Wysłany: 2016-10-05, 12:00 Sprzęgiełka, są, czy nie ma?
Witam użytkowników forum,
moje pytanie może będzie banalne, ale wolę się upewnić.
Mam mało czasu na zabawę i zapoznanie się w moim S [Santana 1.3, 98 rocznik]. Grzebię i czytam, i trafiłem na wątek sprzęgiełek.
Moje proste pytanie, czy w moim S są manualne, czy nie? Z tego co wyszperałem i widzę, wydaje mi się, że nie, ale wolę potwierdzić [albo nie :)] domysły u osób lepiej obeznanych. Załączam zdjęcia piast, pomożecie?
Od jakiegoś czasu męczy mnie pytanie, czy mogę jeździć po suchym asfalcie z wyłączonym napędem na 4 koła ale z zapiętymi sprzęgiełkami !!!.
Rozmawiałem dzisiaj w serwisie Suzuki z mechanikami i... już od dawna żaden Samurai nie był w serwisie a oni nie pamiętają itp. itd.
Śmigam Samim już od jakiegoś czasu i jakoś nie mam ochoty sprawdzić tego na drodze.
Może któryś z Kolegów z doświadczeniem coś podpowie? Nie mam zamiaru rozwalić sobie przedniego mostu !!!
Dla informacji Samurai z 2002 roku 1.3 ze sprzęgiełkami w piastach
Od jakiegoś czasu męczy mnie pytanie, czy mogę jeździć po suchym asfalcie z wyłączonym napędem na 4 koła ale z zapiętymi sprzęgiełkami !!!.
Rozmawiałem dzisiaj w serwisie Suzuki z mechanikami i... już od dawna żaden Samurai nie był w serwisie a oni nie pamiętają itp. itd.
Śmigam Samim już od jakiegoś czasu i jakoś nie mam ochoty sprawdzić tego na drodze.
Może któryś z Kolegów z doświadczeniem coś podpowie? Nie mam zamiaru rozwalić sobie przedniego mostu !!!
Dla informacji Samurai z 2002 roku 1.3 ze sprzęgiełkami w piastach
Mozesz jezdzic z zapietymi sprzegielkami nawet caly czas, po to most ma mech roznicowy, niektore samuraje mialy na stale zapiety przod bo nie mialy sprzegielek. Za to napedu 4x4 uzywaj tylko na mniej przyczepnych nawierzchniach
Znam zasady działania mostów napędowych, ale wielu "fachowców" mówiło mi, że te sprzęgiełka blokują most na stałe co w przypadku jazdy po suchym asfalcie może doprowadzić do rozwałki mostu. Bardzo denerwująca sytuacja jak z jednego obwodu leśnego do drugiego musiałem przejechać asfaltem 1 km i wysiadałem żeby wysprzęglić te sprzęgiełka. Teraz mój komfort podróżowania się zmieni :) !!! Dzięki
Jak jedziesz 2x4 to możesz mieć zapięte sprzęgiełka. Sprzęgiełka nie blokują mostu, spinają tylko półoś z kołem. A miedzy dwoma półosiami masz mechanizm różnicowy bez blokady. Więc obie półosie mogą się kręcić z inną prędkością. Wrzuć 2x4, podnieś jedno przednie koło do góry i zakręć nim i wszystko będzie jasne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum