Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Zasłanianie chłodnicy - edycja letnia
Tanto 
mechanik

Wysłany: 2016-06-05, 15:56   Zasłanianie chłodnicy - edycja letnia

Mam nadzieję że temat wywoła mniej kontrowersji niż zasłanianie chłodnicy zimą ;-)

Od dawna wkurza mnie to że po przejazdach polnymi drogami, zwłaszcza tymi zarośniętymi, mam chłodnicę zabitą nasionami traw co wyraźnie zmniejsza jej skuteczność. Oczyszczenie jej też nie należy do szybkich i wygodnych zajęć. Stąd też pomysł zasłonięcia chłodnicy drobną siatką która zbierała by te wszystkie dary natury, a zamontowaną tak żeby można było szybko ją wyjąć i przeczyścić.
Bawił się ktoś w taką modyfikację?

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-06-05, 16:13   

Kompresor 15min i po kłopocie. Albo myjka ale tu trzeba uważać

Uh Lala 
mechanik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2016-06-05, 18:28   

Zamiast siatki może jakiś kawałek włókniny? Cienka to nie powinna wpłynąć na chłodzenie, a lepiej zatrzyma drobnicę.

Swoją drogą myślałam, że to prowokacja :D

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2016-06-05, 19:46   

Praktykuję od dawna i z dobrym skutkiem stalową siatkę tzw. cięto-ciągnioną o dosyć drobnych oczkach (musiałbym zmierzyć jak drobnych) zamontowaną przed chłodnicą.
Zdecydowana większość syfu zatrzymuje się na siatce, szczególnie trzciny, rzęsy itp. zielsko w czasie bagiennego brodzenia, błota też znacznie mniej dociera do chłodnicy.
Moja siatka jest niedemontowalna, więc jeśli zachodzi potrzeba oczyszczenia jej z zielska w terenie, używam własnej dłoni :mrgreen: natomiast po każdym grubszym błoceniu i tak najczęściej jest grana akcja myjka, ale to bardziej kwestia spłukania siatki, a nie nużącej walki nad przywróceniem rdzeniowi chłodnicy jego pierwotnej przepustowości.
Swoją drogą chyba mnie natchnąłeś - w budzie evo II zmotam sobie siatkę na łatwo demontowalnej ramce.

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2016-06-05, 20:44   

Ta siatka ma jakąś nazwę handlową? Gdzie tego szukać?

Myjką ktoś potraktował pierwszą chłodnicę jaką miałem ...chyba z godzinę siedziałem i prostowałem blaszki :evil: Kompresor częściowo się sprawdza, częściowo bo od strony silnika trzeba się nagimnastykować żeby dojść we wszystkie miejsca (przedmuchiwanie od przodu nie ma większego sensu); poza tym część nasion dość mocno się wbija i żeby to dobrze oczyścić to trzeba zdemontować chłodnicę.
Stąd koncepcja siatki którą da się szybko wyczyścić. Myślę o wykorzystaniu ramki chłodnicy jako prowadnic, skręceniu tego od góry śrubami+nakrętki motylkowe. Jak dobrze pójdzie to czyszczenie chłodnicy zajmie 5 minut na pierwszym lepszym postoju. Tylko muszę namierzyć odpowiednią siatkę.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2016-06-05, 22:18   

Nazywa się to dokładnie jak napisałem - siatka cięto-ciągniona, pierwszy z brzegu link, to takie, jak na alledrogo do wiejskiego tuningu :mrgreen:
Czasem pokaźne ilości takiej siatki znajdują się na filtrach powietrza do ciężarówek, wystarczy odwiedzić właściwy warsztat i poratują jakimś zużytym wkładem.
Widziałem kiedyś patent z naciągniętą na ramkę siatką z włókna szklanego (do zbrojenia tynków na styropianie), też dawało radę, ale siatka szklana dużo delikatniejsza, nie opiera się tak dzielnie gałęziom.

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2016-06-05, 23:42   

Didymos napisał/a:
Czasem pokaźne ilości takiej siatki znajdują się na filtrach powietrza do ciężarówek, wystarczy odwiedzić właściwy warsztat i poratują jakimś zużytym wkładem.

He He no właśnie u nas w autobusach są właśnie takie siatki przy filtrach powietrza stosowane ( dobrze nadają się do suszenia grzybów nad piecem :-) ) czasami też filtry są owinięte blachą z ponawiercanymi (pewnie wytłoczonymi) otworami. Ale i tutaj nauczyli się wkładać gównolit i powoli coraz więcej filtrów owijanych jest grubym perforowanym papierem lub folią także perforowaną.
Ja u siebie atrapę zrobiłem z dziurkowanej blachy którą kiedyś znalazłem nawet nie pamiętam gdzie. Blacha grubości 1mm z otworami o średnicy 2 mm.
Kiedyś w Castoramie widziałem arkusze takiej blachy do kupienia ale z tego co pamiętam do najtańszych nie należały.

Odpowiedz do tematu