamulca w trakcie jazdy, to chyba tylko dla tego, że Samurai fabrycznie ma kiepski ręczny. Myślę, że też z tego powodu ktoś wykonał tę rzeźbę - chciał poprawić fabrykę.

alientm 
stały bywalec

Wysłany: 2016-05-31, 11:49   

Tak dla potomnych - rura już dawno odkręcona, oczywiście nie obciera nic, ręczny działa super, pojawił się inny problem - hak się gnie :)
Podczas wyciągania kinetykiem wygiął się dość mocno, teraz myślę jak by była ta rurka czy wgięło by podłogę czy nie (w sumie pod podłogą idą 2 oryginalne wzmocnienia podłogi). Hak bez problemu długą rurą się wyprostował - nie wymagało to jakiejś super siły - aż dziwne.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2016-05-31, 15:32   

Bo za hak do przyczepki się kinetyka nie czepia :roll:

Odpowiedz do tematu