Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
problem z hamulcami - KUMULACJA PROBLEMÓW :(
SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-02-05, 22:39   

MailloiS napisał/a:
pod pojęciem chińskiego badziewia mam namyśli właśnie te samoregulatory zakuione na znanym portalu aukcyjnym i sa takie lipne, że jak była ta oryginalna sprężyna i kołek zamiast śruby to wywijało to jakoś dziwnie i nie dolegało do nakrętki regulującej;/

czy może to te kupiłeś? http://allegro.pl/samoreg...5017199695.html jeśli te, to mam dokładnie te same i podtrzymuję, że ich jakość była/jest bardzo ok. Może zatem to problem ze szczękami i innymi podzespołami w bębnie a nie samoreg... ?

MailloiS napisał/a:

I takie jeszcze jedno pytanie: Czy regulator ma się rozkręcać podczas rozciągania szczęk czy podczas zwężania po puszczeniu pedału??

Tak na szybko myślę, że samoregulator powinien cyknąć podczas rozszerzenia się szczęk i nie pozwolić im już wrócić o ten ząbek który przeskoczy. Ale za to ręki nie oddam.

Wg katalogu numer Suzuki cylinderka w Santanie z układem Lucasa z trójnikiem na tyle to (prawdopodobnie ;-) ): 00000A00529 co w intercarsie daje np taki odpowiednik:http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3117161820171-LW39179-cylinderek-hamulcowy.html

Maror 
mechanik

Wysłany: 2015-02-05, 23:18   

MailloiS napisał/a:
Teraz jak tu siedze i na to patrze to wydaje mi sie, że prawa blaszka jest z lewej a lewa z prawej. ale na sto nie jestem pewien. masz może nr katalogowe cylinderkó?? jutro bym sobie zamówił i założył. musze mieć te blaszki w ręce bo nie mogę sobie tego do końca wyobrazić co bedzie jak założę na odwrót:D ale to akurat zakłądał mechanik więc chyba wiedział co robi...
pod pojęciem chińskiego badziewia mam namyśli właśnie te samoregulatory zakuione na znanym portalu aukcyjnym i sa takie lipne, że jak była ta oryginalna sprężyna i kołek zamiast śruby to wywijało to jakoś dziwnie i nie dolegało do nakrętki regulującej;/
I takie jeszcze jedno pytanie: Czy regulator ma się rozkręcać podczas rozciągania szczęk czy podczas zwężania po puszczeniu pedału??

To teraz rzucą taką luźną propozycję, wywal bębny i wrzuć tarcze :mrgreen:
Przekładka nie jest jakoś strasznie droga czy pracochłonna, a jeśli to wina bębnów to będziesz miał kłopot z głowy no i efektywniejsze hamulce ;-)

MailloiS 
świeżak

Wysłany: 2015-02-06, 08:28   

tak to chyba te i te blaszki wydająmi sie strasznie liche;/ no ale teraz po przerobieniu montażu działają. zakładałeś je z tymi grubymi sprężynkami?? Właśnie też nie wiem do końca jak to powinno być;/ Tak myślę że jak by to sie blokowało przy rozszerzaniu to przecież szczeki nie wróciły by z powrotem i hamulec by trzymał cały czas. ale nie wiem;/
dziękuję za podesłanie cylinderków. jak wystarczy czasu to dziś je założę i te blaszki też przerobie:)

Wiesz co Maror caly czas zastanawiam sie i nad tym:P tylko musze założyć jakieś zaciski z ręcznym;/ no ale poki co pasuje doprowadzić te bebny juz do konca bo nie wiele brakuje:P

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-02-06, 09:26   

MailloiS napisał/a:
tak to chyba te i te blaszki wydająmi sie strasznie liche;/ no ale teraz po przerobieniu montażu działają. zakładałeś je z tymi grubymi sprężynkami??

Tak, z tymi co były w zestawie. Bardzo dobrze działają.

MailloiS napisał/a:
Właśnie też nie wiem do końca jak to powinno być;/

Ja wiem, że u Ciebie jest to z pewnością źle złożone.

Działaj po kolei, bo czuję że filozofia zaczyna przysłaniać realne działania, a ten układ hamulcowy to żaden prom kosmiczny i raz dwa da się go ogarnąć.

MailloiS 
świeżak

Wysłany: 2015-02-08, 08:59   

no tak szkoda wywodów bo jednoznacznej odpowiedzi na rozwiązanie tego problemu nie ma. niebawem się za to zabiorę i jak uda się rozwiązać problem to dam znać co tam siedziało

borys122 
świeżak

Wysłany: 2021-11-20, 17:17   

MailloiS napisał/a:
no tak szkoda wywodów bo jednoznacznej odpowiedzi na rozwiązanie tego problemu nie ma. niebawem się za to zabiorę i jak uda się rozwiązać problem to dam znać co tam siedziało

I nie dałeś znać a szkoda bo mam ten sam problem. Wymieniłem z tyłu cylinderk bo byly zapieczonei i pierwszy pedał wpada w podłoge dopiero drugi jest twardy. Odpowietrzony na wszystkie mozliwe sposoby, wycieków brak pompka dobra nie mam juz pomysłów. czy ktoś moze mi pomóc?

Wojteksk 
rozgadany

Wysłany: 2021-11-21, 00:09   

Ja tak miałem przez tył wystarczy podciągnąć samoregulator, ale po przejechaniu przez większe błoto znów trza to zrobić xD Ja już delikatnie ręczny mam zaciągniemy i hamulce działają aż miło :)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2021-11-21, 13:56   

No samoregulator do korekty albo do wymiany, jak gwint skoroduje albo się zegnie lekko albo spadnie zen blaszka to nie działa automatycznie i co jakiś czas trza ręcznie podkręcić ze dwa gwinty

Odpowiedz do tematu