Ja mam takie czysto techniczne pytanie. Jak wkładamy resory +2" i do tego wieszaki +1" to nie uzyskujemy logicznego liftu 3" prawda? Bo dłuższy wieszak rozgina resory i w rezultacie tego liftu uzyskujemy trochę więcej niż 2" a nie 3" ?
Cześć
Resory zmienione na serie od Mazura. Samiec stoi teraz tak:
Jak stał przed zmianą widać w pierwszym poście tego tematu.
Nie wiem czy poszedł za wysoko ale zaczęły mi stukać amortyzatory jakby były przykrótkie. Zmieniać je czy czekać aż siądzie?
Przed zmianą resorów byłem na stacji diagnostycznej i diagnosta do amorków nie miał uwag. Ale ok. Jestem przygotowany na ich zmianę. Tylko na jakie? Dedykowane do Samca? Nie będą za krótkie? Nie będą pukać? Zmieniłem resory na serie ale samiec poszedł w górę chyba trochę wysoko.
Zaangażowałem żonę w diagnostykę. Ona bujała samochodem, a ja się położyłem pod nim i organoleptycznie sprawdzałem co puka. Pukają amory po prawej stronie auta wtedy gdy auto podczas bujania znajduje się w najwyższym położeniu. Jak jadę w delikatnym terenie sam to amory pukają praktycznie na każdej nierówności. Jak wiozę pasażera to pukają tylko na większych dziurach.
Ostatnio zmieniony przez terminus 2016-04-07, 08:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2016-04-07, 08:49
no zbadaj dokładnie czy to amory, jeśli wziąłeś serię od Mazura, masz amor dedykowany do Samuraia to powinny być ok na długość. Odboje masz jakieś założone?
Może pukają bo się zużyły? Ja miałem jakąś najtańszą chińszczyznę od Nivy na tyle i pomimo, że hulam tylko po czarnym amory umarły w pół roku. Długo się naszukałem źródła pukania bo też nie było co do nich zastrzeżeń przy oględzinach zewnętrznych, dopiero jazda zupełnie bez amorów ujawniła brak stukania i ich wymiana na statimowe poldony trucki załatwiła sprawę na dłużej.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Oczywiście, że mam oboje - z przodu i z tyłu seryjne. Jestem przekonany, że to amory ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je odkręcić i pobujać samochodem. Czy zestaw poldolot/vitara nie będzie za długi jak seryjne resory trochę klapą?
Jeśli będę kupował dedykowane to albo kyb albo tokico. Mazur takie zaleca do swoich resorów. Tylko muszę mieć pewność, że nie będą za krótkie i że nie będę miał tego samego co teraz.
Wysłany: 2016-04-07, 09:09
Mi się zdaje, że będzie ok. Dla pewności możesz sobie zmierzyć jak to konkretnie u Ciebie wyglądana maks wykrzyżu i oszacować ile "zapasu" jeszcze masz na ewentualne klapnięcie resora. Jak by było na granicy, to zawsze możesz dać nieco dłuższy odbój wówczas, ale po mojemu jeśli resor klapnie Ci na tyle, że np. truckowy amor będzie za długi to znaczy, że przegapiłeś już jakiś czas wcześniej moment regeneracji/wymiany resoru. Taki płaski (lub chyba nawet wygięty w drugą stronę) resor nie będzie robił przecież swojej roboty i tak.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Gadałem z Mazurem. Obejrzał zdjęcia i stwierdził że wszystko jest ok. Poradził przez kilka dni powozić na miejscu pasażera i na pace po worku piasku. Zamówiłem już amortyzatory Kayaba dedykowana i polecana przez Mazura do serii - od razu cały komplet.
...a zmierzyłeś może o ile realnie buda się podniosła?
Od dawna próbuję się dowiadywać o ile auto się podnosi po wymianie różnych resorów, ale prościej o informacje od Japończyka https://www.youtube.com/w...etailpage#t=290 niż od rodzimych fanów motoryzacji
...a zmierzyłeś może o ile realnie buda się podniosła?
Od dawna próbuję się dowiadywać o ile auto się podnosi po wymianie różnych resorów, ale prościej o informacje od Japończyka https://www.youtube.com/w...etailpage#t=290 niż od rodzimych fanów motoryzacji
Przed zmianą między odbojnikiem, a mostem (z przodu) miałem ok. 2 cm. (nie wliczam wymiaru odbojnika). Po zmianie mam ok. 10 cm ale pewnie trochę siądzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum