Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Propozycje zmian na forum
moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2012-07-31, 00:15   Propozycje zmian na forum

Witam

W związku z dyskusją na temat proponowanych zmian na forum w celu poprawienia funkcjonalności i przejrzystości proponuje wpisywać tu wasze propozycje.
Zacznę od swoich.

1. Rozrzucenie postów z dolnego segmentu "Tematy" po odpowiednich działach Forum Samurai i likwidacja go
2. J.w. tylko z działem "Pomoc techniczno-warsztatowa "

To powinno znacznie poprawić przejrzystość, i gdzie szukać informacji na dany temat.

Co wy na to ?

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2012-07-31, 01:48   

Popieram oby dwa powyższe punkty, aczkolwiek nigdy nie miałem problemów z odnajdywaniem się na forum.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2012-07-31, 08:19   

<uwaga, nakłada odpowiednią ilość wazeliny>

ekhmm chciałem powiedzieć, że forum jest fantastyczne i nigdy nie miałem problemu żeby coś znaleźć. Faktycznie, często pytam na shoutboxie o coś na czym zależy mi bardzo na szybkości, ale jak uzyskam odpowiedź to staram się ją wkopowiować do odpowiedniego tematu "dla potomności".

Poza tym chciałem powiedzieć, że mamy genialnych adminów i moderatorów i bardzo uprzejmych i uczynnych kolegów.

<ściera pozostałą ilość wazeliny>

tak na poważnie, nie czuję potrzeby zmian, ale nie widzę też problemu by komuś innemu zmianami życie ułatwić.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2012-07-31, 09:46   

Jestem za oboma postulatami.
Poza tym proponuję, żeby shout box nie był używany do dyskusji na tematy techniczne, bo primo posty tam szybko się kasują i po kilu dniach nikt nawet z tych dyskusji nie skorzysta, a secundo robi się tam mega bałagan. Imho shout box powinien być używany przede wszystkim do luźnego kasztanienia :mrgreen:

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2012-07-31, 10:19   

To może zrobić dział z szybką pomocą żeby w tym boxie nie pisać o tych sprawach a potem to co ważne przekopiowywać do odpowiednich działów.

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2012-07-31, 12:23   

W kwestii formalnej Ja nie mam problemu ze znajdowaniem wiadomości opcja Szukaj działa bez problemu.

Chodzi raczej o przejrzystość forum. np. w dziale Tematy jest post o blokadach, a moim zdaniem powinien być w dziale "Zawieszenie, Mosty, Napędy, Blokady, Reduktory"

Yenko obecnie tę rolę pełni dział "Pomoc techniczno-warsztatowa" i jest tam śmietnik bo są posty ze wszystkich działów.

Proponuje inne rozwiązanie jeśli potrzebujemy szybkiej reakcji na dany temat to do shoutbox-u wpisywać prośbę zerknijcie bo pilnie mi zależy na odpowiedzi i link do swojego postu w odpowiednim dziale.
Niestety na forum nie osiągniemy szybkości odpowiedzi na problemy poprzez tworzenie działów, tylko przez uczynność forumowiczów.

Słowo do adminów i moderatorów, koledzy nie traktujcie tego tematu jako waszej krytyki czy czegoś w tym rodzaju, broń borze to jest moje ulubione forum i czytam tu każdy post jaki jest wpisany jak mam tylko czas (trochę wazeliny) po prostu to jest dyskusja jak to forum zbliżyć do perfekcji. Wszystko ewoluuje jak nasze Samurai-e, więc udoskonalajmy nasze forum.

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2012-07-31, 13:20   

Od siebie polecam "pokaż nieprzeczytane posty" (czy jakoś tak)

HattoriHonza 
rozgadany

Wysłany: 2012-07-31, 15:18   

Przede wszystkim trzeba zmienić przyzwyczajenia i zacząć pisać w postach i czytać forum normalnie. Bo podstawowym problemem jest właśnie zaprzepaszczanie informacji i spostrzeżeń rzuconych w shoutboxie. Nie ma sensu komuś tłumaczyć po raz trzechsetny, że tłuką mu się krzyżaki etc.
Pokaż nieprzeczytane posty jest taka opcja nawet teraz. Pod shoutboxem na stronie głównej.
Co do odnajdywania się na forum - także nie mam z tym problemów, ujdzie. Tylko żeby nasze doświadczenia nie ginęły, a zostawały dla potomnych:)

vsh 
rozgadany
Pikahu?

Wysłany: 2012-07-31, 19:13   

troche racji jest, ze czasami troche bajzlu jest, ale ogólnie jest ok :) mnie wkurza, ze jak pare dni sie nie zaloguje pojawia sie komunikat, ze ilosc nieprzeczytanych jest wieksza niz 100 postow i iles tam zostalo wykasowanych jako nieprzeczytane - i wtedy czasem co mi umyka :/

HattoriHonza 
rozgadany

Wysłany: 2012-08-01, 00:35   

Mnie też to wnerwia - tym bardziej, że on chyba posty z shoutboxa do tego nalicza. Bo mówi, że przekroczono 100, a na forum 3 nowe posty ;p

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2012-08-01, 01:48   

Ja patrzę w historię przeglądarki, kiedy ostatni raz sprawdzałem forum i sobie posty po datach patrzę. Trochę to niewygodne, ale jak się człowiek przyzwyczai to nie jest źle.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2012-08-01, 08:36   

Fakt, limit 100 postów to mało, tyle potrafi powstać przez jeden wieczór, w miarę możliwości można by to cokolwiek zwiększyć.

albert 
Specjalista
albertus

Wysłany: 2012-08-01, 10:57   

chcialbym zeby mozna kupic jack danielsa taniej niz w biedronce' bo jakos po trzezwemu to boje sie jezdzic a cena w sklepach mnie odstrasza....

[ Dodano: 2012-08-01, 14:14 ]
oczywiście z okienka forum samurai

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2012-08-01, 16:05   

HattoriHonza napisał/a:

Pokaż nieprzeczytane posty jest taka opcja nawet teraz. Pod shoutboxem na stronie głównej.

Tak, wiem, korzystam z tego i polecam innym :mrgreen:

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2012-08-14, 20:21   

Mamy nowego moderatora to może wrócimy do dyskusji

jasiek 
stały bywalec

Ostrzeżeń:
 8/3/6
Wysłany: 2012-08-14, 21:44   

ja proponuję wyszukiwarkę tematów czy coś w tym stylu ...

JEST : Isuzu Trooper, 2.8td, snorkel stalówka, 33", silnik bliżej niż dalej, parę ognisk korozji

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-08-14, 21:45   

temat o blokadach przerzuciłem tak jak zasugerował moziembl, ogólnie to jak najdzie mnie wena skroje taki FAQ o blokadach jak o reduktorach i będzie to w miarę przejrzyście.
Usuwać ani ingerować w układ działów nie mogę, to już uprawnienia adminów więc o to mnie nie proście, możecie sugerować co by z pewnych działów poprzerzucać tematy w inne a później admin może ciachnąć niepotrzebny dział.
ogólnie będę starał się robić takie tematy zbiorcze w działach dot. danych podzespołów:
http://samurai.org.pl/viewtopic.php?p=23251#23251
http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=1918

tylko wyszukiwanie tego wyszukiwanie to dramat ;)

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2012-08-14, 21:46   

Przecież jest wyszukiwarka. jak byś rozszerzył swój pomysł

jasiek 
stały bywalec

Ostrzeżeń:
 8/3/6
Wysłany: 2012-08-14, 21:52   

trochę mała.. nie zauważyłem jej i w takim schowanym miejscu . no nic sorka że spam robię ..

JEST : Isuzu Trooper, 2.8td, snorkel stalówka, 33", silnik bliżej niż dalej, parę ognisk korozji

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2012-08-14, 22:04   

slavok napisał/a:
ogólnie będę starał się robić takie tematy zbiorcze w działach dot. danych podzespołów:

Slavoku drogi - nie idź tą drogą... zarobisz się, a i tak nie będzie idealnie. Pomysł generalnie fajny ale nie w przypadku forum na którym tematy powinny żyć, jeśli ktoś wypatrzy coś ciekawego to gdzie ma wpisać swoje pytania lub sugestie? Jeśli temat się rozrośnie na 15 stron, a ktoś będzie chciał dowiedzieć się jak sprawuje się moja tapicerka to zrobi się bałagan, że ho ho.
Dużo skuteczniejszy moim zdaniem był by spis tematów taki jak np. tu http://www.pirate4x4.com/...ad.php?t=113614 Szukam informacji o silniku, to wynajduję odpowiedni link i przechodzę do tematu który dotyczy tylko tego zagadnienia.

Wiem że mało kto lubi jak mu tak na dzień dobry torpedują pomysły, ale przemyśl to rozwiązanie.

Odpowiedz do tematu