W terenie zużycie paliwa powinno być liczone tak jak w ciągnikach rolniczych, czyli w motogodzinach
Mój samiec na trasie palił 10l/100km LPG. Jeżdżąc po lasach, łąkach, górkach - luzackie wypady z dzieckiem po 10-20km (sporo na ssaniu) bez problemu 15l/100km.
Często mi się zdarzało, że na stacji byłem niemiło zaskoczony. Niestety, ale silniczek 1.3 jest trochę mały dla samuraia i spalanie rośnie wykładniczo.
Zużycie w ciężkim terenie musi być spooore jeśli się uprzesz i przeliczysz je na 100km
Wysłany: 2016-11-10, 15:07
MARIO121279 napisał/a:
a nie wynikało by to z rodzaju jazdy ani wycieku
Moim zdaniem po wykluczeniu tych elementów wzrost spożycia paliwa byłby spowodowany prawdopodobnie usterką. Listę potencjalnych problemów znajdziesz w manualu w sekcji trouble shooting, engine, "high fuel consumption". Zachęcam do lektury, pouczające i budujące więź techniczną na przyszłość.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Kiedyś kolegę wziąłem na taki lekki teren jego nowo zakupionym Jeep Grand Cherokee 5.2 V8 , trochę po gazował napalony na emocje w terenie , przy tankowaniu na powrocie mina bezcenna :) tam to dopiero wyglądało jakby miał wężyk upierdzielony :) Tak że przy naszych maszynkach niema co narzekać :)
Kiedyś kolegę wziąłem na taki lekki teren jego nowo zakupionym Jeep Grand Cherokee 5.2 V8 , trochę po gazował napalony na emocje w terenie , przy tankowaniu na powrocie mina bezcenna :) tam to dopiero wyglądało jakby miał wężyk upierdzielony :) Tak że przy naszych maszynkach niema co narzekać :)
I sen o potędze znikł... cytując Mikado
_________________ Bo ja wolno myślę.
Rozum zostawiłem na warsztacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum