Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Namioty, czyli coś z czym każdy mężczyzna ma do czynienia ;)
Uh Lala 
mechanik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2016-08-02, 15:28   Namioty, czyli coś z czym każdy mężczyzna ma do czynienia ;)

Zarzucam temat na wolną dyskusję. Podpytywałam na skwerze, ale tam wszystko znika. Zawęziłam poszukiwania do tych trzech modeli:

Marabut Arco

Hannah Serac S Al

Fjord Nansen Veig pro III lub Sierra III - zasadniczo różnią się materiałem, z którego są zrobione

Na plus dla FN i Marabuta jest zewnętrzny stelaż, minus dla Hany, która go nie ma. Z kolei Marabut jest najcięższy, ale też jako jedyny ma trzeci pałąk, który robi zadaszenie nad przedsionkiem - przydatne w gotowaniu na deszczu. FN i Hannah to tylko taka osłonka:

gdzieś wyczytałam, że przy sporym deszczu trzeba uważać by nie lało się do sypialni.

FN podobno trochę delikatna podłoga, trzeba uważać na czym się to stawia. I tak można w nieskończoność :P

Namiot jest generalnie potrzebny do wyjazdów rowerowych, ale nie wykluczam pieszych. Raczej letnio wiosenno jesiennych, ale nie wykluczam śniegu :D:D Wydaje mi się, że mam w miarę sprecyzowane oczekiwania, a decyzję podjąć ciężko. Może coś doradzicie, coś nowego wniesiecie, co przechyli szalę. No i zachęcam do opisywania wrażeń namiotowych w ogóle, niekoniecznie dotyczących tych podanych przeze mnie parametrów.

stachura44 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2016-08-02, 16:14   

moze cos z tych bys wybrała .

Uh Lala 
mechanik

Wysłany: 2016-08-02, 16:18   

Obawiam się, że za duży wybór :D

bulimierz 
mechanik
Szpawacz

Wysłany: 2016-08-03, 10:30   

Stelaz duralowy samoskladajacy segmentowy, zewnetrzne mocowanie.
Jak zima to koniecznie fartuchy przeciwsnieżne.
O odpinanej sypialni juz pisałem, wszystkie szwy sypialni klejone.
Absyda na zime to luksus, w lecie koniecznosc, ale z tym idzie wieksza waga (dodatkowy material).
Sledzie dural, na zime dluzsze.
Fajnie jak sypialnia ma zamkniecie dwuwarstwowe, jedno to material nieprzepuszczalny a wewnetrzne moskitiera. Zamki obustronne.
Koniecznie wentylacja tropiku, napinana do sledzia, obustronna.
Dawno nie bylem zima na nocki.

Uh Lala 
mechanik

Wysłany: 2016-08-03, 10:35   

Ja nigdy nie byłam :D A marzłam w Norwegii latem czasem :D

Dzięki, rozumiem co napisałeś, to nie jest tak źle ze mną. Wygląda, że ten sezon będzie na pożyczonym, ale coś zakupić trzeba tak czy siak.

bulimierz 
mechanik
Szpawacz

Wysłany: 2016-08-03, 15:11   

A na ten palnik ze zdjecia, dokupcie sobie Panie oslone przeciwwietrzna, bo czasu i gazu szkoda.

yahoo33 
mechanik

Wysłany: 2016-08-03, 20:29   

Czesc,

Mam ten Fjorda, ogólnie mogę polecić. W 2 os. Ciasno, wejdzie do środka jeszcze dwa male kufry moto. Służył nam dzielnie na Islandii, w przedsionku falo sie upchać buty moto wysokie i 2 kufry plus rogal. W ciagu 4 lat wymieniane były pałąki bo się połamały.
Mogę polecić.

Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.

Uh Lala 
mechanik

Wysłany: 2016-08-03, 20:48   

O! Opinia z pierwszej ręki. A jeszcze powiedz mi, czy Veig Pro czy Sierre. Ja bym kupowała na 3os pewnie właśnie by mieć taki większy luz z sakwami w środku. I jeszcze chciałam spytać o brak zadaszenia/ absydy. Nie leje się deszcz do środka przy wchodzeniu?

yahoo33 
mechanik

Wysłany: 2016-08-03, 21:01   

Jest szansa ze poleci za kolniez przy wychodzeniu, do sypialni sie nie leje, nie szczególnie to przeszkadza. Będę we weekend w domu to sprawdzę jaka wersja jest. 2 os. Jest naprawde maly po złożeniu i lekki, dobrze leży na sakwach i mieści się do kufrów.

Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.

Odpowiedz do tematu