Hej wszystkim.
Noszę się z zamiarem kupna Samuraia. Obecnie jestem w posiadaniu quada ale potrzebuje drugiego auta na dojazdy do pracy i pomyślałem że pogodzę offroad z dojazdem i zmienie quada na samochód terenowy. Tu pytanie do was czy sądzicie ze Samurai to dobry wybór na start? Na co zwrócić szczególną uwagę przy oglądaniu, jaki silnik wybrać? Prosiłbym o rady dla laika tematu. Ewentualnie może ktoś z was nosi się z zamiarem sprzedaży? A może chce zamienić auto na dużego quada 4x4? Z góry dzięki za wszystkie rady i informacje!
Pozdrawiam Patryk
Ufam, że jako reprezentant młodego pokolenia jesteś znacznie bardziej biegły w internetowych poszukiwaniach więc podobnych tematów znajdziesz znacznie więcej!
Powodzenia!
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2020-04-11, 22:20 Re: Kupno Samuraia
Stryju napisał/a:
Hej wszystkim.
Noszę się z zamiarem kupna Samuraia. Obecnie jestem w posiadaniu quada ale potrzebuje drugiego auta na dojazdy do pracy i pomyślałem że pogodzę offroad z dojazdem i zmienie quada na samochód terenowy. Tu pytanie do was czy sądzicie ze Samurai to dobry wybór na start? Na co zwrócić szczególną uwagę przy oglądaniu, jaki silnik wybrać? Prosiłbym o rady dla laika tematu. Ewentualnie może ktoś z was nosi się z zamiarem sprzedaży? A może chce zamienić auto na dużego quada 4x4? Z góry dzięki za wszystkie rady i informacje!
Pozdrawiam Patryk
Cześć, na początku przywitaj się w przywitalni
Co do kupna samuraia to takie minimalne minimum na początek to silnik na wtrysku (najmniej z nim problemów) no i szukaj egzemplarza w jak najlepszym stanie blacharskim oraz szerokimi mostami. Reszta to już kwestia wielu składowych.
Bywają auta fabryczne, lekko zmotane, mocniej zmotane - szeroki temat Musisz liczyć się z tym, że zdrowego samuraia trzeba ze świecą szukać.
Jak daleki masz dojazd do pracy ?
Jak u Ciebie z wymogami odnośnie komfortu jazdy ?
Jak u Ciebie z własnym garażem, możliwościami oraz umiejętnościami grzebania przy aucie ?
Czy bardziej cenisz sobie klasyczny oryginał czy motanie i stałe podnoszenie dzielności terenowej auta?
Samurai to cudowne auto ale bardzo specyficzne powodujące zaraźliwą chorobę Potencjalny świeżak może takie auto pokochać lub znienawidzić, oczywiście tych pierwszych jest więcej
No więc tak do pracy mam 20km w jedna stronę asfaltem takiej se nawierzchni, żadnych autostrad itp itd. Co do komfortu jazdy to nie musi być na wygórowanym poziomie, bylebym zębów nie pogubił A z zawodu jestem mechanikiem także wszytko będę sobie przy nim sam grzebać. Chciałbym dorwac taka opcje pośrednia, żeby w miarę radziła sobie w terenie ale też żebym właśnie mógł do pracy jeździć
Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2019 Posty: 267 Skąd: Egiertowo
Wysłany: 2020-04-12, 09:36
Samuraj jest świetnym autem. Komfortu nie ma i nie oszukuj się że będzie... W zamian za to masz świetne auto do śmigania w terenie i wspaniała zabawkę na długie wieczory w garażu. Tak jak dany napisał szukaj 1.3 na wtrysku i szerokich mostach. Ewentualnie szukaj czegoś po swapie pod warunkiem, że masz do tego dobra dokumentację zastosowanych patentów o co nie jest t łatwo.
Nad vitara też myślałem. Pytanie czy ona nie jest za mało offroadowa? Chociaz może na moje potrzeby dojazdów do pracy i wypadów w teren w weekend to możliwe że vitara lepszy pomysł. Przy vitarce w jaki silnik mierzyć?
Wysłany: 2020-04-13, 13:24
Wojteksk napisał/a:
Nie lapiej jakas vitare ? komfort o wiele wiele lepszy
Heloł !! jesteśmy na forum Samuraia He He
A tak na serio to Vitara też jest fajnym autem terenowym i sam często polecam ją świeżakom, jednak vitary:
Bardziej gniją niż samce, nawet rama gnije na potęgę co w Samuraiu jest rzadko spotykane.
Są cięższe od samca.
Mają delikatne przednie aluminiowe obudowy mostów, delikatniejszy reduktor.
No i najważniejsze przy porównaniu seryjnych nie zmotanych aut, o podobnych oponach i parametrach, Vitara jest delikatnie mniej dzielna terenowo. Powiedzmy 70% - 80% możliwości Samuraia, ale to i tak zależy głównie od umiejętności kierującego.
Z plusów:
Lepszy komfort jazdy.
Więcej miejsca dla kierowcy i pasażerów, są wersje czterodrzwiowe.
Dużo części zamiennych z drugiej ręki.
Kilka wersji silnikowych.
Dlatego złotym środkiem jest Hybryda czyli Samurai z silnikiem z Vitary z której jeszcze można podebrać: kompletne wspomaganie kierownicy, felgi 16" plus kupę innych drobiazgów.
Wysłany: 2020-04-13, 18:51
Vitara jest fajna ale... Trudno znalezc sensowny egzemplarz. Jest też cięższa od Samca i z moich obserwacji wynika, że mniej wybacza na rajdach. Zdecydowanie częściej widzę awarie w viertarkach niż w samcu. Nie wiem czy ten polmost z przodu to dobra opcja.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2020-04-14, 08:36
Przód w vitarze robi nieźle i daje duży prześwit, ale wymaga zdecydowanie większych nakładów, żeby działał bezawaryjnie.
W tej chwili znalezienie dobrego egzemplarza czy to vitary, czy samuraia, to podobne wyzwanie - vitary wygniły, a samuraie wyginęły z rynku, podaż jest niewielka, łatwiej już znaleźć grand vitarę albo jimny, chociaż problem z korozją mają wspólny.
Wysłany: 2020-04-15, 21:47
Jeśli jesteś Facebookowy to proponuję dodaj się do grupy "Suzuki Vitara/Samurai/Jimny części sprzedam zamienię"
Pojawia się tam wiele ciekawych ofert plus sam możesz stworzyć post, że szukasz takiego i takiego auta w takim budżecie i z Twojej okolicy i poprosić o oferty w komentarzu.
a ja bym ci polecił coś większego. Po 11 latach przyjaźni nadeszła zmiana na xj i teraz to mam komfort na stare lata a samurajek stoi i czeka na lepsze czasy albo gorsze -jescze nie wiem co z nim zrobic.
jak chcesz dojeżdżać do pracy na czas to musisz celować w auta już robione albo sam zrobić bo ci urlopu braknie
Wysłany: 2020-04-21, 09:34
Star a ja się przesiadłem z XJ'ta na Samca :) Auto w teren (rajdy poza turystykiem) i na co dzień... hm wątpliwy sens w tym widzę. Jeepy są relatywnie drogie w utrzymaniu (porównując do Suzuki), a XJ'ta niezeżartego nie kupisz w sensownych pieniądzach (szczególnie podłużnice z tyłu...). XJ jest pięknym autem (jak dla mnie) ale do codziennego użytku GV, lub XL7 w mojej opinii sprawdzi się lepiej - biorąc pod uwagę części i spalanie. Mój XJ 4,5 cala liftu, stalowe zderzaki + winch z przodu, 31 MT później 33 MT - spalanie ~36 litrów LPG przy jeździe do 90 km/h
mnie po wylaniu się 2 dysków zakazano jezdzic samurajem, temu po roku kupiłem xj fakt dałem dużo bo 35 za auto z 98. Ale jest w super stanie było robione pod wyprawy. Używam go prawie na co dzień.
Rozważałem patrola ale za 35 to nic dobrego nie ma. Też mi się xj zawsze podoba,ł a 35 lpg czy to tak dużo ? samurajek zjadał mi 15 i porównując 4.0 do 1.3 to xj powinien palić 70l
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum