Wysłany: 2016-11-30, 12:26 Co prawda nie Samurai tylko Clio ale może ktoś coś podpowie
Pacjent Renault Clio 1.4 benzyna bez gazu 92r, przebieg ok 250tys km.
Co wydaje taki dźwięk stukania? Wiem, że bez rozbierania to takie wróżenie ale może ktoś miał coś podobnego.
Samochód znajomego który nie ma kasy na wymianę silnika i jeśli nie da się tego zrobić tanim kosztem to Clio idzie na żyletki.
U mechanika powiedzieli mu, że to "góra korbowodu" no i 500 za naprawę.
Wydaje mi się że stukania narasta przy dodawaniu gazu, a przy puszczaniu ustaje. I to stukanie jest dość głuche, nie metaliczne (przynajmniej na filmie tak to słyszę). Znajomy gdy miał takie objawy, to okazało się że to panewki. Ale nie jestem mechanikiem, więc moja wiedza jest ograniczona w tym zakresie.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Maj 2016 Posty: 88 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-11-30, 19:39
Najlepiej by było osłuchać stetoskopem, wtedy by dokładniej było można stwierdzić z jakich okolic dochodzi ten dźwięk. Bierzcie z kolegą długi śrubokręt albo trzonek od młotka, jeden koniec do ucha przystaw a drugim końcem do bloku/miski/głowicy itd, usłyszysz gdzie jest najsilniej.
Chyba ten mechanik się machnął z tą diagnozą -góra korby - jak sworzeń tłokowy stuka to bardziej metalicznie i w czasie schodzenia z obrotów.
Panewki główne to nie są bo stukają w czasie jazdy, V bieg - 30km/h - wciskasz gaz i wtedy w czasie rozpędzania słychać głuche dudnienie - główne panewki.
To cóś na filmiku najbardziej jest zbliżone do panewek korbowych.
Jest możliwość że zepsuł silnik niewłaściwym olejem? Na wiosnę zalał go Superolem który mu pozostał od forwardera. Na wolnych obrotach lekko świeci się kontrolka ciśnienia oleju.
Tego ile lat miał olej nie wiem. W każdym razie pod korkiem wlewowym jest jakaś czarno brązowa gęsta maź. No i poziomu się nie da sprawdzić bo bagnet lata w tej gumie co go trzyma.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Maj 2016 Posty: 88 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-11-30, 20:29
Takiego silnika u mechanika nie opłaca się remontować, jedynie samemu - wtedy koszt tylko częsci.
Najszybciej to wrzucić inny dobry silnik, ceny są raczej niskie -
https://www.olx.pl/oferta...html#e3493164a5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum