Wysłany: 2018-01-30, 21:19 Brak iskry, 1.3 gaźnik.
Panowie mam problem, ręce już opadają, a szkoli mnie pewnie jakaś głupota. Mianowicie, brat wytargał silnik z samca bo przyprowadził do mnie auto na wrzucanie sprężyn, mostu z vitary i kilka innych modów spawalniczych. Wsadziłem silnik i znikła iskra. Silnik przed wyjęciem palił, żółty i czarny kabel z aparatu oczywiście brachol obciął bo tak najszybciej, dowiedziałem się że żółty to + po zapłonie z cewki, a czarny masa. Czy to aby napewno tak ma być? Po takim podłączeniu iskry z aparatu brak, kopułka poczyszczona na igłę, palec ładny czysty. Cewka daje iskrę lecz grzeje się na włączonym zapłonie (czy tak ma być?) Proszę podpowiedzcie co mogę sprawdzić lub pomierzyć miernikiem żeby znaleźć usterkę. W podpowiedziach raczej proszę kierować się językiem prostym i jak dla prawdziwego laika! :) Brak iskry na dwóch aparatach, dlatego już kompletnie zgłupiałem. Proszę o pomoc Panowie bo sezon się zbliża :)
Tam cudów nie ma - masz dwa zaciski - + po stacyjce i wyjscie na aparat + wysokie napięcie-
Zmierz miernikiem wyjscia cewki bo mi sie wydaje żeś pomylił styki. Chyb że cewke szlag trafił jako zbieg okoliczności
Starscream, No dobrze, tylko czy aby napewno na aparat idzie + z cewki na żółty kabel, i - z cewki na czarny kabel? Tego nie jestem pewien. Jeśli tak to mam dwa złe aparaty? Nie pomyliłem kabli, plus po stacyjce i masa jest na cewce tam gdzie powinna :) Z cewki iskra wychodzi, tylko nigdy nie zwracałem uwagi na to czy cewka podczas pracy jest ciepła.
Miałem ten sam problem. Cewka jest sterowana (-) masą z aparatu czyli czarnym kablem. A na złącze (+) przykręć plus z zapłonu. Innej masy nie dawaj na cewke. Kurcze nie pamiętam gdzie zółty kabel idzie. Jak będę w domu wieczorem to zerknę i napisze.
[ Dodano: 2018-02-05, 18:15 ]
U mnie jest kabel koloru brąz (silnik vitary) z aparatu połączony z plusem na cewce i plusem od stacyjki. A kabelek czarny z białym paskiem z aparatu połączony z masą na cewce. Tak jak mówiłem też miałem problemy z iskrą. Najpierw podłączyłem dodatkowo masę z samochodu do cewki ale po przestudiowaniu internetu odłączyłem tylko kabelek masowy od budy i nagle bum iskra się pojawiła i silnik zapalił bo aparat przerywa właśnie masę i tak steruje cewką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum