Dotarły do mnie blokady pneumatyczne na przód/tył do samczyka. Odpytałem znajomy warsztat i przyznam, że cena montażu mnie
generalnie rozumiem że jest przy tym trochę dłubania.. ale w kwocie montażu blokad mam nowe półosie wzmacniane na przód... dlatego też zastanawiam się nad samodzielnym montażem - czy ktoś z Was dłubał coś w tym zakresie?
Jak rozumiem montaż blokad wiążę się z:
1. Wyciągnięciem mostu z auta, demontaż półosi, obecnego kosza dyferencjału etc.
2. wymiana łożysk wałka ataku i generalnie wszystkich łożysk i uszczelniaczy
3. Ponowne ustawienie wałka ataku względem koła zębatego, które przekładam ze starego kosza na kosz blokady.
4. Regulacje robi się podkładkami od strony samego ataku jak i wyjścia na zabierak wału - jakieś sugestie jak to zrobić dobrze? Generalnie jak rozumiem trzeba zaakceptować fakt, że wałek będzie składany kilkukrotnie - więc samo łożysko również będzie zdejmowane i zakładane - co oznacza, że należy zorganizować sobie ściągacz łożysk bo wybijanie nie wchodzi w grę.
5. Weryfikacja ustawienia mostu według metody kartki (koło ma się odciskać, jednak nie przerwać papieru) lub na farbę - optycznie sprawdzamy czy zęby należycie pokrywają się pomiędzy walkiem a kołem, tak by zagłębienie koła posiadało jak najrówniejszy ślad po wałku ataku.
6. po ustawieniu skręcamy wałek ataku tuleją rozprężną (ile niutków?)
7. Wiercimy i gwintujemy otwór na wejście przewodu od kompresora.
8. Zabawa z elektryką, która wydaje się relatywnie prosta - pytanko tylko gdzie zamontować kompresor? Pod maską czy w bagażniku?
Przód robimy tak samo, tylko wymieniając przy tym półosie na 26 frezowe.
Czy czegoś nie pominąłem? na co zwrócić jeszcze uwagę? Czy w samuraiu również wybijać bieżnie łożysk wałka ataku? Jeżeli tak to czy macie jakiś patent na ich wybicie?
Przeszukałem forum - i przyznam, że nie znalazłem jako takiej instrukcji - może słabo szukam...
To nie parszywy most Dana gdzie trzeba zrzucać łożysko ataku i dokładać/ujmować podkładek
Może cena montażu nie jest taka zła, jeżeli umówisz się że będziesz im patrzył na ręce i się nauczysz jak to zrobić następnym razem.
Jak spieprzysz (a po pytaniach widać, że jest na to spora szansa), to może wyjść drożej niż za naukę
Jestem na etapie montażu blokady pneumatycznej na przód:
Główka z tylnego mostu, wzmacniane półosie, blokada HF, nowe łożyska i uszczelniacze– wszystko przełożone i ustawione na zegarze.
Zostały prawdopodobnie dwa małe problemy:
1. W którym miejscu wyprowadzić przewód do kompresora?
W tylnym moście wypada w miejscu gdzie jest sporo miejsca, natomiast w przednim trzeba by poprowadzić przewód nad talerzem lub wstrzelić się w inne miejsce. Co polecacie?
2. Wzmacniana półoś ma trochę większą średnicę. W związku z tym trzeba zmienić simering czy oryginalny da radę? Jeśli trzeba to na jaki ?
Pozdrawiam
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2019 Posty: 267 Skąd: Egiertowo
Wysłany: 2020-05-08, 05:01
Montowałem chińczyki, mam na przedzie i z tyłu. Ceny samego montażu nie znam gdyż odrazu Hunter ogarniał mi reduktor, oleje i elektrykę, no i zostawilem u niego stare główki. Ja robiłem też tak, że prosiłem o wyceny i wówczas ocylowaly około 1500 za sam montaż z wymianą półosi na wzmocnione. Wszystkie graty przywoziłem swoje.
Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2019 Posty: 267 Skąd: Egiertowo
Wysłany: 2020-05-08, 20:43
Ja brałem od mudmastera. Używam rok w między czasie załadowałem 245/75/15 simexa. Ogólnie to tył robi robotę, przód naprawdę tylko w określonych sytuacjach się przydaje. Na rajdach startuje w grupach offroad z elektryczna wyciągarka, nie jest to mega extrem ale lekko też nie mają. Nie miałem z nimi żadnego problemu. W między czasie urwalem wał, kilka mniejszych awarii i podtopień auta, ale blokady działają nawet w pełnym zanurzeniu kompresora, który jest również chińczykiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum