Wysłany: 2016-09-20, 22:11 Szum, hałas z komory silnika / regulacja ręcznego na redukto
Witam ponownie! :)
Moje prace z samuraiem idą chyba w bardzo dobrym kierunku :) zregenerowałem reduktor dzięki pomocy Slavoka ( wielkie dzięki - muszę się odezwać do Ciebie w sprawie tych łożysk) dzięki czemu przestało wyć i teraz jest po prostu głośno ..
Nie w tym rzecz.
Coś strasznie hałasuje w komorze silnika - dzwięk taki jakby luźniej blachy albo zarzynającego się łożyska jakiegoś nie potrafi powiedzieć co to i skąd dochodzi - wydaje mi się jakby przy kolektorze albo przy wiatraku chłodnicy a może alternator? Chętnie posłuchał bym - przeczytał Waszych typów choć wiem, że piszę bardzo ogólnie.
Wydaje mi się, że zaczęło się tak po wjeździe do wody - nie utopiłem samuraia, ale zgasł po czym odpalił filtr był mokry ale po odkręceniu świec nie był nawet mokry - natychmiast zresztą wymieniłem też olej.
kolejną sprawą jest, że być może się przewrażliwiłem i chodził tak już wcześniej, ale wydaje mi się, że nie.
Punkt drugi z tematu - czy jedyną regulacją napięcia dźwigni ręcznego( wersja na reduktorze) są dwie śrubki na lince? dziwnie mi wyglądała ta regulacja, w każdym razie nie mogę na tyle naprężyć tego aby zadziałał ręczny.
Jakieś pomysły?
_________________ Nie próbuj! Rób albo nie rób. Prób nie ma.
Wysłany: 2016-09-20, 22:59 Re: Szum, hałas z komory silnika / regulacja ręcznego na red
supermario napisał/a:
Punkt drugi z tematu - czy jedyną regulacją napięcia dźwigni ręcznego( wersja na reduktorze) są dwie śrubki na lince? dziwnie mi wyglądała ta regulacja, w każdym razie nie mogę na tyle naprężyć tego aby zadziałał ręczny.
Jakieś pomysły?
W bębnie ręcznego masz otwór - wsadzasz tam jakiś popychacz i regulujesz rozpierak pokręcając jego zębatkami.
Wysłany: 2016-09-21, 08:00
na krótkim wałku skrzynia reduktor jest taka blacha/kołnierz osłonowa chyba, czytałem ze dwa razy że lubił odspawać i trajkotać metalicznie.
Poza tym buda i rama Samka lubi płatać figle i czasem dźwięki niosą się przez cały samochód. Do testów koniecznie opróżniaj dokładnie wnętrze by jakiś klucz albo drobniaki, które wypadły miesiąc wcześniej z kieszeni nie robiły zamieszania.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Posprawdzam wszystko o czym piszecie. Oprocz tego spróbuje nagrać filmik - może będą słyszalne dźwięki o których myślę:) i wrzucę.
[ Dodano: 2016-09-21, 21:21 ]
Drodzy moi :)
Nasluchiwalem dzis co szumi w samim :) niestety dopiero jak juz bylo ciemno bo wczesniej nie bylo czasu na to, ale do rzeczy.
Obstawiam że będzie to albo pompa wody mimo że nie cieknie, albo alternator - dzwiek jest najmocniej slyszalny stojac od przodu blizej lewej strony( czyli tam gdzie alternator).
Zrobilem filmich - chyba nie oddaje faktycznych odglosow. Mimo wszystko wrzucam , https://youtu.be/yg-6B5pQl38 może ktoś uslyszy jakies znajome dzwieki.
Rozepne pasek z alternatora i pomy wody odpale i bede sluchal. Jak dalej bedzie wyc szumiec halasowac znaczy jakas blacha albo cos w silniku :(
Ps. Wybaczcie za brak polskich znakow i interpukncji ale pisze z telefonu.
Pozrdro!
_________________ Nie próbuj! Rób albo nie rób. Prób nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum