Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Suzuki samurai by Gixer010
Gixer010 
świeżak

Wysłany: 2021-09-08, 22:50   Suzuki samurai by Gixer010

Siemka, jestem nowy na forum więc witam wszystkich :)
Chciałbym utworzyć tutaj dla siebie i dla potomnych odbudowę mojego samurajka.
Według naklejki pod maską jest to SJ700 ( pierwszy samurai więć nie wiem :P)
Z tego co ustaliłem, szerokie mosty, silnik 1.3 wtrysk i cabrio :D
Kilka fotem mojego "złomu" po zakupie :mrgreen:

Ocena stanu technicznego całości
- buda złom
-silnik odpala ma moc chodzi całkiem okej
-napędy, skrzynia całkiem okej biegi wchodzą napędy działają reduktor działa
-rama po wypiaskowaniu kilka dziur i ubytków
-układ paliwowy całkiem okej zbiornik szczelny przewody okej
-zawieszenie resory śmieć, tuleje resorów śmieć, amortyzatory śmieć, amor skrętu okej, kule na mostach do uszczelnienia pozatym okej, przekładnia z drążkami stan zdatny do użytku

Teraz foty z rozbiórki (w sumie trochę po ) :P :

Więc tak, rama została wypiaskowana, wyspawana pomalowana epoksydem z Novola i zabezpieczona TEROSON R2000HS.
Mosty zostają jak były, jedynie wymieniam uszczelniacze kul i łozyska kół oraz klocki.
Reduktor zostaje póki co w serii bo braknie budżetu na 4:16
Wały napędowe przedni oraz tylny dostały nowe krzyżaki z firmy japanparts i nowe osłony gumowe frezu aczkolwiek są już luzy na frezie ( wał skrzynia-reduktor był w stanie nie wskazującym na zużycie)
Wymieniłem też kilka przewodów hamulcowych sztywnych, te które ukręciły się przy demontażu, reszta była okej.
Resory udało się kupić używki Mazur HD offroad + 2 cale wraz z amortyzatorami któe Mazur dobrał do tego zestawu + wieszaki ale nie wiem jeszcze czy seria czy +2 cale ( rozmyślam nad wymianą amorków na profender +2 cale)
W resory poszły tuleje poliuretanowe pomarańczowe.
Wjedzie bodylift 45mm na poli którego nie umiem rozkminić jak go zamontować :F

No i teraz chyba najważniejsze, buda jest druga w dużo lepszym stanie. Mam podłogę kierowcy i pasażera na wymianę bo są lekkie dziury, ponadto muszę dokupić błotniki przednie i pas przedni bo tego jeszcze nie mam.

To co mi aktualnie brakuje:
-Zderzak stalowy na przód pod wyciągarkę
-Zderzak tylny seria z oryginalnymi lampami
-elastyczne przewody hamulcowe pod lift
-błotniki przednie
-pas przedni
-hardtop lub plandeka
-felgi z lepszym ET
-Opony 30x10 lub 31x10,5 tego jeszcze nie wiem
- Snorkel (aktualny jest z rury od kibla :roll:
-Strzemiona do resorów jeżeli oryginalne nie wydadzą

Szczerze to pewnie brakuje mi dużo więcej ale to moja pierwsza terenówka i nie wiem co jeszcze wyjdzie :P
Aktualnie wygląda to tak: (Niestety nie mam zdjęć tej nowej budy. Jest poprostu szaro czarna od SJ500 :p)

Jutro ( 2021-09-09) przyjdą resory używane które kupiłem ( mazur hd offroad z amorkami) więc będę stawiał rame na mosty i zaraz zajme się spawaniem budy. Resztę będę musiał powoli skompletować i jakoś to będzie :P
Wnętrze jako takie mam w całkiem dobrym stanie bo o ile samurai był zgnity to w środku całkiem nieźle wyglądał. Problem mam też z body liftem bo nie wiem co do czego i jak to zamontować bo jakbym nie powsadzał tych tulejek metalowych w poli to mi wychodzi że buda się oprze o tulejki metalowe a nie na poli więc coś jest nie tak chyba albo ja nie potrafię :F
Mile widziane podpowiedzi odnośnie bodyliftu. Chętnię przyjmę konstruktywną krytykę odnośnie projektu i jestem otwarty na różnego typu komentarze :lol:
Chętnie też wysłucham cennych rad co i jak zrobić i dlaczego tak a nie inaczej. Jestem świeżakiem w offroadzie, jest to moja pierwsza terenówka którą buduje i wgl będę jeździł więc staram się jak mogę żeby było dobrze ale nie wszystko jeszcze wiem :)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2021-09-09, 00:10   

Wow! zazdro zapału i odwagi bo stan blacharki mówiąc wprost jak budżetu - jedna wielka dziura :O

Co do bodyliftu może taki temat Ci się przyda na początek: http://samurai.org.pl/vie...t=323&start=120 i szczególnie taki link tam znajdziesz: https://blog.lowrangeoffroad.com/wp-content/uploads/instructions/instructions/SSP-BL_Suzuki-Samurai-1-Inch-and-2-Inch-Body-Lift-Kits.pdf

Powodzenia, kibicuję i trzymam kciuki.

Gixer010 
świeżak

Wysłany: 2021-09-09, 22:43   

Właśnie ten link do bodyliftu widziałem, ale ten który kupiłem z elastopolu jest inny bo nie wykorzystuje się oryginalnych poduszek.
Problem w tym że są 2 rodzaje tulejek metalowych w zestawie co widać na foto wyżej, te dłuższe są 4 więc myśle że trzeba je dać do tych płaskich które są z przodu pod błotniki i z tyłu pod klapą. Poroblem w tym że metalowa tuleja wystaje poza poliuretan więc buda oprze się na metalowej a nie na poli więc gdzie tu sens i logika. To samo z tymi tulejami stożkowymi, jak skręcę je to jest luz taki że wszystko lata. Nie wiem, chyba będę musiał zrobić po swojemu i te metalowe tulejki poskracać.

Teraz mam rozkminę jakie przewody elastyczne dać na przód i tył pod lift. Mam resory +2 cale mazur i +2 cale wieszaki. Zdania podzielone odnośnie przewodów jedni z tico drudzy z lanosa, a tak naprawdę nie wiem co na przód co na tył :F Nie wiem zgłupiałem :D

Efekt dzisiejszych prac nad zawieszeniem :

A tu porównanie oryginalnych zdezelowanych resorów z resorami mazura HD offroad +2cale i amorków pod lift które mazur dobrał pod swoje resory.

2021-09-11 - Dzisiaj mało się działo, ale mam już przewody elastyczne hamulcowe i nowy filtr paliwa :)
Przewody przód z matiza, przewód tylny z Suzuki Jimny bodajże przedni. Pasuje całkiem git. Przednie ciut przy długie w mojej ocenie.
Następny krok to będzie już naprawa karoserii. Dzisiaj się do niej dokopałem no i będę musiał na początek wymienić podłogę kierowcy w nogach kierowcy bo ktoś wstawił blachę i mi się to nie podoba. Resztę zrobię jak już postawię na ramę.

Odpowiedz do tematu