Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Doprowadzanie ciepłej wody do myjki ciśnieniowej
lukawa 
stały bywalec

Wysłany: 2016-12-31, 13:32   

SamNaSamZSam napisał/a:
jaką masz moc przyłączeniową na dom? zdaje się, że od tego parametru płaci się opłaty (stałe?) za przesył na rachunku co miesiąc.

Ja zwiększałem moc przyłączeniową (umowną) z 5 kW-jedna faza - stała oplata była +/- 1,6zł/mc, do 20 kW-3 fazy - opłata stała 3,8 zł/mc, ponieważ założyłem właśnie korzystanie z omawianego podgrzewacza, poza tym chciałem mieć siłę w garażu :-P . Mieszkam trochę na odludziu, nie mam więc w pobliżu gazu ziemnego ani ogrzewania miejskiego. Do dyspozycji tylko prąd i paliwo stałe. Tak więc chatkę ogrzewam powietrzem nagrzewanym drewnem spalanym w kominku, a wodę prądem w podgrzewaczu. Do póki córcia nie zapragnie półgodzinnego prysznicowania się dwa razy dziennie, to koszty nie są wcale powalające, a takie rozwiązanie jest dla mnie najbardziej opłacalne i najwygodniejsze.

SamNaSamZSam napisał/a:
Ja mam 8 kW więc podniesienie do jakiś 25 kW by taki podgrzewacz utrzymać to raz że koszty stałe, a dwa przeróbka instalacji. Niemniej jak używasz na co dzień takiego urządzenia to u Ciebie te koszty inwestycji pomijalne.

Jak widzisz koszty stałe nie są tak wysokie. Pozostają koszty inwestycji. Dla mnie taniej było zwiększyć moc przyłączeniową, niż budować instalację C.O. i C.W.U., zaoszczędziłem też sporo miejsca, nie mam kotłowni, boilera, pieca, kaloryferów itp. ogrzewanie powietrzem i prądem, wobec tego, jest też mniej awaryjne :-D

Wracając do tematu Johnego33 - można zastosować elektryczny podgrzewacz 3-fazowy, najlepiej (bezpieczniej dla myjki) ze sterowaniem elektronicznym i regulacją ilości przepływu wody- koszt +/- od 800zł
Albo zastanowiłbym się jeszcze (czy nie taniej) nad podgrzewaczem gazowym + butla :idea: Przykład

Odpowiedz do tematu