Nie wydaje mnie sie... te na zdjęciu wyglądają na standardową wysokość, a jeśli nawet, to jest podany nr telefonu i jestem przekonany że zrobią ci wysokość jaką tylko będziesz chciał. Ten towar jest tak mało chodliwy, że raczej nie mają kilkudziesięciu zestawów na półce tylko dorabiają pod zamówienie.
http://www.elast-pol.pl/p..._orginal_1_cal/
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-12-09, 10:52
Już naskrobałem do nich maila z zapytaniem. Zobaczymy co odpiszą.
Zastanawiam się nad jedną rzeczą. Te cztery mocowania co są przy nogach z przodu i za fotelami z tyłu co są schowane bod podłogą i trzeba się do nich dostać po przez wycięcie blachy. Ja miałem te miejsca skorodowane na wylot więc nic nie musiałem ciąć. Zastanawiam się jak one trzymają karoserię? Bo nie wiem bo wszystko było przerdzewiałe.
Z przodu masz dwa mocowania, śruby są przymocowanie do profilu który jest przyspawany do podłogi. Żeby się do nich dostać nie musisz ciąć podłogi, można rozwiercić zgrzewy (spawy) które łączą profil z podłogą i masz potem bezproblemowy dostęp do śruby. Ja przy okazji musiałem wzmocnić podłogę w miejscach w których stykała się z profilem.
Z tych czterech mocowań pomiędzy przednimi a tylnymi fotelami dwa wewnętrzne nie sprawiają większych problemów z dostępem, zewnętrzne są zrobione tak że pomiędzy blachami karoserii jest jeszcze grubsza blacha do której przyspawana jest śruba. Wzmacnia to konstrukcję, bo gdyby były tylko cienkie blaszki to wyrwało by to po pierwszym wyjeździe w teren. Wygląda to mniej więcej tak:
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-12-09, 13:36
Aha rozumiem to tak, że pod spodem powinna być śruba przyspawana do podłogi i ona powinna przechodzić przez te tuleje z gumami wyciętymi w kształt walca i umiejscowione w wyżłobieniach w ramie. A od środka czyli w kabinie to co było pod podłogą to była jedynie śruba przyspawana do podłogi tak aby od spodu można było przykręcić nakrętkę tak?
[ Dodano: 2012-12-11, 13:27 ]
Jak by kogoś interesowało to dostałem odpowiedź z elast polu że nowe mocowania budy bez liftu kosztują 200 zł plus przesyłka. Nie wiem co jest w zestawie bo dziwnie od niechcenia odpowiadali na moje pytania więc nie chciałem kolejnym maili wysyłać.
wreszcie znalazłem:) tu masz te stożki w komplecie
* przy okazji dorzucę ciekawy link o lifcie z krainy, gdzie samuraia zwią sierrą, chyba gdzieś kiedyś przewinął się na forum, jak się powtarzam to trudno:)
http://www.outerlimits4x4...pic.php?t=93393
Ostatnio zmieniony przez atkin1 2012-12-20, 23:47, w całości zmieniany 2 razy
No i lift zrobiony i już sprawdzony w boju:) Z ciekawostek powiem tyle, bo może nie każdy się doliczył, że potrzebne jest faktycznie 18 podkładek, z czego 10 jest skręcana na śruby, a pozostałe 8 stanowią podporę budy. I tu dziwne, bo żaden zestaw nie uwzględnia tych dodatkowych punktów podparcia.
Istotna sprawa jest taka - trzeba przesunąć gniazdo do przewodów hamulcowych, której jest po prawej stronie ramy oraz, co pewnie wiadomo, dac dystans na kolumnie kier. Wlewu do baku nie musiałem przedłużać.
Samo podnoszenie może być szybkie i przyjemne pod warunkiem, że śruby się poddadzą. U mnie poszły bez problemu, zapewne dzięki wcześniejszym zabiegom z WD40 i podgrzaniu palnikiem.
Co do cięcia ertalonu szlifierką - odradzam, pełno dymu, smrodu, a efektu brak bo ertalon topi się i od razu zastyga w dziwnych formach. Nawet na specjalnie do tego kupionym stojaku nie wyszło idealnie prosto. Cięcie piłą ręczną - ujdzie, ale ja po jednym kawałku i 20 min machania miałem dość, a i tak wyszło krzywo...
Z kolei nawiercanie otworów - stojak do wiertarki, wiertło do metalu i jazda i wciąż krzywo i krzywo. Po tych wszystkich daremnych próbach stworzenia idealnych podkładek i zmarnowania materiału, z pomocą przyszedł profesjonalny ciężki sprzęt i powstał taki oto piękny zestaw:D Jeśli ktoś chętny do nabycie takowego to zamieszczę odrębny post w dziale 'sprzedam', co by tu nie zaśmiecać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum