Wysłany: 2016-12-07, 10:41 Zabudowa pod audio w srajtku...
Powitać,
chciałem zapytać czy któryś z kolegów ma może jakąś skrzynię z głośnikami na pace?
Oprócz szumów opon i ogólnego hałasu pomyślałem że w XXI w aucie mogło by coś grać..
Nie chcę montować głośników w drzwiach ani boczkach z tyłu (mam cabrio) bo raz że dużo kombinacji, dwa że pewnie nie będzie to w ogóle grało i będzie dużo kabli.
Pomyślałem o jakiejś "pace" na pace np dwa głośniczki trójdrożne + jaki subwoofer i do tego wzmacniacz, tak żebym mógł to wyciągnąć w 5 sekund jak będę potrzebował coś przewozić.
Są gotowe skrzynie z subwooferem i wzmacniacze ale pozostaje problem dołożenia normalnych głośników ..
Ma ktoś może coś takiego u siebie albo jakieś doświadczenia w tym temacie?Może można takie coś gdzieś zamówić?
Zrób skrzynkę ze sklejki. Taką podłużną żeby mieściła się za fotelami. Trzy komory, w skrajnych daj głośniki, w środkowej suba. Wzmacniacz możesz zamontować na skrzyni. Kalbe pociągnij między fotelami i zrób wtyczki żeby łatwo się odpinało. Jak zrobisz wtyczki zaraz pod radiem, to po wyjęciu skrzynki nie będzie śladu po instalacji audio
Żeby było ładnie, możesz kupić na allegro cienką piankę i ekoskórę PU i sobie obić używając zwykłego taker'a, pamiętając żeby najbrzydsza strona była na spodzie. W sumie krawcowa za zszycie tego też nie wzięła by majątku.
Wysłany: 2016-12-07, 11:30
A jakaś konkretna grubość sklejki czy wymiary komór w stosunku do głośnika to idzie na jakimś forum audio wyczaić czy po prostu poskręcać, wygłuszyć i się nie spinać?
Wymiary pod samca, pojemność komór pod głośniki z grubsza można podpasować/wyliczyć. Pewnie na forach audio DIY idzie coś znaleźć. Grubość obstawiałbym 12-18mm. W cieńszą ciężko wkręcać wkręty w krawędź. Z drugiej strony w zabudowach chyba chodzi o wygłuszenie, więc im grubsze tym lepsze.
Wysłany: 2016-12-07, 13:15
Tak mi jeszcze do głowy wpadło czy by na tylnych drzwiach jakiegoś mdfa zamiast plastiku nie wkręcić i całości mata nie wygłuszyć a tu dać subwoofer w osobnej skrzynce..
Jako że kiedyś bawiłem się w robienie kolumn głośnikowych to ,taka mała rada jak kupisz subwoofer to na opakowaniu powinna być tabelka na której są podane pojemności skrzynek wymiary itp .Inaczej będzie pierdzieć a nie grać.
_________________ Its obvious why men lift there trucks... Fat chicks cant jump.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum