Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Mała modyfikacja
Gruby262855 
świeżak

Wysłany: 2017-10-31, 14:01   Mała modyfikacja

Witam miał bym takie o to pytanie . Dało by radę wstawić tylni most od poloneza , oczywiści po małych modyfikacjach wiadomo spawanie, wiercenie itp. i czy by były jakieś konsekwencje tego bądź problemy ? Już wyjaśniam dlaczego gdyż mój most siadł cały dyferencjał się posypał a mam dostępny most od poloneza . Chodzi o tylni most

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-10-31, 14:14   

a co z przednim? Jakie masz tam przełożenia w tym polonezowym? dyfry kręcą się w tę samą stronę? :D

Zrobić to się bankowo da, skoro za chwilę lecimy na Marsa.... ;) dyfra samuraiowego być może zakupisz w cenie niższej niż skonsumują to przeróbki niezbędne do adaptacji tego co masz.

Gruby262855 
świeżak

Wysłany: 2017-10-31, 14:19   

To tylni most z przełożeniem 10:43 - 4.3 to te co miały silniki od rovera polonezy

[ Dodano: 2017-10-31, 14:21 ]
przedni most działa bez problemów wszystko przez niefart półoś się wysunęła i jak by to powiedzieć ciężko to wytłumaczyć był naprawiany wszystko ładnie pięknie no i gwałtowny skręt i znów się wysuną więc wpadłem na pomysł że lepiej się pobawić w modyfikację niż znów to samo robić na marne

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-10-31, 14:24   

no ale jeśli planujesz jeździć z napędem na dwie osie to w przednim i tylnym dyfrze powinny być te same przełożenia... :roll:

jak się tylna półoś wysuwa to źle trzyma pierścień zabezpieczający. Masz manuala? Zobacz sobie jak jest "mocowana" tylna półoś. Dyfer Ci uszkodziło czy tylko ta półoś Ci wyjeżdża i z tego powodu chcesz partyzancić jakiegoś polonezoraia ?

Gruby262855 
świeżak

Wysłany: 2017-10-31, 14:36   

No właśnie wysuwa się i to jest to tak zwany mój czarny koń próbowałem kilka razy i walczyłem z tym pierścieniem nie wiem czy go źle montuje czy co ręce opadają . A tak manual dokładnie suzuki samruaj sj 410 .

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-10-31, 14:53   

"manual" czyli miałem na myślę instrukcję serwisową. Przepraszam za brak precyzji. W tejże instrukcji masz przystępnie rozpisane wszelkie naprawy w tym montaż tylnej półosi i tego pierścienia. Jeśli sam pierścień Ci puszcza to można też dla pewności po jego montażu przyłapać delikatnym spawem.

Zakładałeś nowy pierścień za każdym razem czy ten sam? Na ciepło? Na prasie?

Moim zdaniem lepiej doprowadzić do ładu tylny most samuraia jeśli to jedyna bolączka niż pchać się w jakieś wydumki.

Tutaj masz też przystępną instrukcję z obrazkami jak ten pierścień montować: http://blog.lowrangeoffro...Bearing-Kit.pdf

Możesz też kupić samą półoś używaną już z pierścieniem i dobrym łożyskiem i przełożyć na testy.

Gruby262855 
świeżak

Wysłany: 2017-10-31, 14:58   

Dzięki za pomoc spróbuję to zrobić . Zakładałem ten sam to już wiem dlaczego tam było na spawane trochę widocznie spaw puścił i wysunął się no to już wiem co i jak. Jeszcze raz dzięki wielki

[ Dodano: 2017-10-31, 15:04 ]
To jak dobrze Cię zrozumiałem to w tym miejscu tzw cheftnąć spawarką ?

Bez tytułu.png
Plik ściągnięto 7296 raz(y) 131,88 KB

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-10-31, 15:11   

ja jestem zwolennikiem zakładania nowych pierścieni na ciepło za każdym razem. Poczekaj, aż Ci to potwierdzi jakiś bardziej doświadczony użytkownik.

Aha i dla ścisłości - to nie jest Twój pierścień prawda? Bo on już gotowy do zdjęcia i do wyrzucenia do kosza tylko przez to szlifowanie kątówką.

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2017-10-31, 16:34   

Zawsze nowy piersxien i tylko wntym miejscu mozna heftnac.

bart9018 
stały bywalec

Wysłany: 2017-10-31, 18:53   

załóż hamulce tarczowe na tyl i polos nie bedzie wyjezdzac (oczywiscie na adapterach pod zaciski od samuraia,witary badź hondy)wtedy adapter jest rownoczesnie trzymaniem lozyska .
ewentualnie tak jak koledzy pisza nowy pierscien zacviskowy montowany na goraco i powinno sprawe rozwiazac

stachura44 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2017-10-31, 21:25   

dzis wymieniałem łozyska w tylnym moscie. łozyska zainstalowałem komputerowo rurką . pierscienie potraktowałem palnikiem rurka i komputer :) pierscien trzymna sie jak zły :) nic nie trzeba spawac
Bart dzis miałem do czynienia z takim mostem ze gdyby nie adaptery to na 3 kołach by samiec przyleciał:)

Odpowiedz do tematu