Wysłany: 2018-04-03, 20:18 Problem z przełożeniem mostów
Koledzy założyłem most zakupiony na olx wszystko gra ale po załączeniu przodu przedni most kręci się wolniej od tylnego.
Gdy podnoszę jedna stronę auta na spietych mostach kręcąc tylnim kołem tył wykonuje 5 obrotów przod zaś tylko 4.5 obrotu. Mosty mam szerokie samiec rok 2000 1.3 wtrysk. I czy dobrze myślę że miałem mosty z przełożeniem 3:9 a zakupiony na przód założyłem 3:7? Pozdrawiam.
Wszystko na to wskazuje.
W tej sytuacji najprościej będzie wykorzystać talerz i wałek z poprzedniego mostu.
Wskazane jest by ząb wałka wpadał dokładnie w stare miejsce na talerzu - więc warto przed demontażem zaznaczyć lakierem miejsce styku.
Zapewne w przyszłości będziesz chciał założyć większe koła, a tym samym potrzebował wolniejszych przełożeń na reduktorze bądź mostach, w związku z tym proponuję doraźnie zostawić to wolniejsze, czyli 3,9.
Pozdrawiam
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
Dodam od siebie, że kupiłem kiedyś mosty od Samuraia też z 2000 roku, też 1.3 i miały przełożenie 41/12 (3.42) co jest jeszcze szybsze, lecz nie wiem czy były tam oryginalnie, jakby co to mam taką główkę na sprzedaż.
Wskazane jest by ząb wałka wpadał dokładnie w stare miejsce na talerzu - więc warto przed demontażem zaznaczyć lakierem miejsce styku.
Wszelkiego rodzaju przełożenia są tak budowane, żeby zęby nie pracowały ciągle w parach, ale stale się mieszały. 3:9 daje 0,333333..., 3:7 podobnie :) Myslę więc, że nie trzeba nic znaczyć.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2018-04-04, 09:39
Najlepiej policz przełożenia w obu mostach, bo pewności co jest i co było nie możesz mieć żadnej.
Zbyt wiele lat i zbyt wielu użytkowników
Btw. po co przekładać przekładnie z główki do główki, jak można wymienić całą główkę i nie babrać się z ustawianiem używanej przekładni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum