Wysłany: 2018-09-23, 13:37 Samurai na sprężynach montaż przełożeń 5.125
Witam, Panowie mam dość zawiły problem albo ja się zapętliłem!
Zabrałam się za udoskonalanie samiego, zmieniłem już przełożenia (5.125+ARB)w tylnym moście co wyszło całkiem bezproblemowo ale utknąłem na przednim moście. Po wymontowaniu mechanizmu różnicowego okazało się ze kosz ma 9 śrub a nie 10 jak w zakupionych przełożenia, ten problem rozwiązałem kupując obudowę z tylnego mostu i mam do niej kosz na 22 zęby ale to stworzyło już kolejny problem bo obudowa mechanizmu koliduje z drążkiem kierowniczym który jest przed mostem na to też mam rozwiązanie zakupiłem nowe zwrotnice które maja drążek za mostem, ta zmiana pociąga największe komplikacje jedna małą bo drążki kolidują z mocowaniem panharda ale to załatwi diax i spawanie.
Niestety drugi problem chyba mnie zrujnuje finansowo bo po zmianie zwrotnic wyszło na jaw ze przeguby nie pasują do piasty, są za krótkie bo okazuje się ze chyba suzuki w samuraju na sprężynach zastosowano most od jimny gdzie półoś od strony przegubu na 19 zębów i jest dłuższa od tej w Samuraiu. Myślałem nad zastosowanie przegubu z samuraia litrówki on ma przegub na 19 zębów tylko tu pojawia sie problem ze to się po niedługim czasie ukręci przy kołach 31cali i 5.125
Rozwiązania mam dwa:
Bardzo drogi - zestaw z TrailGear półoś i jimny a przegub z samuraia (połączenie przegub i półoś na 33 zęby) nawet nie wiem czy to kupi gdzieś w Polsce?
Drugi może troszkę tańszy - dorobienie półosi pod przegub Samuraia, Ktoś zrobi to dobrze w Polsce?
Może któryś jimny miał półoś na 22 zęby strony od przegubu?
Ostatnio zmieniony przez filipek 2018-09-23, 23:56, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2018-09-24, 09:45
Jak mniemam chodzi o coily (imho najgorsza wersja samuraia pod wieloma względami).
Ja bym tam zapodał kompletny przedni most samuraia, jest pewna upierdliwość w przeniesieniu wszystkich mocowań, ale poza tym same plusy, nie ma problemu z żadnymi gratami, wzmacnianymi półosiami itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum