Kolego miałem podobne problemy co Ty, problem był tak trywialny że aż wstyd mi było się przyznać że dopusciłem do tego, podpowiadam może masz to samo:
1) W g13ba przepustnica dogrzewana jest chłodziwem, jak masz go za mało to sie tak bedzie dziać, mi temp nie rosła nie grzał się ale objawy miałem podobne, okazało sie że ucieka przy pompie i wcale go nie mam, wlałem 3L wody i jak ręką odjął ( sprawdził bym najpierw to)
2) Mój mechanik (tzn juz nie mój, bo stwierdziłem że jak ktos ma mi tak to robić to sam to zrobie lepiej pod blokiem) wyjął mi pompe in-line zamontował
ale geniusz nie pomyślał żeby wyjąć starą z baku, wyjąłem z baku dorobiłem smoka, wymieniłem filterki i lata jak dzik !!!!
Płyn chłodniczy nie ma tu najmniejszego znaczenia - silnik powinien chodzić nawet bez płynu i oleju. Co prawda nie za długo
Ja bym zaczął tak:
1. Czy pompa nadal pracuje jak silnik gaśnie (czyli są impulsy z czujnika w aparacie)?
2. Jeżeli tak, to czy do wtryskiwacza dochodzą impulsy?
3. Jeżeli tak, to czy do modułu zapłonowego dochodzą impulsy?
4. Jeżeli tak, to czy impulsy z modułu wracają do komputera?
5. Jeżeli tak, to czy do cewki dochodzą impulsy?
6. Jeżeli tak, to czy z cewki wychodzi wysokie napięcie?
Jak na któreś pytanie odpowiedź brzmi "nie", to masz zlokalizowaną usterkę. Ten silnik naprawdę jest prosty i bez magii.
Do testów 1-5 wystarczy zwykła dioda świecąca na 12v. Do 6 palec
Acha, jako punkt zero, wypnij na próbę filtr przeciwzakłóceniowy (radio noise suppressor).
Do testów 1-5 wystarczy zwykła dioda świecąca na 12v. Do 6 palec
Czy stosownie diody jest wymagane ?? półprzewodnictwo itp czy wystarczy zwykła żarówka??
Żarówka ma za dużą bezwładność - nie zobaczysz migania w rytm wtrysku/zapłonu.
Najlepszy jest oczywiście oscyloskop, ale nie każdy ma w garażu (aczkolwiek prosty oscyloskop można mieć już za 20$ - inwestycja momentalnie się zwraca w zaoszczędzonym czasie i niepotrzebnie wymienianych częściach).
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2017-02-08, 19:46
kostuch napisał/a:
(aczkolwiek prosty oscyloskop można mieć już za 20$ - inwestycja momentalnie się zwraca w zaoszczędzonym czasie i niepotrzebnie wymienianych częściach).
Zapodaj jakiegoś linka chętnie takie urządzenie nabędę.
(aczkolwiek prosty oscyloskop można mieć już za 20$ - inwestycja momentalnie się zwraca w zaoszczędzonym czasie i niepotrzebnie wymienianych częściach).
Zapodaj jakiegoś linka chętnie takie urządzenie nabędę.
Taki mam do "zastosowań przenośnych" i jestem zadowolony. Możesz też zagadnąć o opinię szymszyma
Jak masz lęki przed lutowaniem, to można kupić już zmontowane.
Ostatecznie mogę też rozstać się ze swoim, bo mam inne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum