ja kupiłem equipe nalewki kopia simex 235/70 za 999 zł Pierwsze testy w tym na śniegu przeszła pozytywnie Wchodzi bez większych przeróbek, potrzebne będą dystanse, ja mam odwrócone trójkąty i jest ok. 235/75 sporo cięższa i większa (ponad 3cm) w moim przypadku wadziła by o budę lub o resor na wykrzyżu
Equipe to produkcja Polska? 1aca1 ja chcę większą oponę bo przede wszystkim zależy mi żeby podnieść autko, co by mostami ciągle nie haczyć. 235/70 trochę chyba niska będzie.
Dzwoniłem przed chwilą do tej firmy. Gość, który odebrał nie orientował się co do wysokości opon wcale, ponoć nie ma teraz osoby, która się tym zajmuje. Dowiedziałem się tylko, że mieli teraz dostawę karkasu ze stanów i opony mają ponoć być większe.
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2017-12-16, 12:31
Ja mam 235/75/r15, lekko podcięte nadkola, felga et-19 do tego obcięte rurki z przodu ramy i myślę że nawet bez podcinania by weszły a jedynie przy progach trzeba by młotkiem zrobić trochę więcej miejsca.
lesnik 985 tak na pozyskaniu -praktycznie to mam swoje maszyny -dodatkowo inne prace np budowa dróg zrywczych, przepusty, kaszyce mostki itp itd prace koparką w lesie
Ja już waham się tylko pomiędzy Insa albo Fedima, a bieżnik to kopia simex, albo sahara. W nowym roku powinienem śmigać już na którychś z tych opon :)
[ Dodano: 2018-01-05, 22:34 ]
Zamówiłem Insa Turbo Sahara rozmiar 215/80 R15 i tutaj ciekawostka... Opony różnią się i to znacznie. Wiem, że to są nalewki i liczyłem się z pewną rozbieżnością, ale i tak jestem zaskoczony. Dwie opony ważą 17,4 kg jedna 19,1 kg i kolejna 21,2 kg. Różnica pomiędzy najcięższą i najlżejszą to 3,8 kg. Szerokości też są różne i wynoszą od 19,2 cm do 20,5 cm. Dwie opony są wyraźnie z innej gumy (jedna o wadze 17,4 i ta co waży 21,2), bardziej miękkiej. Dwie pozostałe z twardszej jakby były z plastiku. Te dwie cięższe nie uginają się ani trochę pod moim ciężarem (ja ważę 82kg), dwie lżejsze fajnie się uginają... Co z tym zrobić??? Czy taka różnica wagi będzie miała znaczenie dla łożysk, przegubów, hamulców...? Wiadomo, że jeśli je założę to na jedną oś lżejsze, a na drugą oś cięższe, ale różnica wagi pomiędzy tymi dwoma będzie wynosić 2,1 kg i wtedy też będą różnić się użytą do produkcji gumą na osi. Sprzedający zadeklarował się, że jest w stanie wymienić jedną najcięższą oponę na swój koszt. Przejmować się czy nie? Proszę o jakieś rady...
[ Dodano: 2018-01-05, 22:40 ]
Zamówiłem Insa Turbo Sahara rozmiar 215/80 R15 i tutaj ciekawostka... Opony różnią się i to znacznie. Wiem, że to są nalewki i liczyłem się z pewną rozbieżnością, ale i tak jestem zaskoczony. Dwie opony ważą 17,4 kg jedna 19,1 kg i kolejna 21,2 kg. Różnica pomiędzy najcięższą i najlżejszą to 3,8 kg. Szerokości też są różne i wynoszą od 19,2 cm do 20,5 cm. Dwie opony są wyraźnie z innej gumy (jedna o wadze 17,4 i ta co waży 21,2), bardziej miękkiej. Dwie pozostałe z twardszej jakby były z plastiku. Te dwie cięższe nie uginają się ani trochę pod moim ciężarem (ja ważę 82kg), dwie lżejsze fajnie się uginają... Co z tym zrobić??? Czy taka różnica wagi będzie miała znaczenie dla łożysk, przegubów, hamulców...? Wiadomo, że jeśli je założę to na jedną oś lżejsze, a na drugą oś cięższe, ale różnica wagi pomiędzy tymi dwoma będzie wynosić 2,1 kg i wtedy też będą różnić się użytą do produkcji gumą na osi. Sprzedający zadeklarował się, że jest w stanie wymienić jedną najcięższą oponę na swój koszt. Przejmować się czy nie? Proszę o jakieś rady...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum