Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Bałtowskie bezdroża - pierwszy start
miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2016-04-28, 08:46   Bałtowskie bezdroża - pierwszy start

Witam kolegów. Jako że wreszcie kończę odbudowę mojego samuraja i doposażyłem w parę pierdół, chciałem zamiast weekendowej jazdy wkoło komina spróbować czegoś nowego i pomysł padł na bałtów. Zastanawiam się w jakiej klasie wystartować? Generalnie auto mam w standardzie, tzn dołożone opony MT, wyciągarka, lift, snorek, jakieś tam ledy, w trakcie zawiecha i myślę nad wyczynem lub turystykiem.
Nie chce zajechać auta ani go zamordowac bo zrobiła mi się lekka bulwarówka, ale nie chciałbym też jechać obok np SUVa na zimowych kapciach stąd moje pytanie co wybrać?
Może ktoś podzieliłby się swoim doświadczeniem w temacie i coś podpowiedział.

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2016-04-28, 08:54   

Wyczyn - jezeli nie szkoda ci auta. Wiadomo, sa lzejsze proby i ciezsze, ale jezeli masz na polowe nie wjechac lub odpuszczac bo sobie cos pogniesz to sensu nie widze. W turystyku to chyba bez wyciagarki sie sciagaja. W zeszlym roku startowalem w wyczynie i bylo sporo podjazdow w lasach z wyciaganiem. Takim zwyklym samcem bym sie nie pchal jednak ;)

Tu masz team co startowal w wyczynie: https://www.youtube.com/watch?v=NtkUNQHIYNY

[ Dodano: 2016-04-28, 08:55 ]
A tutaj cos z turystyka znalazlem: https://www.youtube.com/watch?v=qwx6H1kF5jE

rumun 
mechanik

Wysłany: 2016-04-28, 10:01   

A jezdziles po jakis rajdach w ogole? Moze lepiej zaczac od czegos w "normalnej" cenie, bo baltow sie bardzo ceni i jak masz pojechac, wywalic kase na start i ma sie okazac ze jednak samochod jest za slaby i trafi Ci sie defekt w nocy i reszte rajdu odpuscisz no moim zdaniem slaby jest to pomysl na pierwszy rajd, ja z kazdym jednym rajdem udoskonalam swoje auto bo za kazdym razem widze ze mozna cos jeszcze lepiej zrobic.

[ Dodano: 2016-04-28, 10:01 ]
A jezdziles po jakis rajdach w ogole? Moze lepiej zaczac od czegos w "normalnej" cenie, bo baltow sie bardzo ceni i jak masz pojechac, wywalic kase na start i ma sie okazac ze jednak samochod jest za slaby i trafi Ci sie defekt w nocy i reszte rajdu odpuscisz no moim zdaniem slaby jest to pomysl na pierwszy rajd, ja z kazdym jednym rajdem udoskonalam swoje auto bo za kazdym razem widze ze mozna cos jeszcze lepiej zrobic.
samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2016-04-28, 10:37   

Nie jeździłem, ale auto mam kompletnie przygotowane a do Bałtowa mam rzut beretem więc chciałem spróbować.

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2016-04-28, 11:19   

Ja bym radzil turystyka jednak. Bedziesz chcial jechac w wyczynie, nikt tez nie zabroni :) Wody wielkiej nie ma. Duzo blota, duzo winchowania i duzo drzew do obijania auta. I co do wyciagarki i elektryki - trzeba mocno to potestowac wczesniej, bo szkoda zeby padlo przy pierwszej probie. Tak w skrocie.

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2016-04-28, 12:11   

Na razie trza żelówkę zakupić bo jest zwykły 45 ah to się nie poszaleje z testami ;-)

kostuch 
Expert

Wysłany: 2016-04-28, 13:43   

miczo1 napisał/a:
Nie jeździłem, ale auto mam kompletnie przygotowane a do Bałtowa mam rzut beretem więc chciałem spróbować.

Nie obraź się, ale auto nigdy nie występuje w stanie "kompletnie przygotowane" :lol:
Po prostu nie odnalazłeś jeszcze najsłabszego ogniwa na danym etapie. Tak jak Ci radzą inni - zacznij od lżejszej imprezy.
Albo chociaż weź na pilota kogoś, kto z nie jednej już koleiny błoto jadł - uchroni to auto od większej demolki.

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2016-04-28, 14:06   

Z tym przygotowaniem to wiesz.. chodziło mi o to że auto rozebrane na części, złożone do kupy, zawiecha na dniach będzie nowa i co tam było nie tak to jest zrobione. Tak że ja w tym sensie, że nie pourywam ze starości połowy rzeczy na pierwszej dziurze :-)

alientm 
stały bywalec

Wysłany: 2016-04-28, 14:30   

Rozważ mocno turystyk, ewentualnie jak koledzy podpowiadają inna impreza - ja wybieram się na Rasząg4x4 na koniec maja, na turystyk bardzo fajne imprezy).
Tam dopuszczają jedną wyciągarkę w turystyku (bo nie jest taki bardzo turystyczny), a jadąc na jedno auto nie da się zdobyć wszystkich pieczątek w czasie, kilka omijałem w obawie o auto i swoje zdrowie :) a startowałem tam już ze 3 razy i nie zapisał bym się absolutnie na wyższa klasę - tam topienie auta jest w standardzie, po prostu szkoda mi auta.

A nawet po turystyku nie było się nigdy bez małych awarii lub większych, ciężko przejechać tak aby nie dołożyć $$ do startowego i paliwa...

rumun 
mechanik

Wysłany: 2016-04-28, 21:27   

Raszag to jest jednem z wiekszych hardkorow :-) 3 starty w wyczynie i 3 razy po nocy nie wyjechalem :-) samochod nie byl przygotowany na taki start, tez mi sie wydawalo ze jest wszystko ok i moge startowac. Na szczescue te 3 raszagi kosztowaly mnie tyle co jeden baltow.
Ja bron boze nie mam nic przeciwko zebys wystartowal na baltowie ale zastanow sie czy stac sie na taki wydatek, jazda w nocy jest zabujcza dla samochodu jak nie bedziesz mial jakiegos ogarnietego pilota i sam bedziesz nie doswiadczony. Rzadna jazda w kolo komina nie odzwierciedli tego co jest na rajdzie :-)
samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2016-04-28, 22:30   

Zacząłem od turystyka 5 lat temu.Po dwóch latach jeżdżenia zdecydowałem się na wyczyn.Koszta rosną przy przechodzeniu do klas w górę.Jazdy nocne bez doświadczonego pilota to porażka.

maro20 
stały bywalec
maro20

Wysłany: 2016-04-28, 22:43   

Bałtowskie to naprawde jest hardkor. Mój znajomy "Góral" jest jednym z załozycieli tej imprezy.
Jak na debiut to prawdziwe wyzwania :) :evil:

Zawias 
Expert

Wysłany: 2016-04-28, 22:59   

W tym roku Raszag po raz trzeci-kapitalna atmosfera i tereny.

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2016-04-29, 08:01   

rumun napisał/a:
jazda w nocy jest zabujcza dla samochodu jak nie bedziesz mial jakiegos ogarnietego pilota i sam bedziesz nie doswiadczony. Rzadna jazda w kolo komina nie odzwierciedli tego co jest na rajdzie :-)

Ja chyba będe pilotem bo jestem geodetą więc dla mnie czytanie roadbooka czy mapy tudzież orientacja w terenie nie powinna stanowić problemu, no aaaale zobaczy się na miejscu :-)

alientm 
stały bywalec

Wysłany: 2016-04-29, 09:21   

Trochę może zaśmiecę temat ale ktoś z obecnych wybiera się na Rasząg w maju w turystyku ?

Odpowiedz do tematu