Wysłany: 2021-04-23, 13:00 Samurai 1.3 wtrysk brak mocy podczas jazdy
Witam mam problem z samuraiem 1.3 rok 91 monowtrysk
Podczas jazdy brakuje mu mocy i po wcisnieciu gazu do spodu nie przyspiesza ( najbardziej odczuwalne na 4 i 5 biegu) 1,2,3 jakos sie napędza, jedzie max 80km/h.Nie jest to problem z ukladem paliwowym poniewaz na lpg i benzynie dzieje sie to samo. Zapłon ustawiany na sluch wedlug mnie jest dobrze ustawiony, kompresja ok, podcisnienia sprawdzone (nie łapie lewego powietrza), sonda sprawdzona dziala jak powinna.
Podejrzewam jeszcze TPS, czunik temp plynu i czujnik temp powietrza dolotowego tylko nie mam pojącia jak je sprawdzic.
Dodatkowe objawy to wysokie obroty na ssaniu ponad 2500 obr delikatne falowanie na cieplym silniku (nie zawsze).
Luzy zaworowe planuje ustawic w ostatecznosci jak wyeliminuje wszystkie inne podejrzane usterki.
Ta samurajem na 5 biegu xD
Na 4 u mnie pod małą górkę na asfalcie już zwalnia a przy większych redukcja na 3 :P
Obroty na zimnym to norma, stopniowo jak się rozgrzewa spadają
Wiadomo ze 1.3 to nie jest jakis demon mocy ale chyba to nie jest normalne jezeli po wcisnieciu gazu zwalnia a nie przyspiesza.
Oponki to łyse mtki 31 cali
A co do tej serwisowki tps znalazlem ale jezeli chodzi o czujniki temp to nie ma niestety podanych zadnych wartosci.
Kompresja prawie ze identyczna na kazdym cylindrze ponad 12 barow
Dodam ze jeszcze zaslepiłem egra ale nic to nie pomogło
Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2019 Posty: 267 Skąd: Egiertowo
Wysłany: 2021-04-25, 19:17
Domniemam, że Twoje rozterki wynikają z faktu że udało Ci się napędzić samuraja do prędkości 90km/h i jadąc po płaskim dajesz but w podłogę i auto zwalnia. Jeżeli tak... Problem dotyczy powietrza lub paliwa. Sprawdzałeś jak wygląda filtr?
Jeżeli problem widzisz po tym jak zjechałem z górki i po płaskim zwalnia... To dopompuj koła do 3.5 bara i zobacz jaka będzie różnica.. 1.3 przy 31 na serii nie ma prawa dawać rady.
Sonda sprawdzana miernikiem po rozgrzaniu silnika zakres pracy to od 0.06 do 0.94 V, filterek czysty
Wczesniej napedzal sie do 110 a teraz podczas jazdy nie da sie go wkrecic powyzej 3 tys oczywiscie od 3 biegu w gore na wolnych obrotach wkreca sie do odciny nie wiem moze jest w trybie awaryjnym
Sonda sprawdzana miernikiem po rozgrzaniu silnika zakres pracy to od 0.06 do 0.94 V,
Sprawdzanie sondy na postoju to półśrodek. Wiesz że sonda pracuje i nic więcej.
Objawy wskazują na umierającą pompę albo wtryskiwacz.
Oczywiście ciśnienie paliwa sprawdziłeś na samym początku (tak jak radzi manual i logika)?
Dodatkowo masz LPG, czyli pewnie na mikserze, ze zwężką w dolocie, co odbiera moc. Połączenie 31 cali, seryjnych przełożeń i silnika zdławionego LPG daje właśnie taki efekt.
Panowie tak jak pisalem na lpg i benzynie jest dokładnie ten sam problem dlatego moja logika nie wskazuje na uszkodzodzony układ paliwowy
A jezeli ma ktos sposób jak sprawdzic sonde podczas jazdy to prosze mnie oswiecic
Co do tego czujnika temp powietrza po dopieciu na pracujacym silniku nic sie nie dzieje (silnik nie reaguje) tak jak w przypadku odpiecia np. Czujnika temp wody czy map sensora czy mozna podejrzewac ze jest uszkodzony ?
A jezeli ma ktos sposób jak sprawdzic sonde podczas jazdy to prosze mnie oswiecic
Co do tego czujnika temp powietrza po dopieciu na pracujacym silniku nic sie nie dzieje (silnik nie reaguje) tak jak w przypadku odpiecia np. Czujnika temp wody czy map sensora czy mozna podejrzewac ze jest uszkodzony ?
Sondę normalnie podpinasz pod miernik (równolegle do komputera) i jedziesz.
Pasażer patrzy, czy sonda pracuje.
Tak czy inaczej, jeżeli po wciśnięciu gazu silnik słabnie, to znaczy że mieszanka robi się za uboga albo za bogata (to drugie mało prawdopodobne).
A jeżeli za uboga, to za mało paliwa w stosunku do powietrza.
Czyli za bardzo skręcony lpg lub umierająca pompa paliwa/wtryskiwacz.
A jeżeli sonda pokaże, że jest w sam raz, to albo kupujesz mniejsze koła albo przeszczep na 1,6
edit:
Czujnik temperatury powietrza nie ma wielkiego znaczenia
Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2019 Posty: 267 Skąd: Egiertowo
Wysłany: 2021-04-26, 16:51
Kolego w mojej ocenie to problem paliwa albo powietrza. Nie dołożyłes snorkela? Albo nie obróciłes do przodu jego końcówki? Może to spowodować za dużo powietrza.
Z paliwem możesz mieć uszkodzony wtryskiwacz, który leje nawet po zapięciu LPG. Próbowałeś odłączyć pompę paliwa i wyregulować gaz? Która masz generację?
Nie mam snorkela lpg jezeli sie nie myle drugiej generacji
Jak moge sprwdzic wtryskiwacz da sie jakos sprawdzic struge wtryskiwanego paliwa podczas pracy silnika bo chyba tak bylo pokazane w manualu
Mikser lpg jest przyklejony klejem na gorąco w tej rurze dolotowej zaraz nad przepustnicą i nienwyglada to zbyt dobrze (króciec na ktory zaklada sie wąż od lpg jest troche luźny) ale przed przepustnica lewe powietrze chyba nie ma znaczenia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum