Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wieszaki, amorki,resory,
jeman85 
nowicjusz

Wysłany: 2017-04-30, 07:35   Wieszaki, amorki,resory,

Drodzy koledzy temat poruszany już sporo razy ale wg mnie nie do końca. Mianowicie pierwsze pytanie
jakie wymiary ma wieszak orginalny do samca
Resory z jakiego innego samochodu pasują do samiego oczywiście bez zbędnych przerabian
Amorki z jakich innych maszyn pasują do samca?
Nie mam umiejętności i możliwości przerabian kombinowania z częściami A nie chce żeby mechanicy patrzyli na mnie jak na durnia jak będę im tłumaczył o przycinaniach szlifach itp.
A góry dzięki za odp.

zbuj_12 
stały bywalec

Wysłany: 2017-04-30, 08:12   

ale chcesz podnieś go czy co zrobić

jeman85 
nowicjusz

Wysłany: 2017-04-30, 09:56   

Chciałbym podnieść ale sam nie wiem czy już nie są zmienione☺
Więc zostanie tylko wymiana resorow z tyłu Ale czy podejda z innego samochodu A może jakieś amorki podniosą samiego.

zbuj_12 
stały bywalec

Wysłany: 2017-04-30, 11:52   

pokaz zdjęcie wieszaków to ci powiem jak resory to raczej nowe ale do zwykłej jazdy terenowej+2 cale wyżej to jest idealnie a jak chcesz wyżej jeszcze to przerabiaj na sprężyny

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2017-04-30, 11:54   

wieszaki mają 7 cm od dziury do dziury, resorów raczej nie dopasujesz plug and play do samca. amorki jest cały temat do przeczytania i wybrania najlepszej opcji.

jeman85 
nowicjusz

Wysłany: 2017-04-30, 12:56   

K.....A chyba będę miał dodatkowy zestaw wieszakow +2 trzeba będzie szukać chętnego na wieszaki nowe bo chyba mam troche większe niż zwykle. Zaraz idę sprawdzić.

zbuj_12 
stały bywalec

Wysłany: 2017-04-30, 13:04   

jestem chętny tylko musisz poczekać do czerwca bo aktualnie brak kasy

acze 
rozgadany

Wysłany: 2017-04-30, 22:05   

Ten jeden duży zbiorczy temat o resorach, jest strasznie długi i zawiera dużo domysłów. Może stworzyć gdzieś jakąś "wiki", gdzie byłaby jasna tabelka, typu:
amor samochod taki przód - ściśniety tyle cm, rozciągnięty tyle, nadaje się do przod seria, tyl +2", itp.

Podobnie z resorami.

Co myślicie?

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2017-04-30, 22:06   

Ja nie wiem co jest nie zrozumiałe? Temat lata wałkowany i Ty nie rozumiesz? Czemu z innych aut chcesz coś pocić dzwonisz do mazura i masz komplet.

zbuj_12 
stały bywalec

Wysłany: 2017-05-01, 08:20   

nie no mazur chyba jest dobra opcja ale to musisz przeczytać opinie w temacie o resorach sam zdecyduj

jeman85 
nowicjusz

Wysłany: 2017-05-01, 08:43   

W nawiązaniu do odpowiedzi na moje pytanie.
-kolega acze ma rację z tym tematem powinniśmy zrobić opcję co z innych pojazdów pasuje do samca. Oszczędzamy wtedy czas i zbędne komentarze typu ,,przecież tyle bylo pisane''
-resory zamówiłem założyłem na przod ale nie od Mazura tylko od osoby co prawdopodobnie sprzedaje mazurowi tak się dowiedziałem

Jak ktoś chce znać cene niech piszę..

lukawa 
stały bywalec

Wysłany: 2017-05-01, 09:24   Re: Wieszaki, amorki,resory,

Ten temat jest mocno rozwinięty, ale wciąż niewyczerpany :mrgreen: Star - nie rozumiem Twojego hejtu - Acze dobrze mówi, takie proste zestawienie miało by sens.

jeman85 napisał/a:
Drodzy koledzy temat poruszany już sporo razy ale wg mnie nie do końca. Mianowicie pierwsze pytanie
jakie wymiary ma wieszak orginalny do samca
Resory z jakiego innego samochodu pasują do samiego oczywiście bez zbędnych przerabian
Amorki z jakich innych maszyn pasują do samca?
Nie mam umiejętności i możliwości przerabian kombinowania z częściami A nie chce żeby mechanicy patrzyli na mnie jak na durnia jak będę im tłumaczył o przycinaniach szlifach itp.
A góry dzięki za odp.

Musisz wiedzieć, iż mimo, że samurai wydaje się dość prostym (żeby nie powiedzieć prymitywnym) autem, to wsadzanie do niego niededykowanych resorów, czy amortyzatorów powoduje, że staje się on jeszcze bardziej sztywny i niewygodny niż fabryczny :-P Poza tym wpływa to też niekorzystnie na jego trakcję, choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że to "dobrze robi".
I tak:
Wieszaki - tak jak napisał Yenko.
Resorów nie dopasujesz, można kombinować ze składaniem z kilku samuraiowych piór, ale generalnie jest to kałryt, czyli rzeźba w gównie. Można też oddać kowalowi do tzw. hamrowania - czyli poprawienie paraboli plus hartowanie - niestety jest to zabieg nietrwały, więc zarazem nieopłacalny. Pozostaje Mazur, który produkuje i sprzedaje najtańsze w Polsce resory do Samuraia o różnych twardościach i odpowiednio liftujące auto. I w końcu, jak chcesz mieć zajebiste, zajebiście robiące resorki idziesz w stronę OME lub Lovells. Potem to już tylko przeróbka na sprężyny.
Amorki - w zależności od liftu dopasujesz np. od poldka trucka, vitary, sprintera czy nivy, ale rynek części jest dla nas coraz bardziej łaskawy i dziś lepiej po prostu kupić i wsadzić od Samuraia :lol: , bo wybór jest coraz większy - od budżetowych po super-hiper. A przede wszystkim ich charakterystyka, będzie o wiele bardziej dopasowana do potrzeb Samka niż jakiegoś - o zgrozo Sprintera, który waży 3x więcej.
Jak nie masz umiejętności czy możliwości motania we własnym zakresie, to szukaj kogoś w pobliżu, kto zna, ogarnia i lubi temat Samuraia (np. przez to forum ;-) ), bo byle zwykły mechanik, to Ci może olej zmienić najwyżej, a nie motać lift, przełożenia, itp. Na pewno wyjdzie konkretniej, więc i taniej.

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2017-05-01, 11:01   

Zrobienie podsumowania kto co ma i co do tego założył będzie tak samo nie miarodajny jak ogólny temat który mamy. Bo ja napiszę że mam wieszaki +3 cm (nie cale) do tego leśniki mazurowe i do tego z przodu amorki z vitary które jak się okazuje są za krótkie a u innych pasują. Do tego z tyłu założyłem amorki od Forda galxy z lat 95 (ten polecam dobrze pracuje).

lukawa 
stały bywalec

Wysłany: 2017-05-01, 11:16   

Zgadza się, dla tego chodzi chyba bardziej o listę gratów pasujących, niż opinie o nich.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-05-01, 14:50   

MusiMY....zrobiMY....uporządkujeMY.....podsumujeMY.... like

ps. kibicujeMY :D

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2017-05-01, 17:57   

Nie wiem czemu hejt bo jak ktoś ma problem z czytaniem ze zrozumieniem a ja go zbesztam to hejt? Tylko na innych forach głupie pytania się kasuje a nie 100 durnych odpowiedzi które były np w 2013. To mnie wkurza bo zasyfia forum. Ja za nim pytam to szukam. Który nowy się zarejestruje to te same pytania. Szczególnie młodsi. Macie braki w czytaniu czy jak?

jeman85 
nowicjusz

Wysłany: 2017-05-01, 20:21   

Kolego poczułem się trochę obrażony tymi twoimi madrosciami
Kupiłem ten samochód nie mając pojęcia o nim nic a jak szukam odpowiedzi na moje pytanie wyskakują mi zajebiscie fachowe posty dla takich jak ty fachowców czytających ze zrozumieniem i opisujących wszelkie naprawy jak specjaliści z formuły 1. Kilku chłopaków dopisało mi co i jak i dzięki za to.

Odpowiedz do tematu