Jestem właśnie na etapie zmiany alternatora na 110A z volvo. Obecnie był seryjny 55A i do tego akumulator 45Ah. Czy po zmianie na ten większy muszę też od razu zmienić akumulator na np. 65Ah? Na razie w aucie nie ma windy i innych bajerów.
To fajnie myślę że teraz już zniknie problem z świecącą się kontrolką. Potem napiszę co i jak bo alternator valeo z volvo fajnie podchodzi
[ Dodano: 2017-11-22, 23:57 ]
Teraz z innej beczki po lewej altek samuraiowy po prawej volvo (tudziesz renault) jak podłączyć??
B+ to wiem że do aku a L?? To w samuraiowym ta okrągła wtyczka?? No i w tym z volvo jest jeszcze W (ale jak go targałem z auta to nie było tam nic podłączone)
[ Dodano: 2017-11-23, 21:46 ]
Wszystko działa i ładuje jakby ktoś był chętny to mam jeszcze jeden taki alternator 120A tylko ma sprzęgiełko i trzeba sobie je odkręcić
Mam taki alternator już jakich czas. Jedyny minus, że łopatki chłodzenia są wewnątrz i zasysają syf do obudowy. Po jednym topieniu spalił się od trawy na obudowie. Samuraj z wentylatorem na zewnątrz (pchał) nie miał tego problemu.
_________________ Sami 1,3BB 16v, 1:6,5, simex 32"
zapytam -pasował ci tak bez problemów ? po zdjęciach wygląda podobnie jak np nubiry czy lejnosa. Mnie siadaja łożyska i chyba sobie zmienie na taki ale teraz samurajem jeżdżę 20km w dwa miesiące to pewnie wytrzymają z 2 lata jeszcze :)))))))))))
Do seryjnego mocowania dorobiłem jakby dystans który sprawił to że nowy alternator cofnął się o 5mm w tył dzięki czemu pasek jest równo i trochę poszedł do góry. Trzeba trochę przerobić blaszke napinającą tzn ja te zakrzywienie wyprościłem i ptzedłużyłem otwór. Dzisiaj wieczorem na pewno opiszę co i jak z fotkami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum