Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wzmocnione półosie (26frezów) + blokada do Jima na przód.
zet 
świeżak

Wysłany: 2016-08-16, 12:38   Wzmocnione półosie (26frezów) + blokada do Jima na przód.

Witam,
interesuje mnie czy ktoś przerabiał montaż w przednim moście wzmacnianych przegubów + półosie na 26 frezów + blokada tylna.
W moście oryginalnie na 22 frezy łożyska kosza mają wymiar 42,2*68*18,5. Łożyska dostępne pod blokadę na 26 frezów które mógł bym włożyć do przodu maja wymiar 45*68*15mm. czyli o 0,2mm mniej niż ma blokada.
Pytanie czy po zdjęciu tych 0,2mm pod łożysko pneumatyczna blokada zadziała?
Może jest jakiś inny patent?

Pozdrawiam Zbyszek

zed111
zapaleniec

Wysłany: 2016-08-17, 21:43   

przerabiał
choć nie do końca rozumiem problem
przerabiał w ten sposób, że zastosował (i dalej stosuje) główkę tylnego mostu z przodu samiego (pasuje plug&play)
ale piszesz coś o blokadzie do jimnego?
nie wiem czy jest taka sama jak dla samuraja, ale wydaje mi się, że tak

DUŻY 
stały bywalec
:)

Wysłany: 2016-08-18, 17:03   

zed, zet'owi chodzi pewnie o zostawienie oryginalnych drążków kierowniczych. Raczej niema to sensu. Przejdź na zwrotnice samuraiowe i główkę tył samurai, a wszystkie twoje problemy rozwiążą się same xD

zed111
zapaleniec

Wysłany: 2016-08-18, 18:26   

no właśnie nie jestem pewien o co mu chodzi ;) więc pytam :)

zet 
świeżak

Wysłany: 2016-08-20, 09:34   

Dzięki chłopaki za odpowiedź, no niestety Jimny ma inny most z tyłu, i inny z przodu bo blokada jaką mam za nic nie chce wejść do przedniej główki mostu. Blokadę mam rd208, zbierak na 10 śrub i niestety całość jest o jakieś 6mm za szeroka i nie mieści się w przedniej główce. Dlaczego tak? Ano dlatego że kupiłem półośki Longfield do JB33/JB43 z zaznaczeniem iż będą one pasować z kołami satelitarnymi "na 26 frezów w mechanizmie różnicowym. Należało wymienić koła koronowe na takie które mają 26 frezów lub zamontować blokadę przystosowaną do wzmacnianych półosi (ARB, Mini-Spool)"
Oryginalne blokady arb na przód mają 22 frezy przynajmniej tylko takie ja spotkałem. Tylna jak najbardziej ma 26 frezów tyle że jak się teraz okazuje, po dołożeniu zbieraka nie mieści mi się do główki mostu. Wczoraj cały dzień i pół nocy w garażu i nic nie wymyśliłem. Przez myśl już mi przeszło włożenie jej do tyłu ale brak łożysk mnie powstrzymał. Na razie złożyłem Jima z pustym mostem bo auto na co dzień do pracy potrzebuje i myślę co można jeszcze zrobić. Po cichu liczyłem że ktoś z forum już taką drogę przeszedł, chyba jednak nie. Jestem gotów przełożyć most z Samca tylko czy części kture juz kupiłem będą pasować???? To już drugi weekend jak operuje Jimiego a ja dalej jestem w ....
Jeszcze raz dzięki za wszelką podpowiedź.

zed111
zapaleniec

Wysłany: 2016-08-20, 09:55   

w sumie gdybyś zamieścił opis co posiadasz było by bardziej jasne, co jest problemem :)

w samim chyba wszyscy (albo inaczej - nie znam nikogo, kto tego nie zrobił przy zakładaniu blokady) używają główki z tylnego mostu także z przodu z założoną blokadą z tylnego mostu. pasuje bez problemu, uprasza konstrukcję

nie wiem jak w jimnym, jak dobrze pamiętam, tam główka jest zupełnie inna ze względu na drążek kierowniczy, który idzie pod nią (?), więc raczej to nie przejdzie

ekspertem od jimny jest forumowy kolega KSikorski, generalnie jest też aktywny na dużym forum, uderz bezpośrednio do niego, może coś sensownego poradzi

zet 
świeżak

Wysłany: 2016-08-22, 13:07   

Tak się głośno zastanawiam czy główka od SJ413 (43/11)by pasowała do Jima? Może ktoś rozkręcał i zna wymiary?

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2016-08-22, 13:38   

Główka od sj413 to wymiarowo dokładnie to samo co samurai.

zet 
świeżak

Wysłany: 2016-08-22, 13:49   

no tak tylko ja nie mam Samuraja tylko Jima i puki co jeżdżę z wydmuszką mostem :-P

kostuch 
Expert

Wysłany: 2016-08-22, 14:30   

Z tego co wiem, przednia główka jimniego jest mniejsza od tylnej i nie da się tam wsadzić dyfra z samuraia/sj413 (pomijając to, że jimny jest typu high-pinion).
Ja bym po prostu wstawił przedni most samuraia. Trzeba by tylko przemyśleć co z drążkami kierowniczymi.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2016-08-22, 15:22   

zet napisał/a:
no tak tylko ja nie mam Samuraja tylko Jima i puki co jeżdżę z wydmuszką mostem :-P

To wiem, pomyślałem, że zdajesz sobie sprawę, że główka od samca do jamnika nie podchodzi...

Kwadrat 
rozgadany

Wysłany: 2016-09-12, 10:22   

Jak Rozróżniamy główki w suzukach ze względu na wielkość.
1. Tylne vitara
2. Przednie jimny
3. Przednie vitara = tylne jimny = przednie samurai = tylne samurai

[ Dodano: 2016-09-12, 10:24 ]
Co do przeróbek w jimnym :

To wstawić blokadę dedykowaną do jimnego i wzmacniane półosie , lub most samurajowy blokada i wzmacniane półosie.

Prościej nie można :)

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2016-09-12, 18:44   

Kwadrat napisał/a:
Jak Rozróżniamy główki w suzukach ze względu na wielkość.
1. Tylne vitara
2. Przednie jimny
3. Przednie vitara = tylne jimny = przednie samurai = tylne samurai

[ Dodano: 2016-09-12, 10:24 ]
Co do przeróbek w jimnym :

To wstawić blokadę dedykowaną do jimnego i wzmacniane półosie , lub most samurajowy blokada i wzmacniane półosie.

Prościej nie można :)

dla ścisłości, przy "=" pomijamy ilość satelit oraz ilość frezów na półoś. A no i flansze na wał tez mogą zadziwić ;-)

PS: litrówka tez ma inną główke

zed111
zapaleniec

Wysłany: 2016-09-14, 15:53   

tak z ciekawości
jest blokada na przedni most Jimny na wzmocnioną półoś 26 frezów?
bo "tylnia" blokada z tego co wiem nie podejdzie
czy może się mylę?

zet 
świeżak

Wysłany: 2016-09-16, 12:02   

Sprawa wygląda następująco, jak kupimy wzmocnione półosie do Jima na 26 frezów to musimy się zaopatrzyć w koła koronowe na tyleż frezów. Przekładamy je z tylnej gruchy lub kupujemy blokadę np ARB czy (ATM) koniecznie przednią dedykowaną do Jima i montujemy w niej koła koronowe z blokady tylnej które można zakupić od producenta jako część zamienną. Dziwi mnie z resztą fakt, że nie można kupić oryginalnej przedniej blokady do Jima już przystosowanej do wzmocnionych półosi na 26 frezów. Niestety niektórzy sprzedawcy firmowych półosi wprowadzają klientów w błąd pisząc że "należ zamontować" blokadę z tyłu na przód - Nie widzę takiej opcji, bez grubej przeróbki podzespołów po prostu się nie zmieści! Ja posiadaną blokadę wsadziłem do tyłu tam gdzie od początku powinna się znaleźć. Do przedniej gruchy powędrowały tylne koła koronowe. Wszystko gra. Dziękuje koledze KSikorski jego wskazówki i informacje okazują się lepsze od nie jednego "specjalistycznego serwisu"
Pozdrawiam
Zet

zed111
zapaleniec

Wysłany: 2016-09-16, 21:59   

no cóż, niezłe wygibasy, ale dobrze wiedzieć jak taki most obsłużyć
z tymi blokadami to faktycznie lipa, wolałby bym nie rozkręcać blokady by to wymieniać
z samim jest prościej ;)

zet 
świeżak

Wysłany: 2017-07-18, 10:15   

odświeżę troszkę temat, od jakiegoś czasu jeżdżę na zrób to sam czyli tylni kosz wsadzony do główki przedniego mostu. Popchnęły mnie do tego 2 zmielone przednie dyfry z jimiego.

Jeśli kotuś będzie kiedyś szukał to tak można to zrobić.

avangardajg 
świeżak
avangardajg

Wysłany: 2018-09-28, 19:17   

Witam. Może ktoś tu jeszcze zagląda :)

Panowie, jak to w końcu jest z tym JImny i jego mostami ? Rozsypał mi się kosz (2 satelitowy, tam innych chyba nie ma) w przednim moście, dyfrze w Jimnym,
Zamówiłem od Samuraja przedni dyfer 4 satelitowy, na 22 frezy :), zadowolony zabrałem się za przekładkę i lipa... Nie da się. I tu proszę o podpowiedź, co można zrobić aby wzmocnić przedni dyfer, zostając przy półosiach na 22 frezy? Tylny dyfer z Jimniego jest na 26 frezów, tak? Czy pozostaje jedynie oryginalny kosz 2 satelitowy - lichy. Czy można zostawić przedni most (pochwę) i wsadzić jakieś inne graty do środka? Czy ewentualnie pozostaje zmiana całego mostu na Samuraia ?
Jeszcze jedno, to przełożeń od Vitary 5,125 w mostach też w Jimnym nie zastosuje ? :(

Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2018-09-28, 20:01   

Dyfry jamnika są mniejsze i nie pasuje z samuraia (po za tym przedni jest tzw High Pinion, żeby się minąć z drążkiem kierowniczym).
Ciekawe kiedy się zaczną pytania jak przeszczepić stosunkowo solidne graty samuraia do nowego jimny :lol:

Downsizing jego mać...

avangardajg 
świeżak
avangardajg

Wysłany: 2018-09-28, 20:16   

Reasumując:
Do przedniego mostu w Jimny - nie da się przełożyć nic od Samuraja.
Co wobec powyższego - wzmacniane półosie z przegubami które kosztują "dużo".
Pozostawić w oryginale - brak frajdy z jazdy :(
Zmiana mostu ?

Odpowiedz do tematu