Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Nakładki poszerzające na oryginalne błotniki
elkrecik 
nowicjusz

Wysłany: 2016-03-17, 10:57   Nakładki poszerzające na oryginalne błotniki

Witam forumowiczów. W moim Samcu koła wystają poza obrys pojazdu, po asfalcie będę jeździła rzadko, ale pozostaje problem strasznego chlapania: byle kałuża a auto obryzgane jak po Paryż- Dakar. Chciałbym założyć poszerzenia, ale zachowując oryginalne błotniki. Jak widać na zdjęciach, do karoserii zamocowane jest poszerzenie/ błotnik w oryginalnym kolorze a pomiędzy nimi uszczelnienie w kolorze szarym. Czy są nakładki montowane do tych właśnie oryginalnych poszerzeń, abym nie musiał ich demontować. Jeżdżę z dziećmi i myślę po zamontowaniu takich poszerzeń dorzucić jeszcze jakieś chlapacze :oops: Poniżej fotki błotników.
http://zapodaj.net/08c0fef2a0037.jpg.html
http://zapodaj.net/369d3ddaa2f02.jpg.html

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-03-17, 11:15   

może takie rozwiązanie Cię zainspiruje: http://jarekstryszawa13.w.interiowo.pl/info8.htm

elkrecik 
nowicjusz

Wysłany: 2016-03-17, 11:29   

Praktyczne- ale trochę brzydkie :oops: na olx, allegro pełno jest nakładek, ale nie ma informacji czy trzeba demontować błotniki. Ktoś spotkał się z innym rozwiązaniem, bardziej estetycznym?

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-03-17, 11:41   

a gdzie byś widział mocowanie takiej nakładki bez demontażu? :) czy kiedykolwiek planujesz "pozbywać się" tej dokładki? Co wówczas z "dziurami montażowymi"? Bo jeśli ma to być rozwiązanie docelowe i estetyczne to ja bym poszedł w typowego buszłakera ala Myszonstajl z pominięciem oryginałów. Jak założysz coś co przykryje oryginały to pomiędzy i tak będzie właziło błoto, trudniej będzie umyć i podejrzewam, że chętniej będzie korodować blaszka w tych okolicach. No i też nie będzie "ładne".

Chyba, że masz na oku jeszcze jakieś inne rozwiązanie którego nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Wówczas proszę o fotkę poglądową wszak jeden obraz cenniejszy niż tysiące słów.

alientm 
stały bywalec

Wysłany: 2016-03-17, 12:34   

Miałem podobny dylemat przy reanimacji błotników - montować oryginalne poszerzenia, które będą za wąskie czy kupić jakieś alternatywne (co nie zawsze jest tanie).
Zostałem przy oryginałach i koła tez lekko wystają teraz po za obrys co będzie problem przy ewentualnej kontroli lub przeglądzie.

Zostaje chyba tylko pas transmisyjny który można na blachowkręty przykręcić do dolnych rantów obecnych poszerzeń - moim zdaniem estetyczne to nie jest ale ingerencja dużo mniejsza niż wymiana 4rech poszerzeń i wiercenie nowych otworów w błotnikach.

Popatrz na alledrogo, olx pod hasłem "samurai poszerzenia", czasami trafiają się alternatywne takie 10-12-15cm.

Lub zmiana felg na takie z mniejszym osadzeniem.

woodek 
zapaleniec

Wysłany: 2016-03-17, 12:47   

Jeśli ma być szerzej, 'ładnie'* i w miarę 'bezinwazyjne'* to chyba tylko takie coś http://allegro.pl/poszerz...6040048376.html

* - pojęcia względne

p.s.z ciekawości, jaką masz konfigurację, tzn dystans?, rozmiar opony i felgi?

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2016-03-17, 18:53   

Tak polecam te poszerzenia, na 90% to są te co ja kupowałem 3 lata temu których nie było bardzo długo na allegro a zawsze się wszyscy pytają gdzie kupiłem takie elastyczne poszerzenia. Jeżeli to są te same co ja mam to powiem tylko że nie udało mi się złamać odciętego kawałka wyginał się ale nie pękał. W rękach miętosiłem i nic.

rafkon78 
świeżak

Wysłany: 2016-09-17, 17:29   

Panowie,
Montował ktoś takie poszerzenia?
http://allegro.pl/poszerz...07.html#thumb/1

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2016-09-17, 18:56   

Godne polecenia

rafkon78