Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Tapicer samochodowy - szukam
POPYLKA 
nowicjusz

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2017-04-03, 15:56   Tapicer samochodowy - szukam

Nie jestem pewna czy we właściwym miejscu ten post ale zaryzykuję ...

Szukam solidnego tapicera samochodowego, Warszawa / okolice nie bardzo dalekie ;) , który zrobi kompletną renowację foteli + kanapa do Samuraja rocznik 90.

Ktoś - coś ?, najlepiej sprawdzonego bo po kilku telefonach do losowo wybranych warsztatów pt. tapicerstwo samochodowe po prostu opadły mi ręce ... ;) :D

acze 
rozgadany

Wysłany: 2017-04-04, 00:38   

A dlaczego chcesz zachować oryginalne?
Bo są alternatywy, nawet wygodniejsze niż oryginał.

Ale jeśli ma być oryginalnie, to faktycznie tylko tapicer.

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2017-04-04, 07:32   Re: Tapicer samochodowy - szukam

POPYLKA napisał/a:
Nie jestem pewna czy we właściwym miejscu ten post ale zaryzykuję ...

Szukam solidnego tapicera samochodowego, Warszawa / okolice nie bardzo dalekie ;) , który zrobi kompletną renowację foteli + kanapa do Samuraja rocznik 90.

Ktoś - coś ?, najlepiej sprawdzonego bo po kilku telefonach do losowo wybranych warsztatów pt. tapicerstwo samochodowe po prostu opadły mi ręce ... ;) :D

niby powinno być w dziale 'buda w środku i na zewnątrz' :)

co do meritum:
Szedłem tą samą drogą lecz z niej zboczyłem (nie doszedłem do obdzwoaniania tapicerów w Warszawie, ale sądząc po stronach www to oni jeno mahoń, skóra i kość słoniowa :)) i kupiłem oryginalne samuraiowe fotele ze zgodną tapicerką i z 4 zrobiłem 2 (poduszki vs. oparcia się łatwo zmienia).

Myślałem także o kierunku swift, crx itp. ale chcę jak najbardziej przy 'oryginale' zostać, a mimo słusznego wzrostu na zwykłych samuraiowych zydelkach czuję się ok :)

POPYLKA 
nowicjusz

Wysłany: 2017-04-04, 09:05   

Dzięki za sugestie co do odpowiedniego działu. Dopiero się uczę , ew. kolejna sprawa juz w bardziej odpowiednim miejscu :-) Na razie nie będę przenosić bo się pogubię...
Dlaczego nie lepsza alternatywa (rozważałam) a "oryginał" - ano, chcę pozostać przy "siermiężnym" pierwowzorze autka ... ;-)
Nabyłam droga kupna przednie fotele o dobrym kształcie ale w złym stanie... To co jest aktualnie w samochodzie tez chyba nie jest autentyczne i w jeszcze gorszym stanie... Stad poszukiwania tapicera - bo sama nie zrobię, nie potrafię, "blondynka" jestem ;-)
Ręce mi opadły po tym, jak kolejny tapicer zaproponował mi minn. "regenerację" gąbki zamiast wymiany (stara kruszy się i ma spore braki).
Wiec nadal szukam tapicera lub "złotej raczki" ... :mrgreen:

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2017-04-04, 10:00   

POPYLKA napisał/a:
Dzięki za sugestie co do odpowiedniego działu.
Wiec nadal szukam tapicera lub "złotej raczki" ... :mrgreen:

spoko :)

jeśli już masz fotele to faktycznie trza Ci tapicera. Jeśłi podpowidzi googla nt. Warszawy Cie nie uratują, forum nie pomoże, to może poszukać w miastach ościennych?

(takie rady jak moje niestety można sobie w buty wsadzić :))

Pozdrawiam,

kostuch 
Expert

Wysłany: 2017-04-04, 10:09   

Osobiście nie dałbym więcej niż 50zł za oryginalny fotel samuraia (w dobrym stanie). Tapicer skasuje wiele więcej...
Z ekonomicznego punktu widzenia operacja pozbawiona sensu. Z punktu widzenia ergonomii również. Fotele swifta pasują wizualnie i są dużo wygodniejsze.
No ale jeżdżenie z własnej woli "siermiężnym" samuraiem również sens ma umiarkowany :lol:

Apropos siermiężności - proponuję przejechać się lj80. Wtedy samurai wydaje się być komfortową limuzyną :mrgreen:

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2017-04-04, 10:21   

kostuch napisał/a:
Osobiście nie dałbym więcej niż 50zł za oryginalny fotel samuraia (w dobrym stanie). Tapicer skasuje wiele więcej...
Z ekonomicznego punktu widzenia operacja pozbawiona sensu. Z punktu widzenia ergonomii również. Fotele swifta pasują wizualnie i są dużo wygodniejsze.
No ale jeżdżenie z własnej woli "siermiężnym" samuraiem również sens ma umiarkowany :lol:

Apropos siermiężności - proponuję przejechać się lj80. Wtedy samurai wydaje się być komfortową limuzyną :mrgreen:

Dottore! Święta racja, że to bez sensu. Ale całe nasze hobby jest ekonmomicznie i zdroworozsądkowo 'bez sensu', przecież już starożytni Rzymianie drogi budowali po to, żeby człek po błocie nie musiał w sandałeach łazić... :P
a lj80 pięknym jest :)

POPYLKA 
nowicjusz

Wysłany: 2017-04-04, 10:49   

szymszym - "Święta racja, że to bez sensu. Ale całe nasze hobby jest ekonmomicznie i zdroworozsądkowo 'bez sensu" like - otóż to właśnie ... ;-)
Fotele kupiłam po 50,- / szt w stanie "dobrym" . Dla mnie stan nie dość dobry stąd te poszukiwania... Ale może wreszcie coś znajdę :mrgreen:

[ Dodano: 2017-04-04, 10:55 ]
ps. lj80 - jak najbardziej! także willys mb... I bardzo chętnie ale jak się rozglądałam za kupnem to nie było w zasięgu możliwości ... ;-) :mrgreen:

gajowy 
rozgadany

Wysłany: 2017-04-04, 22:37   

Pokaż fotkę tapicerki dotychczasowych foteli bo może ja bym się pozbył swoich starych ;-) . Gdyby nie to że trafiłem skórzane w dobrej cenie to nie wyrzuciłbym oryginalnych.

POPYLKA 
nowicjusz

Wysłany: 2017-04-05, 07:25   

Dzisiaj zrobię i zamieszczę.

Sloma1988 
zapaleniec

Wysłany: 2017-04-08, 13:16   

ja za fotele baleno w stanie 5+ placilem po 60zl sztuka, do tego fotel kierowcy regulowany w kazdej plaszczyznie. co do ich montazu odsylam do postu Kuriana jak montowac.

p.s. fotele samurai-baleno niebo a ziemia

Lena 
świeżak

Wysłany: 2017-04-08, 21:22   

Miałam robioną skórkę po bokach i wymienioną piankę w fotelu kierowcy. Ale miałam to robione po znajomości i powiem Ci, że taniej jest kupić niż robić u tapicera. Jak byłam na wycenie u siebie w okolicach to chcieli 200-350zł za fotel, a po znajomości dokładnie nie pamiętam ale na bank poniżej stówki.
Było to robione w okolicach Poznania.

POPYLKA 
nowicjusz

Wysłany: 2017-04-09, 07:31   

Dzięki za wszystkie sugestie :-) Ja wiem, że taniej jest kupić niż robić ale nie jest najłatwiej trafić w dobrym stanie a jeszcze w odpowiedniej tapicerce, tzn takiej, co by do całości w miarę pasowała ... Mam taką "wadę", że bywam upierdliwa co do szczegółów ... ;-) :mrgreen:

Odpowiedz do tematu