Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Głębokość brodzenia samurajem a rozsądek:)
Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2017-08-23, 21:00   

Oglądałeś Pancernych? Wez wymaziaj smarem wszystkie szpary i pod wodę:))))))

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-08-23, 22:03   

mrpaulo napisał/a:
Na dobrą sprawę, aby odpalić ją raz na miesiąc...

Na dobrą sprawę, to raczej zaleca coś innego w warunkach do których się przygotowujesz:

Cytat:
If you plan to use the winch in harsh conditions (mud and water), after the use you should dry, clean and
lubricate it.

Jest też o przeglądach i czyszczeniu styków i przeglądzie, konserwacji, wymianie liny.

http://powerwinch.eu/wp-c.../2015/02/EN.pdf

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2017-08-24, 08:39   

Jak nie topisz wyciagarki to wielkich problemow nie ma. Ewentualnie mozna odkrecic mase zeby woda ktora sie skropli w srodku odparowala sobie - tu kwestia na ile jest szczelanie silnik zamontowany.

Ogolnie topienia samochodu odradzam, gdyz koszty serwisu rosna bardzo znaczaco.

mrpaulo 
stały bywalec

Wysłany: 2017-08-24, 10:01   

Wiesz generalnie niekiedy zdarza się że wyciągarka ląduje pod wodą - może nie na długi czas, ale łapie swoje. Doradzano mi, żebym pokrowca nie używał bo będzie gorzej schnąć...

1,3i, kółka 235/70/15 Simex, zawieszenie by Mazur +2, wieszaki +2, przód Spartan, tył Lock Right, reduktor 4.16:1 Trail Gear, winda PW 6000 syntetyk

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2017-08-24, 10:15   

Krotko mowiac, nie masz co liczyc ze jak wyciagarka jest topiona to bedzie bezobslugowa :) Przekladnia , w wyciagarkach z planetarka nie jest uszczelniona. Woda smaru szybko nie wypluka no ale po jakims czasie moze tam najsc syfu plus tam tez jest lozysko. Do silnika tez wody lubi podejsc. Ja mam obecnie na silikonie pozakladane. Minus tego ze znowu woda sie skrapla w srodku. Ale nie najdzie przynajmniej blota co defakto moze zatrzymac silnik w warunkach bojowych.

mrpaulo 
stały bywalec

Wysłany: 2017-08-24, 10:58   

Cos za coś:) Na jesień rozbiorę i zobaczę jak sytuacja wygląda w środku... Póki co zamówiłem żywicę aby uszczelnić kompa...

Za dużo rzeczy robię naraz, ale chcę w miarę przygotować auto bo ostatnio nie wjechałem głębiej niż do progów:)

1,3i, kółka 235/70/15 Simex, zawieszenie by Mazur +2, wieszaki +2, przód Spartan, tył Lock Right, reduktor 4.16:1 Trail Gear, winda PW 6000 syntetyk

Ari 
zapaleniec

Wysłany: 2017-08-25, 22:23   

Jeśli chodzi o odpowietrzenie, to zadbałem by cały dolot był szczelny i sukcesywnie/jak coś mi przybywa podpinam wszystko pod puszkę np. mosty, kompresor(zapakowany w pudełko) i pewnie w niedalekiej przyszłości ,,hermetyczną,, puszkę z kompem, którą to odpowietrzę w tym samym miejscu.
A puki co komp postawiłem przy podszybiu.
Dodatkowo mam zawsze ze sobą wiaderko plasteliny i gdy wiem, że czeka mnie przeprawa, to nie waham się jej użyć dla uszczelnienia korka i kopułki.

Pamiętaj tylko by ją usunąć po przejechaniu wodnej przeszkody przynajmniej z kopułki bo gdy dłużej ją potrzymamy blisko silnika to pod wpływem temperatury potrafi się rozpłynąć.

Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.

Odpowiedz do tematu