Witam
Jestem nowy na forum, to mój pierwszy post na tym forum :)
Zawsze lubiłem lekki offraod a że nie chce mi się już przebierać po jeździe quadem kupiłem SAMURAI - 1.9 TD 64KM - 47 KW z 2002 roku. Samochód
w dobrym stanie technicznym, ale wiadomo trzeba czasami coś wymienić no i tutaj mnie zaskoczył brak części zamiennych dla tego modelu. Do starszych samochodów problemów nie ma allegro w zupełności wystarcza. Stąd moje pytanie. Gdzie Panowie kupujecie części do tego modelu, nie licząc oryginalnych w serwisie.
Na tą chwile potrzebuje łącznik stabilizatora, i poprzednik majstrował przy tłumiku (mnie nie musi być aż tak słychać) więc chciałem kupić nowy i znów problem :(
Jak to wygląda u Was ???
Dzięki za info, na pewno się przyda. Jeśli chodzi o części to raczej wole nowe, nie znam się na mechanice manualnie :) jestem programistą i konstruktorem CAD więc jak coś się urwie/zepsuje to do sąsiada mechanika podrzucam. Dlatego jak się da nowe to wole nowe chyba że cena z kosmosu lub nie ma. Swoją drogą szukałem jak najnowszego samochodu bo myślałem że będzie mniejszy problem z częściami zamiennymi :) a tu masz.
Samochód jest w naprawdę dobrym stanie, szukałem prawie 2 lata więc trochę ich przerzuciłem. Blacha są OK do poprawy 4cm kw nad lewym błotnikiem. Spód, konserwacja jest no ale ( gdzieniegdzie zrobiona na odpier...) to się poprawi, po za tym raczej wszystko zdrowe. Tylko wiadomo że ja się czymś jeździ to się to psuje a szczególnie offroad chociaż w moim przypadku to lekki offroad ale zawsze. Dzwoniłem do Pana Adama i mówił że sporo części ma więc problemów nie powinno być no ale życie zweryfikuje.
Spokojnie. Nie przejmuj się na zapas. Wszystko się znajdzie:)
Kolega optymista :) niestety nie jest tak różowo. Prosta rzecz tłumik końcowy i ... dupa, nie ma :( , trzeba kombinować akurat tutaj muszę znaleźć kogoś kto będzie przy tym dłubał i coś dorabiał z innego. Chyba że ktoś mi coś doradzi ? :)
Wysłany: 2016-03-08, 17:16
pewnie, że nie ma kolorowo :) jeszcze kilka niespodzianek Cię czeka w poszukiwaniu oryginalnych detali do tego koromysła na gnojówkę.
Jeśli masz krótką wersję to numer katalogowy tego tłumika to: 14300A83310 Proponuję zacząć od telefonu do ASO. Albo zabiją Cię ceną, albo rozwiążą kłopot.
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 11 Sie 2014 Posty: 198 Skąd: Szklarska Poręba
Wysłany: 2016-03-08, 21:05
Albo jak był byś przypadkiem w okolicach jeleniej góry , to jest tu taki fajny spec "tłumiki - Wirowski" co zawsze i do wszystkiego zmota zgrabnie i naprawdę fachowo tłumik, jak i cały układ wydechowy, w zadowalającej cenie
_________________ Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę.
Z tego co wiem to od 1.3 nie spasuje, chłopaki mają mi coś wykombinować zdaje się na nich :) a do Jeleniej góry to mam naprawdę sporo :) wielkie dzięki za info. Mam nauczę zanim kupisz samochód sprawdź dostępność części zamiennych na rynku, zmyliło mnie to że samurai jest sporo tyko że nie koniecznie dieseli, no cóż człowiek się uczy całe życie
lukawa, Witam, czy te łączniki jeszcze są na zbyciu? Do Szklarskiej z Karpacza mam rzut kamieniem ;) Poszukuje właśnie łączników stabilizatora do 1.9 TD, a cena w serwisie ponad 200 zł za sztukę. Z tego co dowiedziałem się w serwisie to górne okrągłe tulejki są zwulkanizowane z łącznikiem i niewymienne. W firmie produkującej poliuretany z Olkusza powiedzieli mi że robione przez nich pasują tylko do SJ410 i 413.
Wysłany: 2017-02-10, 10:44
Ano mam, i chętnie oddam. Tutaj cena nie jest tak wygórowana jak piszesz - czy może mówimy o innych łącznikach?
Dziś będę w Karpaczu, mogę Ci podrzucić. Jak coś dzwoń 502 137 023.
Dzięki, ale właśnie wczoraj zamówiłem w tym sklepie, który zalinkowałeś;) Różnica w cenie między serwisem powalająca - więcej niż trzykrotna przebitka No i niestety porównałem sobie też ceny innych części, które już wcześniej kupiłem w serwisie i stwierdzam że serwis to jednak zło ;))
Wysłany: 2017-02-11, 09:36
No nic, pospieszyłeś się niepotrzebnie, a mi znów nie udało się pozbyć gratów
A masz już wszystkie elementy? łąłczniki, stabilizator i uchwyty z tulejami?
Jacek_ ja z wyksztalcenia dziennikarz, z zawodu podoficer. uwierz mi ze do momentu zakupu samuraia dolewalem tylko plyn do spryskiwaczy. Forum forum i jeszcze raz forum czytaj notuj zbieraj fotki itp. uwierz ze zaczniesz sam wszystko robic. Ja tez szukalem czesci ale siadlem na sluzbie i w wolnym czasie i BĘC. hamulce od tico, miedziane mierzylem i zakuwalem od nowa, amorki vitara i lublin. Takze Panie/Panowie z tego forum udowodnili mi ze nie ma co sie bac i z totalnego laika zrobilem juz caly uklad hamulcowy wlacznie z regeneracja zaciskow, do tego cale zawieszenie czego kiedys bym sie w zyciu nie podjal. Nie wiesz to pytaj od tego tu jestesmy:) moja wiedza co prawda mizerna ale sa tu specjalisci :) a co do czesci to rowniez polecam Adasia, kupilem u niego calego Samiego i cale bagazniki czesci. pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum