Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-10-17, 19:32
Ari napisał/a:
A mogę Kolego spytać jakie teraz masz sprężyny założone?
Przód wzmacniane tylne od passata b3 kombi, tył tylne od focusa kombi mk2, fura obciążona wyciągarką, klatką, lpg i z reguły jakimiś gratami na pace.
Zastanawiam się nad wrzuceniem focusa do przodu, bo z passata nie jestem do końca zadowolony - za często dobija na większych wertepach
Ja u siebie mam przód i tył felcia kombi pojezdziły z 6 miesiecy i przednia prawa klepneła na zero po niedawnej wymianie amorów od LT - czy tam sprintera - dociażony przód silnik 1.3 wtrysk wyciagarka 12000LBS i pancerny zderzak - było za miękko ale nadal nie wiem co zakładac bo plan jest taki zeby wywalic bude i zrobic zmote na ramie z rur wywalic winde za siedzenia i mechanik do tylu a silnik zmienic na 1.6 baleno
przerabiam zawieszenie na sprężyny i mam pytanie jaki jest patent na przymocowanie sprężyny do dolnego gniazda ?
ogranicznik będzie wykrzyżu (linka stalowa) ale czy to wystarczy ?
Wysłany: 2016-06-16, 17:15
Mam pytanko. Zastanawiam się nad wymianą resorów na sprężyny. Obecnie mam resory lesniki od Mazura i amortyzatory magnumy. Nie mam jeszcze ciężkich zderzaków ani windy. Strasznie twarde są i mam wrażenie jakbym jechał taczką a nie samochodem. Czy po wymianie na sprężyny jest wyraźna poprawa komfortu?
Pozdrawiam
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-06-16, 21:22
Rogal napisał/a:
Mam pytanko. Zastanawiam się nad wymianą resorów na sprężyny. Obecnie mam resory lesniki od Mazura i amortyzatory magnumy. Nie mam jeszcze ciężkich zderzaków ani windy. Strasznie twarde są i mam wrażenie jakbym jechał taczką a nie samochodem. Czy po wymianie na sprężyny jest wyraźna poprawa komfortu?
Pozdrawiam
Rogal, ja do takiego setupu jak Twój wziąłem (na razie tylko na tył, bo tył połamałem) Mazurowe seryjne i też jest twardo :)
A Rumun ma racje: _dobrze_ zrobione sprężyny. W końcu Ty po drogach publicznych też jeździsz :)
Wysłany: 2016-06-17, 08:14
Rogal napisał/a:
Głownie na czarnym.
To może trochę przesadziłeś z leśnikami. Zadzwon do Mazura - może można po piórku wyciągnąć i będzie lepiej. A piórka poczekają w garażu na ciężkie zderzaki i windę :)
Wysłany: 2016-06-17, 15:02
Nie no w terenie też jeżdżę ;p. Ale w 90% to na czarnym. Wyciągnięcie pióra raczej nie zda egzaminu bo mam opony trochę większe od serii i guma się nie zmieści w nadkolu :)
Wysłany: 2016-06-17, 15:07
Rogal napisał/a:
Nie no w terenie też jeżdżę ;p. Ale w 90% to na czarnym. Wyciągnięcie pióra raczej nie zda egzaminu bo mam opony trochę większe od serii i guma się nie zmieści w nadkolu :)
a jaki rozmiar masz włożony? A pogadać z Mazurem zawsze można. Swój gośc jest :)
Wysłany: 2016-06-17, 22:17
Bo go pokochałem. Jako, że jestem studentem i nie mam sponsorów musiałem szukać "tanią" w naprawach terenówkę. :) Ale planuję trochę go trochę ucywilizować.
Jak się zaczyna od spring'a to szybko się już nie będzie nadawała się do jazdy po czarnym. Rozsunięte osie duże koło, wolne przełożenia, klatka kubły pasy... schemat znany od lat na drobnych modyfikacjach się nie kończy xD
Wysłany: 2016-06-17, 23:50
To ja wiem ;p Ale ceny tych modyfikacji są niższe. Poza tym nierozłączny element wyjazdów w teren to usterki. W samuraju koszt naprawy jest 10x mniejszy niż w pozostałych terenówkach :)
Jakby ktoś kombinował ze sprężynami to mogę potwierdzić na tył focus kombi tył z amorami od opla megi sedana tył działa bardzo fajnie.
Tył skończyłem i działa tak:
Przód jeszcze na resorach ale do konca roku bedzie stał na springu cały. Już jazda jest nie porównywalnie lepsza. A gdyby ktoś sie zastanawiał czy sie da, to włożyłem to do sj413 na wąskich mostach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum