Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Ciężko odpala na ciepłym
elkrecik 
nowicjusz

Wysłany: 2016-09-09, 21:01   Ciężko odpala na ciepłym

Witam, mam problem z motorkiem 1,3 na gaźniku. Auto po zakupie zalewało się na ciepłym silniku, 4 miesiące temu zmieniłem świece, przewody, kopułkę,palec- pomogło. Niedawno po postoju półgodzinnym nie chciało odpalić- wyjąłem korek z baku który był zassany, odpaliło, zrobiłem dziurkę w korku, all śmigało. Od kilku dni na ciepłym silniku, po około półgodzinnym postoju odpala od 4-ego strzała, nieważne czy z ssaniem czy bez, jak odpali chodzi bez problemu. Od czego zacząć?W Samku jest jakieś odpowietrzenie baku? Słaba masa, lewe powietrze przy gaźniku?

Zawias 
Expert

Wysłany: 2016-09-10, 20:15   

Zacznij od sprawdzenia luzów zaworowych.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-09-10, 20:57   

a mrugałeś sobie kody błędów jakieś?

[ Dodano: 2016-09-10, 22:02 ]
Bulimierz na szczęście czuwa i słusznie zauważył, że pomrugać można we wtryskowcu... więc mojej sugestii jakby nie było :)

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-09-10, 22:36   

tak sam mrugało kody światełkiem oświetlenia kabiny :mrgreen:
Powiem tak jak masz oryginalny gaźnik to przyszedł jego czas to dla dobra Twojego radzę

elkrecik 
nowicjusz

Wysłany: 2016-09-10, 23:17   

Jedyne czego nie sprawdziłem to właśnie luzy zaworowe... Co do gaźnika Starscream- od 2 miechów jeżdżę na Ładzie-, przez oryginalny prawie osiwiałem.... Panowie- a masa może być przyczyną? A może odpowietrzenie baku?

bulimierz 
mechanik
Szpawacz

Wysłany: 2016-09-11, 09:18   

Szanowny Kolego, weź odpal to na krótko z bańki. Zbiornik ma odpowietrzenia, istotnie jak się podciśnienie wytworzy to nie pociągnie, ale żeby z tej objętości zassać to trochę minie, chyba że wciąż paliwo na full pod korek :mrgreen:
Odpal zagrzej przepnij na bańkę zasilanie i powrót, będziesz miał pewność czy to zbiornik.
Wyprzedzenie zapłonu, śruba regulacji składu mieszanki wolnych obrotów (gdzieś na podstawie gaźnika).
O zaworach pisał Zawias, też można sprawdzić.
Miłego grzebania shuffle

elkrecik 
nowicjusz

Wysłany: 2016-09-11, 19:54   

Wyprzedzenie zapłonu było OK, gaźnik regulowałem na kontroli spalin w SKP, miał za mało paliwa ale po podkręceniu problem nie ustał, czyli pewnie wspomniane przez Was zawory lub odpowietrzenie... Czy Sammek ma odpowietrzenie baku, bo nie zauważyłem nic przy wlewie?

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-09-11, 20:26   

może tajemniczy punkt 14 "to atmosphere" to jakiś odpowietrznik: http://imgur.com/a/oRjjR

tosiekDH 
rozgadany

Wysłany: 2016-09-11, 21:20   

Odpowietrzenie baku to jest 5 na tym rysunku. Przewód ten wchodzi do zbiornika z węglem aktywnym - jest to pomysł ekoterrorystów - korek ma być szczelny a opary ze zbiornika przez filtr do atmosfery.

Facebook.com/pfeoffroadpolska/

bulimierz 
mechanik
Szpawacz

Wysłany: 2016-09-11, 21:32   

A na zimno pali od razu, czy też trzeba kręcić?

elkrecik 
nowicjusz

Wysłany: 2016-09-11, 21:35   

Na zimnym pali rewelacyjnie- ssanko i odpala od strzała...Nie trzeba dodawać gazu, problemy pojawiają się 20-30 min przy próbie odpalenia ciepłego silnika. Tak patrzę na ten element nr 5 na rysunku i się zastanawiam- przy podłączaniu new gaźnika gdzie ja ten przewód zapodałem :-P Zastanawia mnie również delikatne jakby"zawahanie się" silnika przy gwałtownym dodaniu gazu lub przy agresywnej zmianie biegu - jakby na ułamek sekundy się zadławił a później daje pełną moc...A może ten typ tak ma.. Jedno jest pewne- po zakupie Samuraja dopadają mnie jakieś filozoficzne rozterki typu: to ma tak szumieć, tyle ma palić, założyć snorkel, większe koła? Przy innych autach tego nie było :-P

kostuch 
Expert

Wysłany: 2016-09-11, 22:28   

Starscream napisał/a:
tak sam mrugało kody światełkiem oświetlenia kabiny :mrgreen:
Powiem tak jak masz oryginalny gaźnik to przyszedł jego czas to dla dobra Twojego radzę

Nie ma się z czego śmiać.
Samurai występował z gaźnikiem sterowanym komputerem i miał wtedy lampkę 'check engine'.

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-09-11, 23:37   

A wez go z bańki zasil. Wcześniej działał ok?

elkrecik 
nowicjusz

Wysłany: 2016-09-11, 23:52   

Sam- szczerze mówiąc nie wiem :oops: Po zakupie miał problemy z odpalaniem na ciepłym zawsze- zgasiłem, to do ostygnięcie nie odpalił. Wymienione kable,świece,palec, kopułkaitp i palił normalnie. Nigdy nie zaobserwowałem tej sytuacji co teraz, bo była inna specyfika jazdy: jeździłem,jeździłem, odstawiałem do garażu i finito. Teraz zacząłem jeździć do swojego lasu sprzątać drzewostan, wypakowuję piłę i resztę sprzętu, pomacham pół godziny i chcę przenieść się do drugiego lasu a tu klops :-/

[ Dodano: 2016-09-15, 15:23 ]
Luzy zaworowe sprawdzone i były OK. Co dalej?

Odpowiedz do tematu