Witam nie znalazlem podobnego postu wiec zakładam swój mam problem z temp. wydaje mi sie ze wskazówka powinna stać w polowie wskaznika a u mnie na ćwiartce stoi;/ mam zalozony teraz termostat 82 stopni czy mozna mu wrzucic 88 bez problemu czy to sie stosuje tylko zima?? grzac jakos grzeje jest to 1.3 na gazniku.Prosze o opinie
Mam sj410 i mój termostat był do niedawna od nowości, czyli od 1984 r. i silnik osiągał temp. poprawną (połowa wskaźnika). Niestety termostat uległ biodegradacji i musiałem wymienic a nowy, zgodny z modelem chyba Wahler albo coś podobnie. No i po tej operacji silnik mi niedogrzewa i mam jak koledzy 1/4 wskazania temp. Mam niebawem zamiar poeksperymentować z innymi termostatami - może uda się coś dobrać.
Tak więc ta przypadłość jest nie tyle cechą silnika ale skutkiem gów....ych termstatów na rynku.
Niech koledzy z tą przypadłością napiszą jakiej firmy i temp. otwarcia mają termostaty to będzie wiadomo jakie modele mozna sobie darować.
wyciagnij termostat-ucieknie max 100 ml plynu, wrzuc do gorącego garnka z woga i zobacz czy sie zamyka, na niektorych jest napisana temperatura otwarcia 82 stopnie, na niektorych 85 stopni. Jesli sie zamyka i otwiera -najlepiej by miec termotetr i wychladzac wode(dolewac zimna) i sprawdzic termometrem czy rzefzywiscie przy tej temp. sie zamyka.
jesli ci silnik nie dogrzewa- moze termostat padl i idzie duzym obiegiem.
u mnie jest zawsze 3/4, ale to pewno dlatego, ze mam oslone chlodnicy i troche zaslania mi chlodnice od dolu( jakies 10-15 cm).
u koleg zawsze stoi w polowie, no ale z suzi moze jest jak z kazdym krajem, -co kraj to obyczaj..
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum