Cześc wszystkim w związku z tym ,że mam aktualnie chwile wolnego czasu wstawię krótka historie mojego samca.
Kupiłem go 27 grudnia 2016 , czyli rok temu. Auto kompletna seria 1.3 na gaźniku + lpg, na pierwszy rzut oka nawet w sensownym stanie (tak, kupowany po ciemku) pod spodem było coś tam widać ale stwierdziłem ,że się porobi.
W ciągu pierwszych dni użytkowania stwierdziłem ,że jednak jest gorzej niż myślałem, ruda jadła już karoserie w środku a na zewnątrz oczywiście szpachel w ilości hurtowej. Mechanicznie na szczęście nie było tragedii na gazie chodził normalnie ale kulał na benzynie.
Pierwsze co to wpadły nowe wieksze opony 31x10,5x15 + felgi z et -25 i dłuższe wieszaki resorów. Suzuka nabrała charakteru i chwile tak pojeździłem
Wspawałem również nową tylną belke ramy, wyszła dość pancernie ale przynajmniej nie odpadnie
W miedzy czasie kupiłem poloneza trucku 1.9d na dawce silnika ale związku z tym ,że truck musiał na siebie zarobić prace nad swapem ruszyły o ile dobrze pamiętam w marcu 2017. Przekładkę robiłem z ojcem za co jestem mu naprawdę wdzięczny bo w sumie obyło się bez zbędnych problemów ale mimo to i tak aktualnie trochę poprawiam , ale o tym później.
Silnik wraz ze skrzynia został maksymalnie cofnięty do tyłu, co skutkowało koniecznością podcięcia grodzi ale nie było problemu z montażem chłodnicy a przed nią zostało jeszcze sporo miejsca. Na oryginalna nagrzewnice nie było już miejsca wiec wleciała nagrzewnica od łady nivy ( taka leżała w garażu).
Patent na mocowanie silnika szybki i prosty prawa poducha z poloneza przykręcona do kawałka blachy a blacha do oryginalnego mocowania w ramie , z drugiej to samo tylko ,że z poducha oryginalna od 1.3. Mocowanie skrzyni na oryginalnej poduszce z trucka i wy spawanej nowej belce.
I znowu pojeździłem trochę. Spalanie bajka , mocy więcej przybyło w porównaniu do 1.3.
Resory miałem w dość kiepskim stanie wiec padła decyzja o przeróbce na sprężyny , na początek tył.
Przepis prosty , sierżant własnej roboty , wahacze vitara , sprężyny samara. Wszystkie blachy potrzebne do przeróbki zamówiłem sobie na laserze wiec praca szła sprawnie. Zajęło mi to może z 12h roboczych, robiłem sam , pierwszy raz , wiec istniało ryzyko ,że coś spieprzę ale nawet to wyszło.
Pojeździłem na przerobionym tyle trochę , ale z przodem musiałem wstrzymać się chwile bo szukałem garażu do wynajęcia bliżej domu. W końcu się udało samurai zmienił lokum garażowe i przystąpiłem do pracy nad przodem
Wahacze przednie zapożyczyłem z LR discovery , sprężyny tylne z Fokusa i oczywiście wszystko co potrzebne wypalone na laserze
Po przemyśleniu co dalej z tym wszystkim zrobić stwierdziłem ,że buda wylatuje , szybko znalazł się na nią kupiec a przy okazji pstryknąłem kilka fotek jak prezentowała się na springach
Jak widać żona już macha na pożegnanie po tym jak zobaczyła ile czeka mnie jeszcze dni spędzonych w garażu
Zrobił się ładny dostęp do wszystkich elementów i zacząłem obspawywać co trzeba było , zrobiłem też nowe łapy silnika, nowa belkę z poduszkami pod skrzynie i przednia cześć ramy pod przekładnie od vitary.
Ogólnie z przednia częścią ramy narobiłem się nie ziemsko ale pojawił się pomysł żeby zaczynał się kołami więc :
Po założeniu chłodnicy i nowej atrapy odetnę tyle ramy ile mogę i powinno być przyzwoicie.
Na ten moment mam do rozwiązania problem panharda który koliduje mi z miska olejową jest już jakiś pomysł ale jeszcze do przemyślenia (ten co jest na zdjęciu idzie na złom).
I kwestia nowej karoserii która na ten moment idzie w tym kierunku:
Mam również wypalone tylne boki a resztę najprawdopodobniej będę sam modelował + klatka
Bardzo proszę o wszelkie opinie pozytywne i oczywiście te negatywne puki jeszcze mogę coś poprawić
Ostatnio zmieniony przez kubuś 2018-12-27, 23:24, w całości zmieniany 2 razy
nooo maszyna zapowiada się fajnie :D A nie myślałeś żeby chłodnicę przenieść na pakę ??
Chłodnica zostaje w oryginalnym miejscu . Jest tam naprawdę sporo miejsca a ,że będę jeździł rekreacyjnie to według mnie nie ma sensu jej przenosić. Jeżeli w przyszłości będzie taka potrzeba to pójdzie na tył.
[ Dodano: 2018-01-08, 21:30 ]
Wleciał tylny most od vitary z blokada spawlock + wahacza od lr discovery. Czy ktoś z was montował już taki most bez przesuwania go w tył ??? Zastanawiam się czy nie będzie mega kichy z kątami na wale????
mnie to najbardziej w tej całej inicjatywie podoba sie miejsce powstawania tego auta -garaż na blokowisku magiczne miejsce kojarzące się z PRL i remontami maluchów, syrenek itp
Prace nad suzuką idą w sumie jak krew z nosa związku z mała ilością wolnego czasu , ale coś tam sie dzieje.
Z tyłu ostatecznie wylądował most od vitary , na wahaczach od discovery oraz na sierżancie mojej roboty. Nowe szersze mocowania sprężyn.
Zrobiłem też dwa główne pałąki z rury
Okazało się ,że przekładnia od poloneza z wąsem do przodu kreci się w zła stronę , więc na jej miejsce wpadła przekładnia od patrola.
Do tego drążek panharda i drążek kierowniczy z rur bezszwowych precyzyjnych
I pierwszy raz od września przejechałem się nim po placu , 5.125 trochę za wolne pod diesla, z czasem pomyśle nad szybszym przełożeniem
W planach jest też wymiana silnika na 1.9tdi 1z z audi na mechanicznej pompie od iveco i większych wtryskach
Wysokość wyszła na ten moment 175cm (około 30cm niżej od oryginalnej karoseri) , szerokość pałąków to 148cm.
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 07 Cze 2016 Posty: 45 Skąd: Ze Stodoły
Wysłany: 2018-04-01, 00:04
Ja bym pomyślał nad zwiększeniem rozstawu osi i tak nie masz seryjnego nadwozia więc sprawa jest prosta, a dodatkowe 30-40cm sprawia że auto robi się dużo stabilniejsze zwłaszcza przy wyższych prędkościach
Btw. Co to za felgi?
W czwartek będę miał już na garażu dawce silnika 1.9tdi
1z , z audi , mechaniczna pompa od iveco , wtryski od afn do tego skrzynia od vitary 2wd
związku z tym mój silnik polonezowski wraz ze skrzynia jest na sprzedaż ale to już w odpowiednim dziale
1z + skrzynia vitary ma dokładnie 105cm długości czyli o jakies 7-10cm mniej niż zestaw z Poldka, dodatkowo mocowo wygląda to o wiele lepiej.
Przedni most przesunę do przodu tak jak pisałem o 5-10cm , przy okazji poprawie kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy a zarazem kąt na wale (teraz główka jest strasznie zadarta do góry)
Serce z audi wytargane :)
[ Dodano: 2018-12-27, 23:17 ]
Cos tam sie powoli rusza, ale z braku czasu projekt sie opoznia
Od ostatniego wpisu :
- wsadzony silnik 1,9mtdi + skrzynia vitara
-mosty LR discovery tyl + przód
- a z nadwozia to jak na zdjeciach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum