Wysłany: 2016-08-30, 14:39 schemat do ECU 33920-80C70
Cześć, nadeszła chwila by Was prosić o pomoc. Silnik nie wkręca się na wysokie obroty. Wolne są bardzo wolne, na zimnym aż do zgaśnięcia, na ciepłym jakoś się kręci. Zmierzyłem napięcia na TPS i okazało się, że Vin wynosi 2,9V - spodziewałem się 5V. To samo na MAP sensorze. Wymontowałem ECU i okazało się, że niestety był już kiedyś naprawiany :( W każdym razie jak kupiłem Samuraia kilka miesięcy temu, to wszystko działało. Później popsuły się wolne, a zaraz potem wysokie obroty. Wracając do ECU, to śledząc ścieżkę od pinu A23 (gdzie powinno być napięcie 5V do zasilania czujników, a jest 2,9V)
widać uszkodzenie (śniedź) na C22 i C60. Czy ktoś dysponuje schematem do ECU 33920-80C70, oznaczenie Mitsubishi E2T40971 lub zna wartości pojemności tych kondensatorków?
Na rhinoman znalazłem to samo pytanie, ale pozostało bez odpowiedzi http://rhinopower.activeb...at-capacitors/. Załączam zdjęcie uszkodzenia na płytce.
DUŻY bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Wprawdzie chodziło mi o inne kondensatorki, ale jak przemyślałem, to te moje (mimo, że podejrzane) to nie mają znaczenia dla moich problemów. Za to przelutowałem te, które wskazałeś plus kilka innych miejsc poprzednich napraw (wysokoprądowe wyjścia z przekaźnikow) i POMOGŁO!
Napięcie zasilania MAP sensora i TPSa znów wynosi 5V
Szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi na ich ESR, bo ja ich nie wymieniałem tylko poprawiłem (wymieniłem) luty. DUŻY zwrócił mi na nie uwagę, więc się im przyjrzałem i okazało się, że były już wcześniej wymieniane. ECU miało niemieckie plomby z 2007 roku. Jedyne co zrobiłem, to poprawiłem wszystkie nieoryginalne luty i pomogło.
To już któryś raz widzę, że w moim Samuraju psuje się (albo obrywa) tylko to, co jest nieoryginalne :)
Witam! Mam podobny problem z tym że na benzynie mi nie odpala tak jakby w ogóle wtrysk nie puszczał paliwa. Natomiast na LPG odpala. Elektrykiem i elektronikiem nie jestem, ale postanowiłem zajrzeć do ECU
aby posprawdzać kondensatory wyżej wymienione i było już coś ruszane gdyż zamiast 47uf/50V jest 220uf/16V.
Moje pytanie jakie są dokładniejsze wartości tych kondensatorów?
10uf/50V 85'C (tak jest w ECU obecnie)
22uf/50V 85'C (tak jest w ECU obecnie)
100uf/50V 105 'C (tak jest w ECU obecnie)
47uf/50V 105'C (tak chyba powinno być a mam 220uf/16V i to chyba błąd???)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum