Wysłany: 2011-01-30, 17:03 SKRZYNIA BIEGÓW SJ410 A SJ413
HEJA MAM PYTANIE CZY SKRZYNIE Z DWÓCH MODELI SAMURAJA TJ SJ410 I SJ413 SĄ TAKIE SAME???
Wiadomo przełożenia są inne ale chodzi mi o obudowe owych skrzyń czy np da radę założyć z sj413 do sj 410 i odwrotnie?????
[ Dodano: 2011-02-06, 08:40 ]
....HMMM CZYLI MAM ROZUMIEĆ ŻE NIKT TEGO TEMATU NIE OGARNIAŁ I NIC MI NIE POWIE??
_________________ ON ROAD. . .JEEP WJ 4.0
OFF ROAD. . .SUZUKI SAMURAJ 1.9D
Wysłany: 2011-03-19, 16:14 Re: SKRZYNIA BIEGÓW SJ410 A SJ413
MICHAŁ ,MICKY' napisał/a:
HEJA MAM PYTANIE CZY SKRZYNIE Z DWÓCH MODELI SAMURAJA TJ SJ410 I SJ413 SĄ TAKIE SAME???
Wiadomo przełożenia są inne ale chodzi mi o obudowe owych skrzyń czy np da radę założyć z sj413 do sj 410 i odwrotnie?????
[ Dodano: 2011-02-06, 08:40 ]
....HMMM CZYLI MAM ROZUMIEĆ ŻE NIKT TEGO TEMATU NIE OGARNIAŁ I NIC MI NIE POWIE??
nie są zamienne, jednak można zrobić dość łatwo 5 biegów w SJ410:)
na forum4x4.pl opisywałem jak to zrobiłem, oto tamten post:
"Witam!
Jako, że na forum nie mogłem znaleźć instrukcji obrazkowej co i jak zrobić, aby z 4-o biegowej skrzyni biegów od 410 i 5-o biegowej zrobić jedną pasującą do silnika 1.0 skrzynię 5-o biegową (uzyskałem jednak podpowiedź od kolegi Danio-BB - za co serdecznie dziękuję), postanowiłem napisać swoją :)21 .
Rozebrałem obie skrzynie
Z „choinek” z obu skrzyń zdjąłem i zamieniłem wałki które wychodzą na sprzęgło
Przełożyłem wałek ze środka skrzyni piątki do czwórki.
Po złożeniu wałka w środku włożyłem „choinkę” ze skrzyni z piątką do obudowy z czterobiegowej.
Potem należało przeprowadzić operacje na otwartym wodziku odpowiadającym za wsteczny i za piątke (wodzik ze skrzyni czterobiegowej ) – należy wyciągnąć wodzik – UWAGA NA KULKI! – następnie wyciągnąć zabezpieczenie przed wbiciem piątki
I zrobić na drugim końcu wodzika rowek na kulkę (ja posłużyłem się mini szlifierką)
Teraz można wszystko poskładać(element w którym montuje się lewarek zmiany biegów użyłem z pięciobiegowej), zalać olejem, zamontować w samochodzie i cieszyć się z piątego biegu. Jazda próbna wypadła pomyślnie :)2
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam :)21"
Proszę
_________________ Sj410, trochę liftu i insa turbo sahara 195r15
Ostatnio zmieniony przez grzanek 2011-04-06, 19:19, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum