Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Resory co o nich myślicie????
robertisyn 
rozgadany
bieszczaders

Wysłany: 2016-04-03, 11:34   Resory co o nich myślicie????

Część koledzy, moje 30letnie zawieszenie wyzionelo ducha, znalazłem taki zestaw http://allegro.pl/resory-...10.html#thumb/8 . jeździ ktoś z was na tym zestawie?????warto to kupić nie jest to jakaś lipa???? Ewentualnie co kupić????podzielcie się doświadczeniami. Zaznaczę że głównie zależy mi na tym żeby to zawieszenie ładnie pracowało ,konkretnie chce zwiększyć komfort .z góry dzięki za informacje.

dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2016-04-03, 11:46   

myślę, że lepiej odpuść sobie ten x-shock dakar....zbiera nie najlepsze opinie...
lepiej idź w stronę lovells (mam i pracuje znakomicie) albo Mazur made in PL... każde z tych dwóch zda egzamin lepiej od wynalazku z bielska o dyskusyjnej jakości

[ Dodano: 2016-04-03, 11:47 ]
jeśli chodzi o dobrą pracę na której Ci zależy to ten lovells wymiata... jeździłem od ziomka co miał mazura i myślę że do "lowelasa" nawet mazur ma przepaść

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2016-04-03, 20:55   

Lovelasy robią naprawdę zacnie, warto je rozważyć.
Co do x-shock - poczytaj sobie na forum opinie, zbyt wielu pochlebnych nie znajdziesz...

robertisyn 
rozgadany
bieszczaders

Wysłany: 2016-04-05, 21:49   

Widzicie i tego właśnie chciałem się dowiedzieć. Konkretnie te macie na myśli :http://mp4x4.pl/600-suzuki-samurai-sj413-84-98????

[ Dodano: 2016-04-05, 21:57 ]
Jeszcze jedno, do tych resorów pasują polskie polibusze?

dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2016-04-05, 21:59   

dokładnie te... ja śmigam na tych HD i jestem mega zadowolony.. jeśli nie masz dużo dodatkowego obciążenia (stalowe zderzaki, wyciągarka , ewentualnie butla z gazem z tyłu) to Medium wystarczą... ale jeśli masz w planach dołożyć kilogramy w postaci tych dodatków to zdecyduj się na HD

[ Dodano: 2016-04-05, 22:02 ]
pasują... ja do moich mam założone polibusze z elastopol http://www.elast-pol.pl/i...f-road-1-detail

slawekn1123 
nowicjusz

Wysłany: 2016-04-06, 16:10   

jeszcze chwalą resory OME że dobrze robią w terenie. Dość fajnie cenowo wychodzą w Intercarsie coś 1900-2000.

też szukam/zastanawiam się nad czymś sensownym tylko ja chce trochę auto dociążyć i raczej w strone HD brnąć.

robertisyn 
rozgadany
bieszczaders

Wysłany: 2016-04-06, 18:48   

No to już jestem prawie zdecydowany. Będzie lovells.
Jeszcze mi się cisna dwa pytana czy wystarczy przewodów hamulcowych??? I jeszcze jedno jakie amortyzatory do tych resorów??? Konkretnie od jakiego auta podchodzą zwykle olejaki.

dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2016-04-06, 19:28   

ja przewody i tak zmieniałem przy okazji, więc nie wiem...mały koszt a może nawet warto zmienić ten element za jednym razem ;-)
co do amorów mam taką konfigurację
-amory przód: vitara tył gazowe GH
-amory tył: fso truck tył gazowe MONROE
pasują w zasadzie bez przeróbek (tylko w tych przednich trzeba rozwiercić dolne mocowanie ucho z 12mm na 16mm)

co do wyboru Lovells to będziesz Pan zadowolony 8-)

lukawa 
stały bywalec

Wysłany: 2016-04-07, 08:26   

U mnie przy Lovellsach przód HD, tył Medium - przewodów starczyło. Nie starczyło za to stabilizatora - trzeba przedłużyć uchwyty (te za/pod zderzakiem), albo zdemontować stabilizator całkiem. Ja zdemontowałem :-P i zdecydowanie wolę Samka bez. Nie starczy Ci też amorów, ale to już chyba wiesz, skoro pytasz o olejaki - dla czego chcesz olejaki?? Myślę, że najlepsze do zestawu były by od tego samego producenta, więc Lovellsy - gas legend, jednak cena - masakra . Kup profendera, sporo tańsze, ale o niebo lepsze od zestawu Vitara+Polonez (który i tak wydawał mi się wystarczający).
Olejaki miałem krótko na tyle - i powiem też krótko - za mało plusów :mrgreen:

robertisyn 
rozgadany
bieszczaders

Wysłany: 2016-04-10, 11:04   

Widzisz kolezko cena oryginalnych amortyzatorów to jakiś totalny kosmos. Dobrze że jest alternatywa olejakow. Bez stabilizatora może dam radę, nie bardzo mam czas na robienie mocowań. Patrzę na ceny amortyzator i powiem ci tanie też nie są. Za komplet wyjdzie koło 1000zl. Nie wiem muszę to przemyśleć. Ale chyba zostanę przy olejakach. Skoro mówisz że w miarę dają radę :-)

dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2016-04-10, 11:50   

szkoda czasu na motanie tych mocowań..też miałem dylemat na początku, ale jak raz wyjedziesz w teren bez stabilizatora to już na pewno nie będziesz go chciał znowu zakładać..

a co do amorów to mogą być gazowe (w budżetowej cenie), które w miarę nieźle spełniają swoje zadanie...a kosztują "grosze" , np:
na przód http://allegro.pl/amortyz...6039775653.html
i na tył http://allegro.pl/amortyz...4852909130.html

tym sposobem za niecałe 3 stówki masz komplet amorów do liftowanych resorów Lovells

lukawa 
stały bywalec

Wysłany: 2016-04-11, 09:45   

Dożek dobrze radzi, nie bierz olejaków. Jeśli styl Twojej jazdy jest spokojny, tzn. nie katujesz Samuraia "rajdami" po wyboistych szutrach, zwalniasz przed każdą kałużą , dziurą, czy martwym policjantem do 5-10km/h, to te gazowce nie dość, że dadzą radę, to jeszcze posłużą ładnych kilka, albo kilkanaście miesięcy ;-)

robertisyn 
rozgadany
bieszczaders

Wysłany: 2016-04-11, 20:00   

No to już ma sens, 300zl to cena dla ludzi. Powiedz mi jak prowadzenie na czarnym. A takim zestawie????

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-04-11, 20:57   

Eee ja mam gazowki 3 sezon zwalniam jak wysiadam tylko. Kwestia szczęścia.

Odpowiedz do tematu