Wysłany: 2016-06-23, 21:20 Zacisk hamulcowy
Witam,
Mam problem z blokującym się zaciskiem hamulcowym na prawym kole. Naprawiał może ktoś samemu? Co konkretnie muszę kupić aby zlikwidować problem samemu? Chyba, że ktoś zna jakiś dobry tani serwis w okolicy Gdyni.
Wysłany: 2016-06-23, 22:31
Plan A - Zawias
Plan B - obadaj stan przewodów elastycznych, rozbierz tłoczek, wyczyść, sprawdź stan gładzi szklanki i samego zacisku, jak rokuje dobrze to złóż na nowej reperaturce i testuj dalej.
Miałem niedawno taki problem po wymianie klocków na nowe.
Rozebrałem, zweryfikowałem, wyczyściłem gumki, tłoczek, prowadnice, złożyłem i śmiga. Nie ma tam skomplikowanej technologii. Jak nie chcesz potem odpowietrzać układu to bądź ostrożny przy wysuwaniu tłoczka (żeby płyn nie wyleciał).
Sprawdz też gdzie się blokuje, czy na tłoczku czy na prowadnicach. Jak coś będzie zużyte to są reperaturki na suzuki-czesci.pl
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-06-24, 12:41 Re: Zacisk hamulcowy
kefir_partyzant napisał/a:
Witam,
Mam problem z blokującym się zaciskiem hamulcowym na prawym kole. Naprawiał może ktoś samemu? Co konkretnie muszę kupić aby zlikwidować problem samemu? Chyba, że ktoś zna jakiś dobry tani serwis w okolicy Gdyni.
Pozdrawiam
Tomek
Stawiam na zawał w przewodzie elastycznym. Doraźnie pomaga kilkukrotne bardzo mocne wciśnięcie hamulaca (na postoju oczywiście). Wtedy ciśnienie troche rozciąga przewód i znów płyn ma szansę się cofnąć przy odpuszczeniu pedału.
Jeśli źle obstawiłem, to masz tutaj inne sugestie :)
Wysłany: 2016-06-24, 17:08
Dzięki za te cenne uwagi, jak zresztą widać po opisie profilu "świeżak", dlatego mam nadzieję że kwestia wyboru nie tego działu co trzeba będzie wybaczona:)
Kwestia mechaniczna nie jest mi obca, ale Samuraia mam pierwszy raz, i zdążyłem się zorientować, że są dwa rodzaje zacisków Aisin i Lucas,
Czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie, który rodzaj posiadam?
Mam japończyka 1991r. na wtrysku, benzyna 51kw, 1298cc.
Wysłany: 2016-06-24, 22:32
Dzięki Panowie za pomoc! W zasadzie teraz już wszystko wiem, niestety zacisk Asin do całkowitej renowacji, tłoczek porusza się z wielkim bólem, a kostki to już w zasadzie nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum