Od miesiąca posiadam samuraika i mam problem z nim .
Mianowicie strzela w wydech a że ma przelot to potężnie wali ,a jak nie w wydech to w dolot.
Świece nowe NGK.Przewody zapłonowe nowe.Kopułka + palec nowy.
Kolejność zapłonu 1-3-4-2.Wyprzedzenie zapłonu ok 9.Iskra jest.
Kompresja ok 12 barów na każdym cylindrze na zimnym a rozgrzanym 14 barów.
Luzy zaworowe wyregulowane wdłg. poradnika.Przerwa na świecy 0.9mm.
Błędów brak kod 12.Ogólnie cały czas miga u mnie.
Nowa uszczelka kolektora dolotowego.
W sterowniku wymieniłem dwa kondensatory 47uf i 10uf.Tutaj też mam pytanie czy kondensator 47uF 63V może mieć na to wpływ bo takowy wcześniej był wiem że powinien być 50V ale taki w pobliskim sklepie posiadali mam jeszcze 470uF 50V może ten byłby lepszy?
Mam zamiar sprawdzić ciśnienie paliwa bo w takowy sprzęt się zaopatrzyłem.
Podciśnienia sprawdzone dobrze podpięte.
Masy sprawdzone.
Raz miałem że jak był zapłon mocno wyprzedzony (poza śrubą) to palił i w miarę równo pracował z optymalnymi obrotami.Ale po dodaniu gazu gasnął, ogólnie brak mocy.
Świece lekko spocone
Rozrząd ustawiony na znakach.
Aparat zakładałem mając luzy zaworów na pierwszym cylindrze i iskrę tak wstępnie ustawiłem wyprzedzenie zapłonu.
Teraz podłączyłem kable w kolejności 1-2-3-4 pali nic nie strzela i przestawiłem rozrząd o ząb wyprzedzając
zapłon jak dobrze pamiętam.Ale świece są czarne a na gaz reaguje normalnie z tym że przerywa.
Strzelanie w wydech, to spalanie mieszanki w wydechu zamiast w cylindrze - często z powodu zbyt późnego zapłonu.
Kolejność zapłonu ma być taka jak w manualu a nie jak pasuje. Rozrząd również.
A aparat zapłonowy przy wkładaniu "sam się skręca" z powodu skośnych zębów i trzeba to uwzględnić przy montażu.
Zrobiłem to tak jak ma być.Odpala normalnie, silnik pracuje równo ale po dodaniu gazu gaśnie.A jak mu dam trochę to wchodzi na obroty.
Sąsiad stwierdził coś z paliwem.Bo miał wiele podobnych sytuacji.
Miałem zmierzyć ciśnienie paliwa ale okazało się że kupiłem w psi a nie bar.Jak podłączyłem to skali zabrakło bo ma jeszcze na podciśnienia.
Myślałem żeby wysłać sterownik do sprawdzenia bo z elektroniki to jestem zielony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum