Witam, zapraszam do burzy mózgów w kwestii zmotania zderzaków off-roadowych, tj. pod wyciagarkę, hi-lifta, szarpanie. Ostatnio wpadło mi w oko cacko produkcji suzukowni.pl ale niestety cenią się ok. 800 za przód. Wrzucajcie fotki swoich zderzaków, swoich wymarzonych zderzaków lub projektów. Może ktoś się tym zajmuje z forumowiczów? Może wzajemnie 'pohandlujemy'? A może macie namiary na jakiś zdolnych spawaczy:-) Myślę, że chętnie też poczytamy o doświadczeniach z montażem, patentach na wyciągarki itp.
Pomógł: 8 razy Wiek: 36 Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 197 Skąd: K M Y
Wysłany: 2010-09-20, 21:00
ten zderzaczek jest fajniutki cena 800 zł moim zdaniem nie jest taką wysoką za niego, dla porównania ja za swój dałem 500 zł i był z nim problem z montarzem bo po zalozeniu zderzak był przesuniety w bok i z jednej strony był też niżej
1160323821.jpg a zamawiałem właśnie takiego jak ten ( tylko nie u tego gościa raczej )
Plik ściągnięto 951 raz(y) 147,64 KB
Ostatnio zmieniony przez Dawid77 2010-09-20, 21:33, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2010-09-20, 21:09
a zderzak po założeniu wyglądał tak o 5 cm niżej
od strony kierowcy jest niżej i wystaje poza bude a z drugiej jest wyżej i brakuje go, i jeszcze miał mieć dwa ucha i miał być pomalowany proszkowo a był zwykła minią i żadnego ucha wiec tego zderzaka ja bym nie polecał, nawet jak by był on ok (ale udało mi sie go popoprawić żeby jakoś przyzwoicie wyglądał) i jak bym miał teraz kupić zderzak to bym dołożył te 300 i kupił tego za 800 zł, takie jest moje zdanie
20100729298.jpg
Plik ściągnięto 959 raz(y) 78,76 KB
Ostatnio zmieniony przez Admin 2010-09-21, 18:25, w całości zmieniany 2 razy
fajne .
A nie sądzisz że te przednie wieszaki
masz za długie ?
Bo ja też tak miałem , ale zmieniłem
na krótkie org. ponieważ przy wieździe do
głębokiego rowu lub rzeczki wbijałem się
tymi rogami i się bardzo zawieszał.
a więc przełożyłem całe resory od
Lublina I i je powyginałem
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 20 Lis 2009 Posty: 79 Skąd: Gałków Duży
Wysłany: 2010-11-02, 19:14
Ja mam oryginalne zderzaki,z tym że przedni jest zdrowo pocięty żeby wyciągarka wraz z mocowaniem weszła, no i oczywiście końce bo ciągle zaczepiały o koła...Mocowanie wyciągarki-2 ceowniki-podstawa z 20cm-owego i belka do ramy z 10cm.Poskręcane na śruby do oryginalnych otworów w ramie i na cybanty własnej roboty do rury łączącej ramę.Uchwyty zderzaka zrobione z zimno giętego ceownika 10cm przykręcone w/w cybantami do belki.Zderzak przykręcony na 4 śruby fi 8mm do mocowań.Jako że zderzak jest po środku wycięty na szerokość wyciągarki,to od góry wzmocniłem go zimno giętym kątownikiem.Dla chętnych mogę wrzucić fotki...
Jeśli zaś chodzi o uchwyty do szekli to z przodu płaskowniki 60mm szerokości przyspawane do belki z w/w ceownika 10,zaś z tyłu mocowane do ramy zamiast haka holowniczego uchwyty własnego patentu z płaskowników 60x6mm zespawanych parami(co daje 12mm grubości) i kątownika 60x60x6mm.wszystko dobrze pospawane i przykręcone do ramy.Już nawet 2,5 tonowe klocki wyciągałem z różnych opresji i dały radę:):):)
_________________ Suzuki SJ 413 wysoki-+15 cm(SPOA i wieszaki),szeroki-+30 cm(przespawane felgi)lift+winda 8000lbs
"Gdzie diabeł nie może tam Samuraja pośle"
Ja mam oryginalne zderzaki,z tym że przedni jest zdrowo pocięty żeby wyciągarka wraz z mocowaniem weszła, no i oczywiście końce bo ciągle zaczepiały o koła...Mocowanie wyciągarki-2 ceowniki-podstawa z 20cm-owego i belka do ramy z 10cm.Poskręcane na śruby do oryginalnych otworów w ramie i na cybanty własnej roboty do rury łączącej ramę.Uchwyty zderzaka zrobione z zimno giętego ceownika 10cm przykręcone w/w cybantami do belki.Zderzak przykręcony na 4 śruby fi 8mm do mocowań.Jako że zderzak jest po środku wycięty na szerokość wyciągarki,to od góry wzmocniłem go zimno giętym kątownikiem.Dla chętnych mogę wrzucić fotki...
Jeśli zaś chodzi o uchwyty do szekli to z przodu płaskowniki 60mm szerokości przyspawane do belki z w/w ceownika 10,zaś z tyłu mocowane do ramy zamiast haka holowniczego uchwyty własnego patentu z płaskowników 60x6mm zespawanych parami(co daje 12mm grubości) i kątownika 60x60x6mm.wszystko dobrze pospawane i przykręcone do ramy.Już nawet 2,5 tonowe klocki wyciągałem z różnych opresji i dały radę:):):)
mam projekt w autocadzie zderzaka przedniego tylko szukam aż ktoś go powycina i pospawa dokładnie .
Jeśli ktoś ma dostęp do obrabiarek cnc i innych laserowych maszyn proszę o kontakt
Wysłany: 2010-11-07, 20:11
ja na tył jako zderzak założyłem ceownik i do niego włożyłem lampy więc nic się im nie stanie i jeszcze w nim będzie tablica, gniazdo i ze dwa ucha jak coś to mogę wrzucić fotkę tego
_________________ Smerfetka , 99', PSA 1.9 TD DHY, 5,125, spring, 4 link, tarcze tył, korektor wilwood, winda, światła led tył, bushwacker, Cooper Discoverer STT PRO 32x11,5r15,
Wysłany: 2010-12-06, 10:43
Jak to jest większośc montowanych zderzaków nie orginalnych z wyciagarkami , hakami nie posiada homologacji. Czy zdarzyły wam się jakies nieprzyjemnosci?? Bo mi kiedyś policjant chciałdowód rejestracyjny wziąśc za brak plastikowego narożnika od orginalnego zderzaka powód - że teraz stwarzam zagrożenie w ruchu ulicznym np dla pieszych . Z tego co wiem to np biegły sądowy może sie czepiać że pojazd miał zderzak nie zgodny z homologacja. Zna ktoś może sytuacje prawna czegos takiego??
_________________ Suzuk - 1,3 wtrysk , Old man +2'', MT 215/75/15
też miałem ten sam problem po zrobieniu sobie zderzaka nie chcieli mi podbić przeglądu bo ostre krawędzie i takie tam ale znalazłem normalną stację diagnostyczną i luzik w sumie nie można mieć zderzaka czy kangura bez homologacji ale np firma ABW czy jakoś tam robi z homologacją a policjant widząc brak części pewnie temu się doczepił bo to są mózgi ściągnij drugi narożnik i się nie kapnie na pewno że ma tam coś być
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum