po raz kolejny ten sam problem...
załatwiłem sobie nowe ale sie okazuje ze chyba one tak maja (te zakladane na okragly bolec) ze po kilku odgieciach pęka blaszka przy osi - jes patent na ratowanie tego? czy zamienniki np maluchowe czy inne maja ten sam defekt?
odgiąłem je raz bo jakoś musiałem przykręcić (śrubka z boku)
nie mam jak zdjęcia zrobić bo skęciłem drutem i okleiłem taśma i liczę że będzie się trzymać ale lepiej nie ruszać
może sprobuje dokłądniej opisać..
po przykręceniu ramion na bolce wystające pod szybą czasem przydaje sie wycieraczki odgiąć ("otworzyć" od szyby - tak jak do mycia). Oś po której sie wtedy obraca ramie jest w uchwycie w kształcie litery "C" a od zewnętrznej strony gdzie uchwyt jest otwarty jest właśnie owa blaszka - spręzyna dociskająca wycieraczkę do szyby jest na tyle mocna ze przy takim "otwarciu" powoduje odginanie tej blaszki ktora jest z na tyle lipnego materiału ze zaczyna pękać
zdjęcie poprzednich - już bez blaszki - powinna być tam gdzie strzałka
Są dwa sposoby mocowania ramion. Trzpień okrągły(sj), da się zastosować ramię z trabanta (średnica trzpienia w suzuki jest ciut większa, ale da się dopasować).
Trzpień z frezem (wieloklinem) i nakrętka M6(samurai), ramię pasuje po małej modyfikacji z punto 1 (tylne)
Pióra (280mm) ma samurai, garbus '66-'79, trabant (all models), jaguar mkIV i pewnie coś jeszcze...ale głownie z tyłu :)21 Z malucha (330mm) czasem "haczą" o uszczelkę.
to jest mocowanie na trzpień okrągły (sj)
z trabanta się tak nie wyłamują? do sj mam chyba z pięć ramion w garażu ale wszytkie w takim stanie (poza założonymi co się jeszcze trzymają)
z piórami nie ma problemu - w norauto mozna bez problemu dostac - dla kierowcy 280, dla pasażera 330 i nic nie haczy
mozesz juz dla swietego spokoju zapodac wycieraczki z malucha znaczy cale glowki ( trochu przerobek ale chodza jak nalezy) a ramion bedziesz mial bez liku ...
jak masz długości (28 i 33) to nie musisz znac marki to jakiej pasują - 33 nie ma problemu, 28 nie wszedzie znajdziesz i zwykle z tych najtanszych nie ma tych dlugosci
dodam, że standardowo chyba każde nowe opak. z piórami mają w zestawie podwójne adaptery - z jednej strony dla mocowań typu "ucho" z drugiej na wcisk -"proste"...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum