Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przegnił most tylny...
miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2017-03-16, 21:07   Przegnił most tylny...

Witam kolegów. Wymieniałem parę tygodni temu zawieche i wczoraj niespodzianka. Odjeżdżam autem spod domu a na kostce plamy oleju. No to lookam skąd to i tylny resor zarzygany. Myślę sobie pewnie przewód hamulcowy ale biorę toto palcem a tu olej. I suma sumarum okazało się że przy mocowaniu resora tu gdzie się syf zbiera most przerdzewiał, pojawiły się mikro pęknięcia chociaż cały most zdrowy jak dzwon. Miał ktoś podobny przypadek?
Zaspawali mi to na szybko ale zastanawiam się czy wymienić pochwę na nową? Ale to chyba roboty full, czy kupić drugi most, wypiaskować, porobić łożyska i założyć a ten mieć na zapas? Co byście doradzili?

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2017-03-16, 21:22   

No ja miałem. Zaspawałem łatę i jeździ kilka lat

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2017-03-16, 21:26   

Nic nie wymieniaj, jak dobrze pospawane, to jeszcze posłuży.
Dziura przy cybantach to częsta przypadłość samuraiowych mostów.

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2017-03-16, 22:39   

Ale rozwaliło mnie to, most z wyglądu jak nowy, jeszcze w miarę oryginalny kolor, a tu taka buła..

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2017-03-16, 22:46   Re: Przegnił most tylny...

miczo1 napisał/a:
zastanawiam się czy wymienić pochwę na nową? Ale to chyba roboty full

stanowczo przesadzasz. To nie jest jakaś straszna robota. W wersji japońskiej troche uciążliwa jest konieczność rozbebeszenia hamulców (w santanie nie trzeba), ale da to się zrobić. A mnie też tak most przegnił więc wymieniłem pochwę (oprzednio ją wypiaskowawszy i wymalowawszy :))

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2017-03-16, 23:08   

Tylko po co se roboty dokładać. Ale jak ktoś lubi to nie ma przeciwskazań

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2017-03-17, 00:46   

szymszym, ja mam właśnie santane. A co warto zrobić przy okazji wymiany pochwy? Na pewno wypiaskował bym bębny bo słabo wyglądają ale myślałem jeszcze ewentualnie o wymianie łożysk czy coś?A trzeba będzie przekładać jakieś mocowania od tych przewodów hamulcowych czy jak to wygląda?

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2017-03-17, 08:41   

miczo1 napisał/a:
szymszym, ja mam właśnie santane. A co warto zrobić przy okazji wymiany pochwy? Na pewno wypiaskował bym bębny bo słabo wyglądają ale myślałem jeszcze ewentualnie o wymianie łożysk czy coś?A trzeba będzie przekładać jakieś mocowania od tych przewodów hamulcowych czy jak to wygląda?

no to pod względem wymiany pochwy jesteś szczęśliwym posiadaczem santany :)
bębny - możesz jak lubisz, ale po 1sze bębny santanowe są niestety delikatne (i drogie :/) więc w końcu i tak wymienisz, po 2gie do bębnów dostęp jest błyskawiczny, więc nie musisz tego robić z mostem. Jak wyciągniesz półosie to zobaczysz jak się mają łożyska - ja wymieniłem. Oczywiście w nową pochwę nowe uszczelniacze (taki hint: poza oryginalnym mieści się jeszcze jeden o tych samych średnicach, a węższy - polecam, co 2 uszczelniacze to nie 1. I tam są jeszcze takie koszyczki - potem Ci podlinkuję - i też muszą/powinny być))
Obejrzyj też w jakim stanie masz kwadraty mocujące półosie - ja miałem tragiczne i wymieniłem (ASO, jaieś 100 pln sztuka :/).
Przewód hamulcowy do mostu mocowany jest w 1 miejscu 1 śrubą, która prawdopodobnie ukręcisz i wymienisz.
Jeszcze 1 hint: po zdjęciu koła i będna i odkręceniu półosi nie rozbieraj hamulców - zotsatw wszystko na tarczy kotwicznej i po wyjęciu półosi powieś na jakimś sznurku żeby przewodów hamulcowych nie pozaginać. Jak coś mi się jeszcze przypomni - opiszę.

Tu masz ten koszyk:
https://www.megazip.net/z...ar-axle-3818644
część nr 6.
a tu w sklepie: https://suzuki-czesci.pl/pl/p/Oslona-uszczelniacza-tylnej-polosi-SamuraiJimny-Vitara/1581
a tu dla odmiany ten kosztowny kwadrat:
https://www.megazip.net/z...l-brake-3818659
część 10.

PS.
patent z drugim uszczelniaczem podpowiedział mi Kostuch :)
Ostatnio zmieniony przez szymszym 2017-03-17, 09:31, w całości zmieniany 2 razy  

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2017-03-17, 09:02   

jak łożyska nie szumią, a masz tylko problem z dziurką w moście to bez sensu wymieniać całość, wydasz kilka stów, trochę pracy włożysz a efekt będzie taki sam jak zaspawana dziura. pospawaj to dobrze, załaduj dużo konserwy na to i będzie z 10 lat jeździć dopóki nie wygniesz mostu w banana :)

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2017-03-17, 09:27   

yenko napisał/a:
jak łożyska nie szumią, a masz tylko problem z dziurką w moście to bez sensu wymieniać całość, wydasz kilka stów, trochę pracy włożysz a efekt będzie taki sam jak zaspawana dziura. pospawaj to dobrze, załaduj dużo konserwy na to i będzie z 10 lat jeździć dopóki nie wygniesz mostu w banana :)

jak wiadaomo zawsze jest szkoła falenicka i otwocka. U mnie przegniło przy/pod cybantami, więc naspawana blacha musiałą by być pod cybantami, więc cienka, żeby cybanty objęły. A że trafiła mi sie czysta pochwa za 100 pln to sobie wymieniłem (uprzednio wypiskowawszy i pomalowawszy zgodnie z recepturą Krzykka), przy okazji łożyska, sprawdzenie luzów w dyfrze itp. A żeby porządnie pospawać i tak bym musiał wyjąć most, więc robota podobna :P

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2017-03-17, 09:51   

szymszym, dzięki za wyczerpujące informacje :-) A już tyle wpakowałem kasy w tego grata że te pare stówek różnicy nie zrobi, a tak naprawdę to tylko mosty mam nie za ładne, to już je chyba do kompletu porobie :-)

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2017-03-17, 10:01   

Możesz dać prawe przednie cybanty o ile masz i spawasz taką blachę że przeżyje ciebie i auto. Akurat miałem cybanty. Ale konic końców i tak taniej i szybciej i pewnie lepiej bo inna pochwa nie znaczy lepsza.

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2017-03-17, 10:06   

Starscream napisał/a:
... bo inna pochwa nie znaczy lepsza.

o to to! Właśnie tak mówie kumplowi, co się chce rozwieść :P

PS.

Ja kupiłem zdecydowanie lepszą.

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2017-03-17, 10:33   

Jak się rozwodzi dla pochwy to sie przeliczy:-)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-03-17, 13:49   

szymszym napisał/a:
PS.

A pamięta Kolega szanowny jaki rozmiar wchodzi? Czy kolejność za przeproszenie tfu wkładania jest istotna? Najpierw fabryczny człoek statutowy a później członek wspierający? Czy obojętne?

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2017-03-17, 15:11   

SamNaSamZSam napisał/a:
szymszym napisał/a:
PS.

A pamięta Kolega szanowny jaki rozmiar wchodzi? Czy kolejność za przeproszenie tfu wkładania jest istotna? Najpierw fabryczny człoek statutowy a później członek wspierający? Czy obojętne?

Hej,

jak zejdę do garażu to odszukam i sprawdzę bo na pamięć nie wiem. Dottore twierdzi, że wchodzą 2 oryginalne, ale u mnie 'na oko' będzie za grubo. Dodatkowy wkładałem jako 2gi (czyli szedł 'od zewnątrz').

a jednak szymowi nic nei ginie:

Zamówione produkty:

35130 | Simmering 48X62X6 CC | 2,85 zł - 4 szt.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-03-17, 16:38   

dziękukuję

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2017-03-17, 17:55   

miczo1 napisał/a:
szymszym, dzięki za wyczerpujące informacje :-) A już tyle wpakowałem kasy w tego grata że te pare stówek różnicy nie zrobi, a tak naprawdę to tylko mosty mam nie za ładne, to już je chyba do kompletu porobie :-)

polecam się.

Co do pakowania kasy - dobre hobby musi kosztować (tak się pocieszam :))

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2017-03-17, 20:19   

Zgadzam się że musi kosztować.Ale ta wymiana to ewidentne wywalanie kasy bez potrzeby. Tym bardziej jak auto masz długo. Mnie to wywaliło zaraz na początku czyli prawie 8 lat. Gdybym wtedy kupił obudowę to nie wiadomo czy by jezdziła do teraz. A tak blachy dałem grube i 2 resory zdzieram

Odpowiedz do tematu