Wysłany: 2011-04-07, 23:15 mechaniczna wyciągarka jest temat ... długi
Mam zamiar opracować wycigarke mechaniczną do samuraja czy jest ktoś zainteresowany takim rozwiązaniem czy macie jakies sugestie ew pomysły ?? pytam bo bede robił ale niewim czy unifikowac czy robic tylko pod moje auto :)ew sugestie mile widziane :)
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 782 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2011-04-08, 08:45
Zawsze informacje nagrane i fotografowane sa dobre moze ktos inny tez bedzie robil taka sama wyciagarke Wiec jak najwiecej filmikow i fotek strzelaj oczywiscie z dobrym opisem
Wysłany: 2011-04-08, 18:17 Re: mechaniczna wyciągarka jest temat ... długi
vandall jr napisał/a:
Mam zamiar opracować wycigarke mechaniczną do samuraja czy jest ktoś zainteresowany takim rozwiązaniem czy macie jakies sugestie ew pomysły ?? pytam bo bede robił ale niewim czy unifikowac czy robic tylko pod moje auto :)ew sugestie mile widziane :)
Wysłany: 2011-04-08, 20:35
No mniam swiadomość bedzie bolało Stara 66 odpusiłem już dawno chce osiągnąć wage elektryka i duzy zapas liny zobaczymy... temat rozwojowy a dokumentacja bedzie jesli to przetrawię ...
Też myślałem o takim czymś do samuraja ale odpuściłem to sobie ze względu na wagę. Szwagier ma patrola i tam PTO kosztuję ok 2-2.5 tysiąca i namawia mnie żeby to jemu zaprojektować i wykonać. Może za jakiś czas tym projektem się zajmę ale wiadomo, w patrolu +- 100kg to nic:) a w suzi każdę kilo się liczy
Wysłany: 2011-04-08, 23:41
Ja stawiam na 45+60 kg gotowa mysle nad nowym pto bo to ktore jest dostepne jest kiepskie ... zreszta ktoś kto uzywał mechanika wie jakie ma zalety i chyba warto to rozpracować
[ Dodano: 2011-04-10, 11:41 ]
koszt ok 4000 tysi kurcze dużo ale jak bym nie liczył to tak wychodzi... pto+walek+wyciągarka+lina+mechaniczne sprzęgło
Ja stawiam na 45+60 kg gotowa mysle nad nowym pto bo to ktore jest dostepne jest kiepskie ... zreszta ktoś kto uzywał mechanika wie jakie ma zalety i chyba warto to rozpracować
[ Dodano: 2011-04-10, 11:41 ]
koszt ok 4000 tysi kurcze dużo ale jak bym nie liczył to tak wychodzi... pto+walek+wyciągarka+lina+mechaniczne sprzęgło
Wysłany: 2011-04-15, 22:08
lina stalowa ma zaletę i wadę jest mocna ale jej waga jest znacznie wieksza od syntetyka zresztą syntetyk pod dużym katem pęka no i nie wbija sie w palce :):)
Wysłany: 2011-04-16, 23:16
spoko a czemu tak sie dzieje czy możesz mi wyjasnić czemu tak uważasz ???? smigałem troszkę na elektrykach z syntetykami i na mechaniku z liną stalową zawsze syntetyk dawał ciała ktoś go tam wiązal kombinował a stalowa lina działała lina stalowa jest optymalna mimo swojej wagi do eksploatacji w mechaniku zwłaszcza w trudnym terenie a syntetyk do asekuracji w elektryku...
Wybacz, pozwolę sobie wkleić opis ze strony.
• 6 x lżejsza niż lina stalowa
• 70% mocniejsza niż lina stalowa
• łatwe zaplatania
• nie zagniata się
• Unosi się na wodzie, nie nasiąka wodą
• żadnych stalowych drzazg
• w przypadku zerwania liny nie ma "efektu bicza", lina szybko wytraci energię
Do tego obciążenie zrywające typowego syntetyka to ok 16000kg, gdzie stalówka ma ok 6000kg. Do tego waga syntetyka, czyli ok 100g/m. Minusem jest temperatura topienia się włókien. Obchodzi się to przez zabezpieczenie pierwszych dwóch zwojów liny jakąś osłoną.
_________________ Gdzie Patrol nie może tam Samuraia pośle :D
WWW.EXTREMPULAWY.PL
jak się kupuje dziadowego syntetyka i jeździ na nim przez kilka lat to nie dziwne, że pęka czy się zrywa, syntetyk nie jest tak trwały jak lina stalowa ale to akurat nie jest wadą w przypadku używania tych lin na rajdach gdzie liczy się czas.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum